Tuinieren met budget: de onderhoudsvriendelijke tuin!

onderhoudsvriendelijke tuin onderhoudsvriendelijke tuin

Tuinieren kan al snel wat tijd en soms ook veel geld kosten. Je wil misschien geen fortuin steken in het onderhouden van je tuin. Tuinieren met budget: hoe maak je een onderhoudsvriendelijke tuin? Ook handig om te weten als geen groene vingers of weinig vrije tijd hebt om voor je tuinonderhoud te zorgen! Goed nieuws: de oplossing bestaat! Onderhoudsvriendelijke tuinen!

Maar hoe maak je dan een onderhoudsvriendelijke tuin waar je geen budget aan moet spenderen? Dan ben je hier op de juiste plek! We hebben 7 tips over hoe je een onderhoudsvriendelijke tuin kan aanleggen, en daarbij ook nog eens geld kan besparen! Want tuinieren moet niet altijd een dure hobby zijn!

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is een tuin die weinig onderhoud vereist en die eenvoudig te verzorgen is. Dit betekent dat de tuin zichzelf grotendeels in stand houdt en dat er weinig werk nodig is om hem netjes te houden. Een droom toch? Een mooie tuin zonder al te veel inspanning!

Een onderhoudsvriendelijke tuin bestaat uit planten die niet veel water of verzorging nodig hebben, zoals bijvoorbeeld vetplanten, cactussen of ook nog succulenten. Het gebruik van grondbedekkers, zoals mos of kruiden, in plaats van gras, vermindert het aantal maai- en snoeiwerkzaamheden. Het gebruik van harde oppervlakken, zoals bestrating of kiezelstenen, in plaats van grond, vermindert het aantal onkruidproblemen.

Als je een onderhoudsvriendelijke tuin of onderhoudsvriendelijke voortuin wilt aanleggen, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen en deze op de juiste plek in de tuin te zetten. Het is ook verstandig om water-efficiënte technieken te gebruiken, zoals het installeren van een beregeningssysteem of het plaatsen van een regenton. Op deze manier kun je genieten van een mooie, groene en onderhoudsvriendelijke tuin zonder te veel tijd en moeite te hoeven steken in onderhoud.

Dit lijkt misschien nogal veel, maar het is zeker de moeite waard. En als je geen idee hebt hoe je er aan moet beginnen, kun je steeds beroep doen op onze tuinmannen.

Hoe maak ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

Je hebt geen groene vingers of weinig tijd voor het onderhoud van jouw tuin. Geen nood, met de volgende tips en een beetje planning wordt jouw tuin onderhoudsvriendelijk.

Onderhoudsarme planten

Tip 1 is om te kiezen voor onderhoudsarme planten. Denk aan een onderhoudsvriendelijke haag zoals de Taxus. Deze groeit traag en moet je dus minder snoeien. Win-win! Ontdek al onze tips over hagen scheren in ons artikel.

Bloembedden en plantenborders vul je ook met stevige vaste planten, zoals groenblijvers. Hun grote voordeel? Ze laten geen blad vallen en je hebt dus het hele jaar door groen in je tuin! Ze trekken ook veel vogels aan. Wat leven in de tuin brengt!

Vooral als je niet echt veel kennis hebt in tuinonderhoud is het aangeraden om met onderhoudsarme planten te starten.

Houd een goed overzicht

Tip 2 is om een planning en goed overzicht te houden over je tuin. Om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben is het goed om deze op te delen: twee derde groen en een derde bestrating (terras). Zo kan je het onderhoud beter indelen. En grote elementen kosten minder dan kleine.

Planning is ook cruciaal: wil je een bloembed inrichten? Denk dan goed na welke planten je waar plant en hoe groot ze eventueel kunnen worden.

Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Contacteer onze tuinmannen! Die helpen je graag verder!

Kies de juiste plek voor de planten

Tip 3 gaat hand in hand met tip 2: elke plant heeft zijn plek in de tuin. Dat maakt het verschil in een onderhoudsvriendelijke tuin. Plant je een struik op de verkeerde plek? Het zal veel meer onderhoud vragen dan een struik die op juiste plek geplant is. Het heeft weinig zin om planten te nemen die niet in jouw tuin zullen overleven. Ook zonde van het geld!

Laat je niet misleiden door het gazon

Tip 4: gras onderhouden ziet er simpel uit. Maar laat je niet misleiden! Gazon moet je ook onderhouden, en best veel. Regelmatig afmaaien, bemesten, verticuteren, ontmossen en onkruid bestrijden.

Tuinieren met budget, hoe doe je dat?

Tuinieren kan na verloop van tijd een aardig gat in jouw budget vormen. Maar dankzij onze tips kan tuinieren met budget een makkie zijn!

Koop niet wat de natuur al te bieden heeft

Al meteen een zeer goede tip: neem wat de natuur al te bieden heeft. Voor veel planten, bloemen en groenten kan je simpelweg de zaadjes verzamelen en zaaien wanneer gepast. Sla in eigen tuin kweken? Laat de geplante sla opschieten en houd de krop voor volgend jaar.

Stekken is ook een optie. Snij een stukje van de plant af en plant het opnieuw om zo een nieuwe plant te hebben. Aardbeiplanten zijn hier ideaal voor!

Vaak is het ook goedkoper om planten te laten groeien dan al volgroeide planten te kopen.

Hergebruik en recycleer

Heb je oude bloempotten liggen? Geef ze een grondige kuisbeurt. En waarom geen nieuw likje verf? En je hebt er gloednieuwe voor bijna niets!

Oude paletten? Gebruik ze om verhoogde bloembedden te maken. Of als je wat creatief bent, maak je zelf meubels!

Composteren

Hoe onderhoudsvriendelijk je tuin ook is, je moet deze wel onderhouden. Waaronder bemesten! Hiervoor heb je meststoffen nodig. Maak ze zelf! Composteer! Je bespaart twee keer: in afvalkosten en in meststoffen kopen.

Je hebt thuis ook al veel dingen liggen die je in de tuin kan gebruiken. Last van bladluizen? Gebruik koffiegruis. Of kookwater van eieren als mest kan ook wonderen doen.

Tuinieren kan een duur hobby zijn, maar het is dus goed mogelijk om te genieten van een mooie en productieve tuin zonder bankroet te gaan. Met een beetje inspanning kun je een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin creëren zonder veel geld uit te geven. En als je er graag een expert in onderhoudsvriendelijke tuinen bijneemt, aarzel niet om onze tuinmannen in te schakelen!

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze