Tuinonderhoud kan duur en tijdrovend zijn, maar met onze 10 tips kan je én geld besparen én een mooie tuin onderhouden! Of je nu geld wilt besparen op seizoensgebonden tuinonderhoud of manieren zoekt om jouw tuin het hele jaar door op zijn best te houden, dan ben je hier op het goede adres! Er zijn verschillende tips en tricks die je kan gebruiken om geld en tijd te besparen op de tuinonderhoud prijzen. Van het gebruik van compost tot mulch en het kweken van jouw eigen planten, er zijn tal van manieren om te besparen op de tuinonderhoud prijzen. Ontdek onze 10 tips om te besparen op jouw tuinonderhoud!
Tuinonderhoud is de ideale manier om jouw buitenruimte er op zijn best te laten uitzien (en voor sommigen zelf de ideale manier om te ontspannen). Maar hoeveel kost het en wat kan je verwachten van tuinmannen voor een tuinonderhoud?
Alvorens jou uit te leggen wat onze 10 tips zijn om te besparen op de prijzen van een tuinonderhoud, is het belangrijk te weten dat de prijzen voor tuinonderhoud sterk kunnen variëren. De ene tuin is de andere niet. De prijzen voor tuinonderhoud kunnen verschillen afhankelijk van de grootte en de conditie van jouw tuin. Maar ook op basis van wat je precies vraagt qua tuinonderhoud.
Over het algemeen worden de kosten voor tuinonderhoud onderverdeeld in arbeids-, materiaal- en voorrijkosten. De arbeidskosten bestaan uit maaien, trimmen en randen bijwerken, terwijl de materiaalkosten kunnen bestaan uit graszaad, de grasmaaier en kunstmest. De prijzen zullen ook variëren afhankelijk van het soort planten, struiken en bomen in jouw tuin.
Klaar voor onze 10 tips om te besparen op de prijzen van tuinonderhoud?
10 tips om te besparen op tuinonderhoudskosten
Tuinieren is een leuke hobby. Maar het kan ook duur zijn. Van het kopen van de juiste planten tot het onderhoud ervan, de kosten kunnen nogal snel oplopen. Gelukkig zijn er een paar tips en tricks die je kan gebruiken om geld te besparen op de tuinonderhoud prijzen.
Maak een budget voor tuinonderhoud
De eerste stap om geld te besparen op de kosten van tuinonderhoud is het maken van een budget. Bepaal hoeveel geld je je kan veroorloven om in jouw tuin te investeren. Dit zal jou helpen prioriteiten te stellen voor de taken die gedaan moeten worden en de taken die nog wat kunnen wachten. Houd rekening met de kosten van gereedschap en benodigdheden, maar ook met eventuele professionele diensten. Zo krijg je een beter idee van wat je realistisch gezien kan bereiken qua tuinonderhoud.
Recycleer en hergebruik van materialen
Een andere manier om geld te besparen op de kosten van tuinonderhoud is het recycleren en hergebruiken van materialen. Oude plastic bakken of flessen? Gebruik ze om zaadjes in te zaaien of andere meststoffen in op te slaan. Je kan ook oude meubels of andere voorwerpen gebruiken om unieke tuindecoraties te maken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar verklein je ook jouw ecologische voetafdruk (behalve die plastic flessen dan…).
Kies onderhoudsarme planten
Kies bij het selecteren van planten voor jouw tuin voor onderhoudsarme planten. Hierdoor kan je op de lange termijn geld besparen, omdat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan onderhoud. Zoek naar planten die droogte verdragen en minder water nodig hebben, en naar planten die verschillende temperaturen en bodemomstandigheden aankunnen.
Onderzoek tuinonderhoudstechnieken
Doe onderzoek voordat je aan een tuinonderhoudsproject begint. Zoek tutorials en tips online op of lees tuinboeken om een beter inzicht te krijgen in de technieken die je moet gebruiken. Je kan natuurlijk ook advies vragen aan ervaren tuiniers. Zij kunnen jou sowieso heel goede raad geven. Hoe gaat jou dit helpen om te besparen op tuinonderhoud? Omdat je de klus in één keer goed hebt kunnen klaren. Als je het slecht doet, moet je erna opnieuw beginnen of beroep doen op een tuinaannemer om het allemaal recht te zetten.
Investeer in kwaliteitsgereedschap
Beslis je om je tuinonderhoud zelf te doen? Investeer in kwaliteitsvolle gereedschap. Niets is erger dan tuinieren met slecht materiaal. Het lijkt misschien een goed idee om goedkoper gereedschap te kopen, maar dat gaat vaak niet lang mee. Je kan er jouw planten ook kwaad meedoen als je materiaal niet goed is. Het is het dus waard om eventjes meer uit te geven aan goed gereedschap. Zo beklaag je het je niet achteraf. En zullen je planten hun blije zelve zijn!
Maak gebruik van natuurlijke hulpbronnen
Gebruik wat de natuur al te bieden heeft! Het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals regenwater, compost en mulch kan helpen de onderhoudskosten van de tuin te verlagen. Regenwater is gratis. Gebruik het om je planten water te geven. Installeer een regenton om het gemakkelijk te kunnen verzamelen. Compost en mulch kunnen ook worden gebruikt om de behoefte aan meststoffen en pesticiden te verminderen. Zo bespaar je op lange termijn geld, en geef je terug aan de natuur!
Probeer doe-het-zelf tuinonderhoud
Word je helemaal relax van een namiddagje tuinieren? Keigoed! Gemakkelijk om geld te besparen, want je hebt geen tuinaannemer nodig. Basistaken zijn gemakkelijk: wieden, snoeien en het gras afrijden. Deze taken kun je dus heel gemakkelijk zelf doen. Voor andere taken zoals bomen kappen of hagen scheren heb je misschien wat meer expertise nodig. Schakel daarom een tuinman of tuinaannemer in. Die zal je weten te helpen en uitleggen hoe je het beste te werk kan gaan.
Huur een professionele tuinman in
Je hebt de tijd niet? Of gewoonweg niet de vaardigheden om het tuinonderhoud zelf in handen te nemen? Gelukkig bestaan er gepassioneerde en talentvolle tuinaannemers die het voor jou kunnen doen! Professionele tuiniers hebben de ervaring en de expertise om complexere taken zoals grondbewerking en planten uit te voeren. Dit kan een duurdere optie zijn, maar je kan er op lange termijn tijd en geld aan besparen.
Overweeg alternatieve tuinarchitectuur
Overweeg in plaats van traditionele gazons en tuinen alternatieve landschapsarchitectuur. Gebruik bijvoorbeeld inheemse planten. Die zijn aangepast aan het plaatselijke klimaat en vragen minder onderhoud. Heb je plaats genoeg? Je kan ook een vijver of fontein aanleggen. De vogels en andere diertjes zullen blij zijn. En het maakt jouw tuin ook uniek. Let wel: een vijver vraagt natuurlijk ook onderhoud.
Ontwikkel een schema voor tuinonderhoud
Een laatste tip is om te zorgen voor een tuinonderhoudschema. Je kan ook een tuinkalender bijhouden. Zo weet je steeds wat wanneer moet gebeuren. Dit zal je helpen bij het uitvoeren van taken en ervoor zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Door regelmatig onderhoud in te plannen, zoals snoeien, bemesten en water geven, houd je je tuin gezond en verlaag je de kosten op de lange termijn.
Wat kost periodiek tuinonderhoud?
Zoals reeds vermeld, kunnen de kosten van periodiek tuinonderhoud sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de tuin, de staat van de tuin, hoe vaak de tuinman de tuin moet komen onderhouden. De tuinonderhoud prijzen zullen ook sterk afhangen van de tuinaannemer zelf.
Op Ring Twice, moet je voor een periodiek tuinonderhoud tussen de € 15 en € 30 / per uur rekenen.
Het is steeds het beste om verschillende prijsvoorstellen te vergelijken. Op Ring Twice krijg je verschillende prijsoffertes van verschillende tuinaannemers. Je kan dus degene kiezen die het beste pas jouw budget ligt.
Denk er ook aan dat je de arbeidskosten hebt, maar ook materiaal- en voorrijkosten.
Kan tuinonderhoud met dienstencheques betaald worden?
Neen, tuinonderhoud mag niet betaald worden met dienstencheques. De activiteiten waarvoor je met dienstencheques kan betalen zijn wettelijk vastgelegd. Het gaat vooral om zaken die betrekking hebben tot huishoudhulp in de privésfeer. Denk aan schoonmaken, wassen en strijken, maaltijden bereiden. Tuinonderhoud (en tuinieren in het algemeen) vallen hier dus niet onder.
Op Ring Twice betaal je het tuinonderhoud eenmaal deze is uitgevoerd. Je kan betalen via kredietkaart, Bancontact of via overschrijving. De betalingen gebeuren steeds via Ring Twice. Zo blijf je in een legaal en verzekerd kader.
Tuinonderhoud kan duur zijn, maar er zijn genoeg manieren om geld te besparen. Door een budget op te stellen, materialen te recycleren en te hergebruiken, onderhoudsarme planten te kiezen, onderzoek te doen naar tuinonderhoudstechnieken, te investeren in kwaliteitsgereedschap, gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen, doe-het-zelf tuinonderhoud te proberen, een professionele tuinman in te huren, alternatieve tuinarchitectuur te overwegen en een schema op te stellen voor tuinonderhoud, kan je geld besparen op de kosten van tuinonderhoud.