Je geliefde plantjes zitten wat krap in hun huidige pot? Dan is het tijd om ze te verpotten! Planten verpotten is veel meer dan ze te verplaatsen naar een nieuwe pot. Ze verpotten zorgt ervoor dat ze goed blijven groeien en bloeien.
In dit artikel leggen we je uit waarom en wanneer verpotten nodig is, en vooral hoe je dit stap voor stap zorgvuldig kan doen. Steek de handen maar uit de mouwen! 💪
Wanneer je planten verpotten?
Het beste seizoen om te verpotten is het vroege voorjaar. Ze komen dan uit hun winterslaap en beginnen weer actief te groeien. Ze dan verpotten zorgt ervoor dat ze zich snel kunnen aanpassen aan hun nieuwe pot en potgrond. De toegenomen lichtintensiteit en langere dagen ondersteunen ook het herstel en de groei van de plant na het verpotten. De wortelgroei wordt hierdoor ook gestimuleerd, wat zorgt voor een gezonde plant na het verpotten.
Voor al deze redenen is het dus over het algemeen aangeraden om planten niet te verpotten tijdens de herfst of de winter. Planten zitten dan vaak in een winterslaap, en zullen minder snel herstellen van de stress die het verpotten met zich meebrengt.
Maar wat zouden regeltjes zijn zonder uitzonderingen? 😉 Elke plant heeft specifieke behoeften, en dus ook een specifieke bloeicyclus of seizoensgebonden groeipatronen. Op basis hiervan kun je dus bepaalde planten even goed op een ander moment verpotten. Zoek dit even op alvorens je begint te verpotten. Vraag dit na in de tuinwinkel of een tuinier. 🧑🌾
Stap 1: Verpotten begint met de juiste pot kiezen
Een beetje zoals de juiste jeans vinden – het moet comfortabel en goed zitten! Overweeg daarom het materiaal als je een nieuwe pot kiest: terracotta potten zijn poreus en goed voor planten die niet goed kunnen tegen natte wortels. Plastic potten houden vocht langer vast. Grootte is ook belangrijk – een te grote pot kan leiden tot een doorweekte grond, terwijl een te kleine pot de groei beperkt. Opteer voor een pot die 3 à 4 cm groter is in diameter dan de huidige.
Stap 2: de juiste grond kiezen
Niet alle grond is dezelfde en niet alle grond is geschikt voor alle planten. Voor de meeste kamerplanten is een goede kwaliteit potgrond ideaal. Sommige planten, zoals vetplanten, geven de voorkeur aan een mengsel met een betere afwatering. Onderzoek de specifieke behoeften van je plant om ervoor te zorgen dat je de perfecte grondomgeving biedt.
Je kan ook kleikorrels op de bodem toevoegen. Ze zorgen ervoor dat de planten gelijkmatiger het water opnemen en dus geen natte wortels krijgen. Want niemand heeft graag natte voeten. 😉
Stap 3: Het verpotten zelf
Planten verpotten is niet moeilijk. Vooral als je ons stappenplan goed volgt! 🙌
- Bereid je werkplek voor: Leg kranten of een zeil neer om alles schoon te houden. Doe dit dus niet op je wit tapijt.
- Verwijder de plant: Haal je plant voorzichtig uit zijn huidige pot. Soms helpt het om op de pot te tikken of te rollen om de aarde los te maken.
- Inspecteer en snoei de wortels: Knip dode of te lange wortels af. Als de wortels te strak gewikkeld zijn, maak ze dan voorzichtig los.
- De plant verpotten: Plaats een laag verse potgrond in de nieuwe pot. Zet je plant in het midden van de pot en vul hem verder aan met meer aarde. Denk eraan de aarde niet te stevig aan te drukken.
Tips voor verzorging na het verpotten
Na het verpotten, geef je je plant wat tijd om zich aan te passen. Geef het voldoende water, maar laat het daarna een paar weken rusten voordat je weer begint met bemesten. Hou de verlichting en waterbehoeften ook in het oog. Deze kunnen namelijk veranderen als ze in een nieuwe pot zijn.
Veelvoorkomende fouten die je best vermijdt
Vermijd overbewatering direct na het verpotten, en kies geen pot die disproportioneel groot is voor je plant. En dit voor meerdere redenen:
- Een grote pot bevat meer potgrond, wat betekent dat het meer water vasthoudt. Daardoor is er een risico op overbewatering;
- Een grote pot stimuleert de groei van de wortels in plaats van de bovengrondse groei van uw plant;
- Een grote pot zorgt ervoor dat de balans tussen vocht en voedingsstoffen ongelijk verdeeld is. De plant zal dan meer moeite hebben om deze efficiënt te absorberen.
Wees ook voorzichtig met de wortels om onnodige stress te voorkomen, en zorg ervoor dat de nieuwe pot voldoende afvoergaten heeft.
Vraag: Hoe vaak moet ik mijn planten verpotten?
Antwoord: Over het algemeen elke 1-2 jaar, maar dit hangt af van de groeisnelheid van de plant.
Vraag: Hoe weet ik of mijn plant verpot moet worden?
Antwoord: Tekenen dat een plant verpot moet worden, zijn onder andere wortels die uit de drainagegaten komen, water dat te snel door de pot loopt zonder te worden geabsorbeerd, of als de plant niet meer zo snel groeit als voorheen.
Vraag: Kan ik oude potten hergebruiken?
Antwoord: Ja, maar zorg ervoor dat ze grondig worden gereinigd om ziektes te voorkomen.