Survival kit voor je planten: 5 tips

survival kit voor planten survival kit voor planten

Ga je op vakantie? En heb je niemand om jouw planten af en toe water te geven? Ze meenemen is natuurlijk geen optie… of wel? Fopje! Maar geen paniek! Met onderstaande tips zullen jouw binnen- en buitenplanten zonder probleem overleven aan jouw afwezigheid. Op voorwaarde dat je onze tips en tricks wel goed toepast 😉

1. Plaats je planten in de schaduw

De makkelijkste en meest effectieve manier! Door je planten in de schaduw te plaatsen, verminder je hun waterverbruik. Zijn jouw planten in potten? Verplaats ze naar een beschutte plek uit de zon en wind. De grond droogt dan minder snel uit. Kunnen ze niet worden verplaatst? Leg dan een mulchlaag aan (van stro, dode bladeren, gedroogd gras of ander natuurlijk materiaal). Zo bescherm je niet alleen je bodem, maar geef je het ook wat extra vitaminen.

2. Wollen draadjes!

Als je kamerplanten hebt, is dit de ideale techniek! Plaats je planten op de grond en een emmer water op een hoger niveau (bijvoorbeeld op een stoel). Vul de emmer of vaas tot de rand met water, zorg dat de wollen draad tot op de bodem van de emmer komt. Zorg ervoor dat het uiteinde van de wol goed in de grond is gedrukt. Door capillaire werking ontvangen je planten regelmatig hun watergift. Je kunt het zo wel twee weken volhouden!

3. De druppeltechniek

Deze techniek is eenvoudig en goedkoop, maar we raden toch aan om deze 1 of 2 keer te testen vooraleer je op vakantie gaat. De eerste stap is om een fles water te pakken. Afhankelijk van de duur van je vakantie, kies je een fles van 1L, 2L of 5L. Maak twee kleine gaatjes in de hals van de fles. Plaats een tandenstoker in elk gaatje. Dit zal het water doorvoeren. Plaats de fles direct in de pot en druk de dop goed in de grond. Tot slot, zodra de fles omgedraaid is, prik kleine gaatjes in de fles. Zo kan er lucht binnenkomen en water weglopen. De snelheid van de waterstroom hangt af van de diameter van het gaatje. Daarom is het belangrijk dat je test voor je vertrekt.

4. Oyas, ollas, allen de grond in!

Soms moet je het wiel niet opnieuw uitvinden! We stellen je voor: de oyas, een irrigatiesysteem dat al meer dan 4.000 jaar oud is! Je begraaft een pot van terracotta direct in de grond van je moestuin. Dankzij de porositeit van de pot krijgen de wortels regelmatig water. Dit is niet alleen gunstig voor de planten, maar ook voor jouw portemonnee … Want je bespaart tot 60% water met deze techniek!

Voor jouw kamerplanten zijn er de ollas. Hetzelfde principe als de oyas, alleen kleiner.

water geven aan planten

5. Potten met waterreservoir

Je vindt in de handel heel veel potten met een geïntegreerd waterreservoir. Je moet gewoon water toevoegen en je plant neemt de hoeveelheid water in dat ze nodig heeft. En je vindt er heel wat mooie ook nog!

En een bonustip:

6. Schakel plantenoppassers in!

Ja, echt waar! Er zijn babysitters, honden- en kattenoppassers. En nu ook plantenoppassers! Vraag één van onze tuinmannen uit jouw buurt en zij komen met plezier jouw planten watergeven.

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze