Een mooi stuk gras is het streefpunt van elke tuin. Elke tuineigenaar wil dat zijn gras groener is dan dat van de buren. En hiervoor moet je natuurlijk je gras goed onderhouden. Wat valt er precies onder gazononderhoud? Hoe vaak moet je je gazon onderhouden? Hoelang mag je gras afrijden?
We bespreken dit allemaal in dit artikel. Maar eerst, waarom is het van belang om je gazon te onderhouden?
Waarom is gazononderhoud nodig?
Het zou te mooi zijn om waar te zijn: nooit aan gazononderhoud doen en toch heel het jaar door een mooi, groen gras hebben.
Wie gazon zegt, zegt gazononderhoud. Een mooi, groen gras blijft niet vanzelf zo. Je moet er wat werk insteken. En het is meer dan enkel grasmaaien, maar daar komen we later op terug.
Gazononderhoud is nodig om een gezonde, mooie en groene gazon te hebben. Hier zijn enkele redenen waarom gazononderhoud belangrijk is:
- Verspreiding van onkruid: Onkruid moet verwijderd worden om te voorkomen dat het jouw gras verstikt en het uiterlijk van jouw gazon verstoort.
- Voorkomen van bodemerosie: Door regelmatig te maaien en verzorgen wordt bodemerosie voorkomen en wordt jouw gazon beter beschermd tegen erosie.
- Bevordering van gezonde groei: Grasonderhoud bevat bemesting en watergift, wat essentieel is voor de gezonde groei van jouw gras.
- Verbetering van de waterdoorlatendheid: Door grasonderhoud zoals verluchting en onkruidbestrijding wordt de waterdoorlatendheid van de bodem verbeterd, wat essentieel is voor een gezonde groei.
- Vermindering van ziekte: Door regelmatig grasonderhoud kan je ziektes in jouw gazon snel opsporen en behandelen, waardoor de groei van jouw gras gezonder en krachtiger wordt.
Door gazononderhoud te doen zorg je ervoor dat jouw gazon gezond, groen en aantrekkelijk blijft. En kun je lekker genieten van je tuin bij mooi weer!
Wat valt er onder gazononderhoud?
Onder gazononderhoud vallen er verschillende taken die een tuinman moet doen. We leggen ze even op een rijtje.
Gras maaien
Dit is de meest voordehandliggende taak. Wil je een mooi dicht gras krijgen? Dan moet je regelmatig het gazon afrijden. Maar het gras maaien heeft ook een andere functie. Je gaat zo de vorming van onkruid tegen.
Hoe vaak moet je het gazon afrijden? Tijdens de warmere maanden, van april tot oktober ongeveer, kan je wekelijks het gras maaien.
Hoe lang mag je gras afrijden?
Meestal wordt het gras tussen de 3 en 5 centimeter gemaaid. Zijn de temperaturen zeer hoog? Laat het gras dan lang. Zo voorkom je dat ze afbrandt.
Je kan ook een deel van je tuin ongemaaid laten. Zo kunnen bloemen spontaan bloeien: madeliefjes, paardenbloemen, klavers of boterbloemen. Paradijs voor de bijtjes, maar ook voor andere nuttige insecten. Laat een deel van je gazon uitgroeien tot een natuurlijk grasland: een cirkel onder een boom, een strook vanachter in de tuin. Zo creëer je een waar speeltuin voor dieren en wilde bloemen.
Je kan ook een bloemenweide aanleggen met eenjarige inheemse bloemen: klaprozen, korenbloemen, margrieten. Zoals Sam Goris het mooi zingt, laat het gras maar groeien!
Gras bemesten
Een ander onderdeel van gazononderhoud is het gazon bemesten. Bij het maaien van het gazon verdwijnen bepaalde voedingsstoffen. Maar jouw gazon heeft deze broodnodig om te kunnen herstellen na het maaien. Het is daarom aanbevolen om na het gazon afrijden deze ook te bemesten.
Gras verticuteren
Na verloop van tijd stapelen er zich organische stoffen op tussen het gras van jouw gazon. Het gaat vooral om restafval van het maaien of bladeren en takken. Hierdoor kan het gras niet meer goed ademenen, komt er minder licht en water bij het gras. Gevolg hiervan is dat er mos kan ontstaan tussen het gras. Om dit tegen te gaan moet je het gras verticuteren. Verticuteren houdt in dat er een laag mos en organisch afval tussen het gras verwijderd wordt. Je kunt dit oen met een verticuteerhark of met een machine.
Gras zaaien
Als je een nieuw gazon wil, dan kan je er voor kiezen om gras te zaaien. Gras zaaien is echter ook nodig als je geverticuteerd hebt en er zijn kale plekken ontstaan in het gazon. Met wat graszaad kan je dit heel simpel herstellen. Je kunt dit het best in het vroege najaar doen. De grond is dan op ideale temperatuur en er is voldoende neerslag. Perfect recept om het gras te laten groeien.
Kalk op jouw gazon
Om goed te kunnen groeien heeft een gazon de juiste zuurgraad nodig. Heeft je bodem een te lage zuurgraad? Verhoog het dan door kalk te strooien over het gazon. Hierdoor wordt de grond rijker aan voedingsstoffen en zal het gras beter groeien.
Gazononderhoud: wanneer moet je wat doen
Je hebt het begrepen: jouw gazon onderhouden is van belang om een mooie tuin te hebben. Gazononderhoud omvat verschillende taken: gazon maaien, gazon bemesten, gazon verticuteren, gras zaaien en kalk strooien over het gazon. Maar wanneer mag je wat doen? Met onze onderhoudskalender weet je wat je iedere maand kan doen voor je gazononderhoud.
Januari: kalk strooien op het gazon
Zo lang het sneeuwt of vriest in januari loop je zo weinig mogelijk over je gazon. Je kan het beschadigen, wat hartstikke zonde zou zijn. Je kan in januari kalk strooien om zo vorming an mos tegen te gaan.
Februari: test de ph-waarde van je gazon
In februari kan je nog steeds kalk strooien tegen mosvorming. Je kan eventueel gebruik maken van een bodemtest om de pH-waarde van de grond van het gazon te testen. Zo kan je weten of het nog nodig is om kalk te strooien.
Maart: gazon verticuteren en bemesten
In maart is het tijd om het gazon te verticuteren. Zie het als de lentenschoonmaak voor je gazon. Het gras begint in maart opnieuw te groeien, dus ideaal om jouw gazon te bemesten. Herhaal dit elke maand in het voorjaar en in de zomermaanden.
April: gazon bemesten, bijzaaien en graskanten knippen
In april kun je het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Als je een nieuw gazon wil aanleggen, kun je vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien. Doe dit wel enkel als het warmer is dan 10 graden. De koude nachten zorgen ervoor dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.
Mei: gazon bemesten en maaien
In mei kun je weer aan de slag met het bemesten van je gazon. Je mag vanaf mei ook elke week jouw gazon afrijden, tot oktober. In mei kan je ook steeds je nieuw gazon zaaien.
Juni: gazon maaien en sproeien
Het is belangrijk dat je tijdens juni je gazon goed bemest. Zo ondersteun je je gazon en maak je het gras beter bestand tegen mos en onkruid. Je mag ook wekelijks het gras afrijden. Let er wel op dat als het warm en droog is, dat je het gras wat langer mag laten worden. Je mag ook het gras sproeien. Doe dit oftewel ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat.
Juli: gazon maaien
Tijdens de zomermaanden kan het gras extra snel groeien. Je mag daardoor wekelijks maaien. Is het echt heel warm? Maai het gras op een hogere stand, zodat het niet verbrandt. Snakt het gras naar een goede regenbui? Je mag het gras flink besproeien. Opnieuw, oftewel ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Anders loop je het risico dat het gras verbrandt.
Augustus: gazon verticuteren en bijzaaien
In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Je kan nog steeds wekelijks maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien, voor het jaar daarop.
September: gazon bemesten en maaien
Net zoals in mei, is het in september van belang dat je je gazon goed bemest. Daarnaast mag je in september ook nog wekelijks met de grasmaaier aan de gang om het gazon te maaien.
Oktober: laatste keer gras maaien
Oktober, begin van de herfst! Je mag voor het de laatste keer je gazon afrijden. Je mag ook je tuin en gazon winterklaar maken. Je vindt er alles over in ons artikel hoe je tuin winterklaar maken!
November: bladeren wegharken van gazon
In november is het belangrijk dat het gazon er schoon bijligt: bladeren wegharken. Zo krijgt het gazon genoeg lucht om te ademen en kan het water gemakkelijker doorsijpelen. Je kan ook het gras afrijden met de bladeren. Zo heeft het gazon extra voedingsstoffen mee.
December: kalk strooien tegen mos
In de laatste maand van het jaar is het belangrijk om kalk te strooien. Zo ga je mosvorming tegen. Vriest en sneeuwt het? Hoe leuk het ook lijkt om in frisse sneeuw te lopen en te spelen, je kan zo jouw gazon beschadigen.
Gazononderhoud is dus niet een klein klusje die je op één weekend kan doen. Bovendien zijn er ook nog andere zaken die je in je tuin moet doen. Kijk voor een kalender voor onderhoud van de gehele tuin in onze algemene tuinkalender.
Je moet er het hele jaar mee bezig zijn. Geen tijd of geen groene vingers? Onze tuinmannen komen met plezier je gazononderhoud doen!