10 tips om je tuin te wieden

onkruid wieden onkruid wieden

Met de regen van de afgelopen maanden (!) heeft het onkruid er plezier in om als een speer te groeien! 🚀 Sommige wilde kruiden ontkiemen en beginnen al na een paar dagen regen te groeien. Ze genieten van de vochtigheid en de aanwezige voedingsstoffen in de bodem – perfecte omstandigheden om te groeien. En ze kunnen razendsnel een tuin overwoekeren als je ze niet onder controle houdt. Het wieden van je tuin kan een onoverkomelijke uitdaging lijken – vooral als dat onkruid super wild is geworden. Maar maak je geen zorgen, voor elk probleem is er een oplossing. Hier zijn 10 tips om je tuin te wieden!

Verstik het onkruid met een zeil of karton

Heb je grote oppervlakten vol onkruid? Geen paniek! Bedek ze eenvoudig met een zwart plastic zeil of karton. Zonder licht zal het onkruid langzaam afsterven. Daarna hoef je alleen nog maar de grond te bewerken om de overgebleven wortels te verwijderen, vooral die van wortelstokplanten zoals haagwinde of kweekgras.

Gebruik kokend water

Oma’s beste tip dat wonderen doet: giet kokend water over het onkruid. Als het water zout is, gaat het nog sneller! Deze methode is perfect voor kleine oppervlakken en de voegen tussen tegels.

Thermische onkruidbrander, je bondgenoot bij onkruid wieden

Gebruik een thermische onkruidbrander om onkruid te verwijderen met intense hitte (tussen 60 en 90°C). Ideaal voor kleine zones en randen, dit hulpmiddel is effectief en milieuvriendelijk. Pas wel op voor je voeten. 🔥

Mulch je plantenbedden

Mulchen is een geweldige manier om onkruidgroei te voorkomen. Breng een dikke laag (minstens 20 cm) van minerale of organische mulch aan rond je planten. Naast het blokkeren van onkruid, helpt mulchen ook om de vochtigheid van de bodem te behouden, waardoor je minder vaak hoeft te sproeien.

onkruid knippen

Knip het onkruid voordat het zaad zich vormt

Om toekomstige invasie te beperken, knip je het onkruid voordat het zaad zich vormt. Je kan ze aan je compost toevoegen zonder bang te zijn dat ze zich opnieuw verspreiden.

Plant bodembedekkers

Geef onkruid weinig kans door bodembedekkers te planten. Kleine bamboes, Engels gras, steenanjers, hertshooi of duizendblad zijn perfect om de grond te bedekken en te voorkomen dat onkruid groeit.

Zaai een groenbemester

Groenbemesters zijn uitstekende bondgenoten om de bodem te voeden en tegelijkertijd onkruidgroei te voorkomen. Zaai ze in je moestuin of op vrije stukken in de tuin. Naast het beschermen van de bodem in de winter, voorkomen ze uitspoeling en verrijken ze de grond.

groenmesten

Regelmatig schoffelen

Onkruid wieden zonder je rug te breken! 🤭 Schoffel regelmatig het oppervlak van je bodem om jonge onkruidplanten te verwijderen. Gebruik een schoffel, schraper of schrepel voor paden en randen. Deze gereedschappen zijn zeer effectief en gemakkelijk in gebruik.

Gebruik een aspergesteker

Een aspergesteker is niet alleen voor asperges! Dankzij de lange steel kun je eenvoudig – en vooral de volledige – wortels verwijderen. Zo verklein je de kans dat het onkruid weer terugkomt.

Kies voor biologische onkruidverdelgers

Als je kiest voor een onkruidverdelger, neem dan een biologische variant. Deze producten zijn effectief en milieuvriendelijk. Breng ze aan na een zonnige dag voor een optimaal resultaat.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van een prachtige en goed onderhouden tuin zonder al te veel gedoe. Trek dus je handschoenen aan en pak je gereedschap, tijd om te wieden!

Is tuinieren, en vooral onkruid wieden, niet echt jouw ding? Onze tuiniers helpen je graag met het onderhouden van je tuin!

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze