Haag snoeien: de ultieme stappenplan

haag snoeien haag snoeien

‍Het snoeien van heggen is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het snoeien van heggen is niet alleen een geweldige manier om jouw tuin er netjes en verzorgd te laten uitzien, maar het bevordert ook een gezonde groei. We hebben alle tips bijeen verzameld om jou de ultieme gids van haag snoeien aan te bieden. Wanneer je je haag het best kunt snoeien, hoe kort je de haag mag knippen, wat zijn de meestvoorkomende fouten,… Je vindt het allemaal in dit artikel terug!

Met deze tips and tricks zorg je ervoor dat je hagen en heggen het hele jaar gezond en mooi blijven. En dit voor de komende jaren! 💪

Wat is heggen snoeien?

First things first wat is een haag snoeien? Haag snoeien is het snoeien van de haag of heg om hun vorm en grootte te behouden of te bevorderen. Heg snoeien mag in de late winter of het vroege voorjaar gebeuren. Bij het snoeien, moet je letten dat de haag zo geknipt wordt dat de onderste takken voldoende zonlicht krijgen. Het zorgt voor een uniforme vorm en grootte. Heggen snoeien kan ook worden gedaan om een haag te verkleinen en/of om dode of zieke takken te verwijderen.

Hoe moet je een haag snoeien?

Haag snoeien is een belangrijke en essentiële taak binnen het tuinonderhoud. Jouw heg snoeien is de ideale manier om jouw tuin er netjes te laten uitzien. Het is ook van belang om zo de gezondheid van je heg te garanderen. Haag snoeien bevordert ook een goede groei.

Of het nu de eerste keer is dat je een haag snoeit of al wat ervaring hebt in haag snoeien, je mag niet zo maar in het wild beginnen snoeien. Er zijn verschillende stappen die je moet volgen wanneer je beslist om je haag of heg te snoeien. We leggen ze jou allemaal uit in ons stappenplan!

Verschil tussen bladverliezende en groenblijvende hagen

Alvorens te beginnen met snoeien, moet je eerst uitmaken wat voor type haag je hebt: een bladverliezende of een groenblijvende haag. Afhankelijk van je type haag, gelden er namelijk andere regels. Anders zou het te gemakkelijk zijn hé. 😉

Bladverliezende hagen verliezen hun bladeren in de herfst en winter. Ze worden vaak gekozen voor hun seizoensgebonden schoonheid (mooie kleuren in de herfst en mooi groen in de zomer).

Groenblijvende hagen behouden hun bladeren heel het jaar door. Zo’n hagen zijn best populair als afscheiding.

Twee verschillende soorten hagen, twee verschillende snoeitijden en -methodes! We leggen het je kort uit:

Bladverliezende hagenGroenblijvende hagen
SnoeitijdDeze hagen worden het best gesnoeid in de late winter of het vroege voorjaar. Zo wordt de nieuwe groei gestimuleerd.Groenblijvende hagen snoei je best in het late voorjaar of vroege zomer. Zo houd je de haag dicht en compact. Let wel op de broedperiode!
SnoeimethodeBladverliezende hagen kunnen vaak harder worden teruggesnoeid. Volg wel de natuurlijke vorm van de haag en snoei niet te veel in één keer. Deze hagen moeten wat voorzichtiger gesnoeid worden om bruine en kale plekken te voorkomen.
VoorbeeldenHaagbeuk (Carpinus betulus), Veldesdoorn (Acer campestre), Forsythia of Hondsroos (Rosa canina)Taxus (Taxus baccata),
Liguster, Laurierkers (Prunus laurocerasus),
Coniferen, Hulst (Ilex)

Heb je een beukenhaag (Fagus sylvatica)? Dit soort haag verliest zijn bladeren niet, maar wel hun groene kleur. De dode bladeren blijven hangen tot de nieuwe bladeren in het voorjaar verschijnen.

Stappenplan voor het snoeien van hagen

Een haag snoeien of een heg snoeien kan een ontmoedigende taak zijn, maar is eigenlijk heel simpel met volgend stappenplan. Dus steek die handen maar uit de mouwen en aan de slag!

 1. Begin met het verwijderen van dode of zieke takken uit de heg of de haag.
 2. Gebruik een touwtje of waterpas om ervoor te zorgen dat de zijkanten van de haag gelijk zijn.
 3. Knip de zijkanten van de haag zo dat ze aan de onderkant iets breder zijn dan aan de bovenkant. De onderste takken krijgen zo voldoende zonlicht.
 4. Knip de bovenkant van de haag zodat deze vlak is en iets smaller dan de onderkant.
 5. Gebruik tot slot een schaar of een trimmer om de haag netjes af te werken.

Welke maand haag snoeien?

De beste tijd om heggen te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de heg in winterslaap gaat of stilletjes aan weer ontwaakt. Waarom? In deze tijd van het jaar heeft de haag het minste sap waardoor het minst risico loopt op ziekten of infecties. Het is ook het moment waarop de haag het minste risico loopt om beschadigd te worden door het snoeien.

Houd ook goed in je achterhoofd dat het tijdstip van haag snoeien afhankelijk is van de soort haag. Sommige groenblijvers moeten gesnoeid worden in de late winter of vroege voorjaar. Terwijl bladverliezende hagen best in de late zomer of vroege najaar gesnoeid moeten worden.

Lees er alles over in ons artikel “Wanneer snoei je wat in je tuin: een onderhoudskalender”.

Naast het feit dat je rekening moet houden met jouw type haag, moet je ook rekening houden met de broedperiode. Vanaf midden maart tot eind juli is het afgeraden om je bomen en hagen te snoeien. Vogels maken dan hun nestjes. Je zou deze kunnen vernietigen en de ouders ook nog eens afschrikken. Moet je toch een tak of twee knippen? Doe dit dan met een manuele snoeischaar. Zo maak je zo min mogelijk lawaai.

Tips voor het snoeien van hagen

Is het de eerste keer dat je een haag snoeit? Hierbij enkele tips om het werk gemakkelijker te maken. En vooral om geen fouten te maken. Hou ze goed in gedachten bij het haag snoeien:

 1. Zorg ervoor dat jouw gereedschap goed scherp is. Bot gereedschap maakt het werk niet alleen veel moeilijker, maar het kan de heg ook beschadigen.
 2. Draag beschermende kleding en veiligheidsuitrusting bij het snoeien van heggen.
 3. Pas op dat je niet te ver in de heg knipt, want dat kan schade veroorzaken.
 4. Wanneer je begint te snoeien, verdeel jouw haag in delen. Zo zorg je ervoor dat elk deel gelijkmatig is.
 5. Snoei ook niet wanneer het te warm weer is. De haag kan hierdoor beschadigd worden. Maar ook niet als het regent: de open wonde van de tak kan dan beginnen schimmelen. Houd het weer dus goed in de gaten!
 6. Houd rekening met de broedperiode!

Gereedschap voor het snoeien van de haag

Om een heg te snoeien heb je gereedschap nodig. En goed gereedschap! Hier een paar voorbeelden van gereedschap die je nodig hebt:

 1. Heggenschaar: Een heggenschaar is een gereedschap dat wordt gebruikt om de zijkanten en de bovenkant van een heg te knippen.
 2. Scharen: Een schaar wordt gebruikt om de heg netjes af te werken.
 3. Waterpas of touwtje: Een waterpas of touwtje zorgt ervoor dat de zijkanten van de haag gelijk zijn.
 4. Snoeizaag: Een snoeizaag gebruik je om dode of zieke takken uit de haag te verwijderen.
 5. Handschoenen: je draagt best handschoenen wanneer je je haag snoeit. Zo bescherm je handen tegen snijwonden en krassen. Een veiligheidsbril is ook toepasselijk.

Voordelen van het snoeien van hagen

Het snoeien van heggen kan een tijdrovende klus zijn, maar het is belangrijk voor de gezondheid van jouw heggen. Hier zijn enkele voordelen van het haag snoeien:

 1. Hagen snoeien helpt om de heg gezond te houden en een gezonde groei te bevorderen.
 2. Het kan ook helpen de omvang van een haag te beperken en te voorkomen dat deze helemaal staat te verwoekeren.
 3. Het snoeien van hagen kan ook helpen om de hoeveelheid licht en luchtcirculatie van de haag te vergroten.
 4. Het snoeien van hagen helpt ook om jouw tuin er netjes en verzorgd te laten uitzien.

Ziezo, met al onze tips kun je aan de slag! Toch liever het hagen snoeien aan iemand anders overlaten? Onze tuiniers helpen je graag met dit werkje!

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze