7 ideetjes om van je tuin een winters paradijs te maken

vrouw en hond buiten aan vuurkorf vrouw en hond buiten aan vuurkorf

Veel mensen beschouwen hun tuin als een heerlijk paradijs, vooral tijdens de zomermaanden. Zodra de zonnestralen zwakker worden en de temperaturen dalen, zoeken we de warmte van binnen op. Zonde! Eenmaal de herfst in het land is, zien we de tuin als een soort onbewoonbaar gebied. En wat een gemiste kans! Je kunt je tuin namelijk het hele jaar door aantrekkelijk maken, en van je tuin winters paradijs maken. Daarom wil ik je uitdagen om dit jaar je tuin om te toveren tot een sfeervol winterparadijs. Het hoeft niet eens veel inspanning te kosten! Met deze 7 ideetjes is je tuin een winters paradij in een mum van tijd! 😉

Inventariseer je tuin

Hou in een notitieboekje bij wat er allemaal groeit en bloeit. Wat groeide er het afgelopen jaar goed en wat minder goed? Welke planten vond je mooi? Als je dat goed bijhoudt, kun je de juiste zaden bestellen voor het vroege voorjaar.

Bereid je tuin voor op de lente

Zin in een prachtige bloemenpracht in de lente? Plant dan nu al bloembollen! Niets is leuker dan bloembollen langzaamaan te zien uitkomen.

Bouw een insectenhotel

Een insectenhotel biedt lieveheersbeestjes en andere insecten een schuilplek tijdens de koude maanden. Dit is niet alleen goed voor de insecten zelf, maar ook voor de vogels die op zoek zijn naar voedsel.

Zorg voor een voederplek voor vogels

Niets is leuker dan een tuin die leeft! En neen, je hoeft je kat of hond daarvoor niet buiten te gooien en ermee spelen. Als je vogels in de winter voert met verschillende soorten vogelvoer (zaadmengsels, vetbollen, pindakransen) help je hen door de winter heen. En zorg jij voor leven in je tuin! Vergeet ook niet om wat vogelvoer op de grond te strooien, want niet alle vogels komen graag op de voedertafel.

vogels voederen in winter

Breng wat kleur in je tuin

Winter hoeft niet synoniem te zijn van een kale en gruwe tuin! Denk aan wintergroene en winterbloeiende planten, zoal de Helleborus, Skimmia, Viburnum, Hulst en winterheide. Ze kunnen je tuin opfleuren!

Maak van je tuin een winters paradijs

Je kan het ook buiten gezellig maken, en zelfs in de winter! Denk aan kleurrijke potten, wintergroene takken met rode besjes, rieten mandjes (leg ze wel op een overdekte plek), pompoenen, noem maar op! Ze kunnen allemaal bijdragen aan een gezellige wintersfeer en van je tuin een winters paradijs maken.

Zit langer buiten

Doe net als de Scandinaviërs: neem een warm deken, steek een vuurtje aan in de vuurkorf, maak een warme chocomelk klaar, en genieten maar! Ok, niet als het keihard aan het regenen is… Maar met een vuurkorf of een buitenhaard kan je de sfeer al verhogen.

vrouw buiten met een deken

Met deze tips maak je van je tuin een winters paradijs. Want je tuin is er niet enkel om tijdens de zomermaanden van te genieten, maar zelfs in de koudste maanden van het jaar!

Hulp nodig? Of geen groene vingers? Schakel onze tuiniers in: zij zullen jou als de beste raad kunnen geven.

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze