Haag snoeien: wanneer, hoe kort en stappenplan

haag snoeien haag snoeien

‍Het snoeien van heggen is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het snoeien van heggen is niet alleen een geweldige manier om jouw tuin er netjes en verzorgd te laten uitzien, maar het bevordert ook een gezonde groei. We hebben alle tips bijeen verzameld om jou de ultieme gids van haag snoeien aan te bieden. Wanneer je het best je hagen snoeit, hoe kort je de hagen mag knippen en dan ook een stappenplan om de hele klus te klaren.

Met deze tips and tricks zorg je ervoor dat je hagen en heggen het hele jaar gezond en mooi blijven. En dit voor de komende jaren! 💪

Wat is heggen snoeien?

First things first. Haag snoeien of heg snoeien: wat is dat juist? Haag snoeien is het snoeien van de haag of heg om hun vorm en grootte te behouden of te bevorderen. Heg snoeien mag in de late winter of het vroege voorjaar gebeuren. Bij de haag snoeien moet je letten dat de haag zo geknipt wordt dat de takken onderaan voldoende zonlicht krijgen. Kortom, je haag snoeien zorgt voor een uniforme vorm en grootte. Heggen snoeien kan ook worden gedaan om een haag te verkleinen of om dode of zieke takken te verwijderen.

Hoe moet je een haag snoeien?

Haag snoeien is een belangrijke en essentiële taak binnen het tuinonderhoud. Maar deze wordt vaak over het hoofd gezien. Jouw heg snoeien is de ideale manier om jouw tuin er netjes te laten uitzien. Het is ook van belang om de gezondheid van je heg te garanderen. Haag snoeien bevordert ook een goede groei.

Of het nu de eerste keer is dat je een haag snoeit of al wat ervaring hebt in haag snoeien, je mag niet zo maar in het wild beginnen snoeien. Er zijn verschillende stappen die je moet volgen wanneer je beslist om je haag of heg te snoeien. We leggen ze jou allemaal uit in ons stappenplan!

Stappenplan voor het snoeien van hagen

Een haag snoeien of een heg snoeien kan een ontmoedigende taak zijn, maar is eigenlijk heel simpel met volgend stappenplan! Dus steek die handen maar uit de mouwen en aan de slag!

 1. Begin met het verwijderen van dode of zieke takken uit de heg of de haag.
 2. Gebruik een touwtje of waterpas om ervoor te zorgen dat de zijkanten van de haag gelijk zijn.
 3. Knip de zijkanten van de haag zo dat ze aan de onderkant iets breder zijn dan aan de bovenkant. Ze krijgen de takken die onderaan zijn voldoende licht.
 4. Knip de bovenkant van de haag zodat deze vlak is en iets smaller dan de onderkant.
 5. Gebruik tot slot een schaar of een trimmer om de haag netjes af te werken.

Welke maand haag snoeien?

De beste tijd om heggen te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de heg in winterslaap gaat of stilletjes aan weer ontwaakt. Waarom? In deze tijd van het jaar heeft de haag het minste sap waardoor het minst risico loopt op ziekten of infecties. Het is ook het moment waarop de haag het minste risico loopt om beschadigd te worden door het snoeien.

Hou ook goed in je achterhoofd dat het tijdstip van haag snoeien afhankelijk is van de soort haag. Sommige groenblijvers moeten gesnoeid worden in de late winter of vroege voorjaar. Terwijl bladverliezende hagen best in de late zomer of vroege najaar gesnoeid moeten worden.

Lees er alles over in ons artikel “Wanneer snoei je wat in je tuin: een onderhoudskalender”.

Naast het feit dat je rekening moet houden met jouw type haag, moet je ook rekening houden met de broedperiode. Vanaf midden maart tot eind juli is het afgeraden om je bomen en hagen te snoeien. Vogels maken dan hun nestjes. Je zou deze kunnen vernietigen en de ouders ook nog eens afschrikken. Moet je toch een tak of twee knippen? Doe dit dan met een manuele snoeischaar. Zo maak je zo min mogelijk lawaai.

Hoe ver kun je een haag snoeien?

Hoe ver je je haag snoeit, is afhankelijk van het soort haag en de vorm die jij het wil geven. Over het algemeen kan je de haag het beste zo knippen dat het aan de basis iets breder is dan aan de top. Zo ontstaat er een lichte piramidevorm waardoor de onderste takken voldoende zonlicht hebben. Dit helpt om de haag sterk en gezond te houden.

Bij het knippen van de zijkanten van de haag is het belangrijk dat de zijkanten gelijk zijn en naar binnen toe aflopen. Als de zijkanten te steil zijn, kunnen ze gevoelig worden voor windschade.

Bij het knippen van de bovenkant van de haag is het belangrijk dat deze vlak is en iets smaller is dan de basis. Zo krijgt de haag voldoende licht en luchtcirculatie.

Tips voor het snoeien van hagen

Is het de eerste keer dat je een haag snoeit? Hierbij enkele tips om het werk gemakkelijker te maken. En vooral om geen fouten te maken. Hou ze goed in gedachten bij het haag snoeien:

 1. Zorg ervoor dat jouw gereedschap goed scherp is. Bot gereedschap maakt het werk niet alleen veel moeilijker, maar het kan de heg ook beschadigen.
 2. Draag beschermende kleding en veiligheidsuitrusting bij het snoeien van heggen.
 3. Pas op dat je niet te ver in de heg knipt, want dat kan schade veroorzaken.
 4. Wanneer je begint te snoeien, verdeel jouw haag in delen. Zo zorg je ervoor dat elk deel gelijkmatig is.
 5. Snoei ook niet wanneer het te warm weer is. De haag kan hierdoor beschadigd worden. Maar ook niet als het regent: de open wonde van de tak kan dan beginnen schimmelen. Hou het weer dus goed in de gaten!
 6. Houd rekening met de broedperiode!

Gereedschap voor het snoeien van de haag

Om een heg te snoeien heb je gereedschap nodig. En goed gereedschap! Hier een paar voorbeelden van gereedschap die je nodig hebt:

 1. Heggenschaar: Een heggenschaar is een gereedschap dat wordt gebruikt om de zijkanten en de bovenkant van een heg te knippen.
 2. Scharen: Een schaar wordt gebruikt om de heg netjes af te werken.
 3. Waterpas of touwtje: Een waterpas of touwtje zorgt ervoor dat de zijkanten van de haag gelijk zijn.
 4. Snoeizaag: Een snoeizaag gebruik je om dode of zieke takken uit de haag te verwijderen.
 5. Handschoenen: je draagt best handschoenen wanneer je je haag snoeit. Zo bescherm je handen tegen snijwonden en krassen. Een veiligheidsbril is ook toepasselijk.

Voordelen van het snoeien van hagen

Het snoeien van heggen kan een tijdrovende klus zijn, maar het is belangrijk voor de gezondheid van jouw heggen. Hier zijn enkele voordelen van het haag snoeien:

 1. Hagen snoeien helpt om de heg gezond te houden en een gezonde groei te bevorderen.
 2. Het kan ook helpen de omvang van een haag te beperken en te voorkomen dat deze helemaal verwoekerd wordt.
 3. Het snoeien van hagen kan ook helpen om de hoeveelheid licht en luchtcirculatie van de haag te vergroten.
 4. Het snoeien van hagen helpt ook om jouw tuin er netjes en verzorgd te laten uitzien.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van heggen

Het snoeien van heggen kan lastig zijn, en er zijn een paar veelgemaakte fouten die mensen maken bij het snoeien van heggen. Hier volgen enkele van de meest voorkomende fouten. Hou ze goed bij, zo vermijd je ze en blijf jouw haag kerngezond!

 1. Te ver in de heg snoeien: vermijd schade door niet te ver in de haag te snoeien.
 2. Geen scherp gereedschap gebruiken: bot gereedschap kan niet alleen het werk veel moeilijker maken, maar veroorzaakt ook schade aan de haag zelf.
 3. Het niet dragen van beschermende kleding en veiligheidsuitrusting: draag altijd beschermende kleding en een veiligheidsuitrusting bij het hagen snoeien.
 4. Snoeien bij warm of droog weer: Het is belangrijk om het snoeien bij warm of droog weer te vermijden, omdat dit schade aan de heg kan veroorzaken.
 5. Jouw haag niet onderverdelen in kleinere secties: door de haag in kleine secties te snoeien, zorg je ervoor dat elk deel gelijkmatig is.

Ziezo, met al onze tips kun je aan de slag! Toch liever het hagen snoeien aan iemand anders overlaten? Onze tuiniers helpen je graag met dit werkje!

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze