Jouw terras schoonmaken: zo doe je dat!

reinigen terras reinigen terras

Moet je je terras of balkon schoonmaken? Met het mooie weer in aantocht (laten we duimen!), is dit het ideale moment. Terrassen (of balkons) hebben het gedurende het hele jaar zwaar te verduren: vuil, bladeren, regen, sneeuw. We leggen uit hoe je het best te werk gaat! Of je nu een houten of composiet terras hebt, wij laten je zien welke stappen je moet volgen voor een optimale terrasreiniging… Zo kun je genieten van het mooie weer en tegelijkertijd van een prachtig terras! ☀️

Benodigdheden

Voordat je begint met het schoonmaken van je terras, heb je enkele tools en materiaal nodig. Sommige dingen heb je waarschijnlijk al in huis. Hier is een lijst met wat je nodig hebt voor het schoonmaken van je terras:

Materiaal

 • Warm water
 • Baksoda
 • Witte azijn
 • Terrasreiniger (optioneel)

Gereedschap

 • Tuinslang met mondstuk
 • Hogedrukreiniger (optioneel)
 • Harde borstel of terrasborstel
 • Schuurborstel
 • Bladblazer (optioneel)
 • Schuurmachine (optioneel)
 • Schuurpapier (optioneel)

Een houten terras en een composiet terras worden niet op dezelfde manier schoongemaakt. We leggen de verschillende stappen uit voor elk type terras. Haal je borstel maar naar boven en laat die spieren maar werken! 💪

Hoe maak je een houten terras schoon

1. Veeg het terras schoon

Begin met het verwijderen van bladeren en vuil van je terras met behulp van een bladblazer of bezem. Let vooral op de hoeken en scheuren, daar hoopt zich het vuil gemakkelijker op.

Pro tip 💡

Het kan nodig zijn om de terrasplanken om de zoveel jaar te verwijderen. Op die manier reinig je je terras grondig en verwijder je eventuele obstructies voor waterafvoer. Het niet doen kan leiden tot waterophoping, wat lekkages kan veroorzaken die de leefruimtes onder het terras kunnen beschadigen.

2. Spoel het hout vooraf af

Eenmaal dat je je terras hebt schoongeborsteld, kan je het voor de eerste keer afspoelen. Besproei het hele oppervlak met water. Dit zal helpen om het vuil los te maken, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is met een borstel. Als je een hogedrukreiniger hebt of hebt gehuurd, kan je deze gebruiken in plaats van je tuinslang en zo echt alle ophopingen verwijderen!

3. Breng de reiniger aan

De beste manier om een houten terras schoon te maken, is door een niet-giftige en biologisch afbreekbare terrasreiniger te gebruiken. En goed nieuws, deze hoeft niet duur te zijn! Meng een kopje azijn (250 ml) met ongeveer 4 liter water. Breng het daarna aan op je terras. Strooi vervolgens 4 tot 6 dozen baksoda (afhankelijk van de grootte van je terras, uiteraard!). En begin maar te schrobben. Uitstekende oefening ook. 😉

Verwijder hardnekkige vlekken

Voor hardnekkige vlekken op je terras kan je een soort pasta maken van baking soda en water. Laat het dan 15 à 20 minuten intrekken voordat je deze grondig schrobt en afspoelt met water.

4. Spoel je terras nog eens af

Spoel hierna je terras grondig af. Gebruik hiervoor een tuinslang en zorg ervoor dat alle resten baksoda en azijn verwijderd worden.

5. Behandel je houten terras

Op dit punt wil je mogelijks je terras behandelen. Laat het dan wel volledig drogen voordat je een behandeling aanbrengt.

terras behandelen

Hoe maak je een composiet terras schoon

Hier zijn de stappen om je terras van composiet schoon te maken:

1. Veeg je terras schoon

Net als bij houten terrassen, begin met het verwijderen van vuil, bladeren en vuil. Gebruik een bladblazer of bezem om alle ophopingen effectief te verwijderen.

2. Spray jouw terras voor

Bevestig een spuitmondstuk aan je tuinslang en besproei het hele oppervlak van het terras met water. Dit helpt om vuil en residu los te maken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn tijdens het reinigingsproces. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat je deze minstens 30 centimeter boven de terrasplanken houdt.

terras reinigen

3. Breng zeep en water aan

Het is altijd het beste om composiet terrassen op een natuurlijke manier schoon te maken, indien mogelijk. Gebruik gewoon een mengsel van witte azijn en water (één kwart azijn voor vier water). Meng de ingrediënten in een spuitfles of emmer. Breng de oplossing aan op je terras met een spuitfles of dweil en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Schrob vervolgens de oplossing en spoel af met water.

4. Verwijder hardnekkige vlekken

Als je nog hardnekkige vlekken op je composietterras hebt en een extra sessie van 15 tot 20 minuten met azijn en water niet heeft geholpen, probeer dan een terrasreiniger speciaal ontworpen voor composietterrassen. Gebruik wat mankracht om de vlek te schrobben en spoel het terras opnieuw grondig af. Dat zou moeten lukken!

Veelgestelde vragen over terrasreiniging 👨‍🌾

Is het beter om een hogedrukreiniger of een terrasreiniger te gebruiken?

Hogedrukreiniging is effectief om hardnekkig vuil en verontreinigingen te verwijderen, maar het kan ook het oppervlak van een houten terras beschadigen als het niet correct wordt gebruikt. Volg altijd de instructies van de fabrikant om het correct te gebruiken.

Terrasreinigers daarentegen zijn milder en speciaal samengesteld om houten en composietterrassen schoon te maken zonder schade te veroorzaken. Ze zijn over het algemeen veilig te gebruiken, maar overweeg om te kiezen voor de meest milieuvriendelijke optie!

Wat is de beste manier om schimmel van terrassen te verwijderen?

Meng een oplossing van gelijke delen bleekwater en waterstofperoxide met water. Breng de oplossing aan op de delen van je terras die aangetast zijn door schimmel en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Schrob het gebied met een harde borstel en spoel grondig af met water. Wees voorzichtig bij het gebruik van bleekwater. Bleekwater is namelijk schadelijk voor het milieu.

Kan ik azijn gebruiken om mijn terras schoon te maken?

Ja, azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat gebruikt kan worden om vlekken te verwijderen en houten terrassen op te helderen. Het is ook een van de beste manieren om een terras schoon te maken. Meng één deel azijn met vier delen water en breng het aan op het oppervlak van het terras. Laat het 15 tot 20 minuten intrekken voordat je het terras grondig schrobt en afspoelt met je tuinslang.

Maak je terras schoon met de hulp van Ring Twice!

Als je geen tijd, expertise of apparatuur hebt, overweeg dan om een tuinman of huishoudelijke hulp in te huren om je terras schoon te maken!

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze