Tuinontwerp: de stappen voor een mooie tuin

tuinontwerp tuinontwerp

Sinds tuinen bestaan (dus al zeer lang), willen mensen een mooie, aangename tuin waar ze volop in kunnen genieten. En een droom tuinontwerp kan echt alle richtingen gaan. Wat jij mooi vindt, vindt een ander niet per see mooi. En andersom. Dat maakt tuinen ontwerpen des te leuker voor een tuinman. Elke tuin is anders!

Mag jij je droomtuin ontwerpen? Neem dan zeker je tijd om goed na te denken over wat je wel en wat je niet graag ziet. Laat je creativiteit ook de vrije gang! Weet je niet goed hoe je aan tuinontwerp moet beginnen? Wij hebben de noodzakelijke stappen even bij elkaar gebundeld. Van de juiste planten en meubels kiezen tot de finishing touch, je vindt het allemaal hier terug. Geniet vooral van het hele proces! Hard werken wordt altijd beloond!

Wat is tuinontwerp?

Wat is juist tuinontwerp? Het is de kunst en de wetenschap (want ja, je moet wel wat rekening houden met fysica en biologie) van het aanmaken van prachtige buitenruimtes. Tuinontwerp is het zorgvuldig kiezen en plaatsen van planten, meubels en andere (decoratieve) elementen om zo tot een uniek, rustgevend en uitnodigende oase te komen.

Er bestaan geen harde en vaste regels. Iedereen heeft zijn voorkeuren qua tuinstijl. En jouw tuin blijft toch nog steeds het verlengde van wie je bent.

Stel jezelf de volgende vragen: hoe wil ik dat mijn tuin er uitziet? Wat wil ik ermee bereiken? Welke elementen wil ik graag in mijn tuin? Eenmaal je op deze vragen een antwoord hebt, mag je beginnen plannen!

Het plannen van jouw tuin

Het plannen is nog een van de leukste stappen bij het ontwerpen van je tuin! En het is veel meer dan beslissen welke planten en meubels je wil plaatsen.

Bij het plannen van hoe je je tuin gaat indelen, moet je absoluut rekening houden met de oppervlakte en vorm van de ruimte. Vergeet ook niet het klimaat in acht te nemen. Wil je reuzegrote palmbomen plaatsen, maar je woont in de stad en hebt enkel een binnenkoertje… Denk twee keer na: hoe leuk palmbomen ook zijn, ze zijn waarschijnlijk niet geschikt voor ons klimaat in België…

Hou ook rekening met de ligging en de verdeling van je tuin. Heb je een hellende tuin? Hoe gaat dit jouw tuinontwerp beïnvloeden?

Een andere tip is om klein te beginnen. En eenmaal je je tuin goed kent, en alles onder de knie hebt, kan je wat groter beginnen denken. Een kleinere tuin is ook gemakkelijker te onderhouden. 😉

Jouw stijl bepalen

Tweede stap in jouw tuin ontwerpen is de stijl van de tuin te bepalen. Jouw tuin is een verlengde van jouw huis en jouw persoonlijkheid. Er bestaan veel verschillende tuinstijlen. We hebben de meest populaire tuinstijlen in een artikel gebundeld. Om het jou gemakkelijker te maken, of net niet. 🤭

Je moet ook niet voor één enkele stijl gaan. Opnieuw: er bestaan geen vaste regels. Wil je meerdere stijlen met elkaar combineren? Allemaal goed! Moderne tuin met een landelijke touch? Perfect! Zo kan je van het beste van de twee genieten!

De juiste planten kiezen

Nu je jouw stijl hebt bepaald, is het tijd om de juiste planten te kiezen! Verschillende planten betekent ook verschillende eisen en onderhoud. Vergeet ook niet dat jouw planten moeten passen in het klimaat en geschikt moeten zijn voor de bodem.

Wanneer je de planten kiest, let op hun grootte (en dan vooral hun volwassene grootte), vorm en kleur. Hoe zien ze er het hele jaar door? Wil je een groenblijvende haag? Wil je in elk seizoen wat kleur hebben in je tuin? Overweeg voor bloembedden een combinatie van eenjarigen en vaste planten. Eenjarige planten zorgen het hele jaar door voor een uitbarsting van kleur, terwijl vaste planten zorgen voor een meer constante aanwezigheid in de tuin.

Tuinontwerp voor de verschillende seizoenen

Als je je tuin gaat ontwerpen, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende seizoenen. Je wil toch dat je tijd het hele jaar door mooi uitziet? Woon je in een gebied met koude winters? Kies dan voor planten die de winterse temperaturen kunnen overleven. Opteer ook voor groenblijvers die dan toch voor een vleugje kleur zorgen. Wil je in de lente heel veel kleur in de tuin? Kies dan in het voorjaar bloeiende planten die het hele seizoen voor kleur zorgen. En in de herfst kies je dan voor planten die interessante kleuren hebben!

Door rekening te houden met de verschillende seizoenen kan je een tuin aanleggen die het hele jaar door mooi is.

Le moment suprême: de tuin aanleggen

Nu je een idee hebt van de stijl en de planten die je in je tuin wilt hebben, is het tijd om hem aan te leggen. Hier begint het plezier!

Een grote tuin? Deel deze onder in verschillende secties. Zo creëer je een meer georganiseerde en esthetische tuin. Het helpt ook om een vloeiende beweging te creëren.

Wanneer je begint met je tuin aan te leggen, moet je je tuin als een geheel zien. Houd rekening met de verhouding planten – meubilair – andere elementen. Hoe gaan deze samen staan? Wat gaat hun effect op het totaalbeeld van de hele tuin?

Jouw tuin ontwerpen en aanleggen is een proces van groei, ontwikkeling en verandering. Laat je creativiteit de vrije gang! Durf te experimenteren. Probeer verschillende dingen uit!

Heb je helemaal geen kennis van tuinen ontwerpen, en nog minder van tuinen aanleggen? Dan is het misschien goed om hulp in te schakelen van tuiniers. Zij hebben niet alleen de kennis, maar ook de expertise om jou goed te helpen jouw droomtuin te creëren!

De beste tuinmannen
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)

Tips voor het kiezen van het juiste meubilair

Als het gaat om tuinmeubilair zijn er een paar dingen waar je ook rekening mee moet houden. Kies meubilair dat tegen een stootje kan. Jouw tafel en stoelen gaan vaak buiten staan. Ze moeten dus goed tegen regen en wind kunnen (vooral in België). Buitenmeubilair kan ook duur zijn. Je wil dus dat ze redelijk lang meegaan.

Je meubilair moet ook overeenstemmen met de stijl van je tuin. Je tuin moet een geheel vormen, dus het meubilair moet er ook bij passen. Denk ook aan de grootte van de meubels. Te grote meubels kunnen wat bombastisch en overweldigend overkomen.

Denk ten slotte na over hoe je de meubels gaat gebruiken. Ben je op zoek naar een comfortable zithoek? Dan heb je stoelen en een tafel nodig. Wil je liever een gezellige plek om te rusten? Denk dan aan een hangmat of een ligstoel!

Zoveel opties voor tuinmeubilair! Onthoud gewoon dat je tuinmeubilair moet overeenstemmen met de stijl van je tuin en wat je graag wil bereiken met de meubels.

De finishing touch toevoegen

Als de planten en het meubilair er eenmaal staan, is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Hier mag je je echt laten gaan en je persoonlijkheid laten schitteren!

Fontein of kleine vijver toevoegen? Zo creëer je niet enkel rust, maar lok je ook dieren in je tuin.

Een iets modernere look creëren? Plaats een vuurschaal in je tuin! Heel gezellig, zowel in de winter als in de zomer!

Denk ook aan hekjes, plantenbakken, tuinbeeldjes (ja zo’n tuinkabouter kan helemaal bij jouw stijl passen!). De finishing touch zorgt ervoor dat je tuin nog unieker is!

Het ontwerpen van jouw droomtuin is een spannend proces dat planning en creativiteit vereist. Van het kiezen van de juiste planten en meubels tot de afwerking, er zijn een paar essentiële stappen waarmee je rekening moet houden.

Door deze noodzakelijke stappen te volgen, kan je een mooie en uitnodigende buitenruimte creëren die perfect jouw persoonlijke stijl zal weerspiegelen.

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze