Een kleurrijke tuin begint nu al met vroegbloeiers!

vroegbloeiers in de tuin vroegbloeiers in de tuin

Voor een kleurrijke tuin in de lente en de zomer kan je nu al de juiste bloemen of vroegbloeiers planten. Want niets is dan een kleurrijke tuin om die winterblues te verdrijven. Krokusjes, sneeuwklokjes en narcissen plant je best als bloembol in het najaar, maar er zijn ook verschillende andere vroegbloeiers die je nu kan planten. Viooltjes en primula bijvoorbeeld. Zij zorgen voor extra kleur in bloembakken. Maar er zijn nog andere vroegbloeiers die al vanaf januari voor kleur zorgen! 🌼

Vroegbloeiende planten

Het leuke aan deze planten is dat ze bij een zachte winter al kleur vertonen vanaf december of januari. Bij een strengere winter pas vanaf maart. Maar één ding is zeker: met vroegbloeiers is die winterblues snel voorbij.

vroegbloeiers planten

De bekendste vroegbloeiers zijn de Helleborus, de winterjasmijn en de Camelia.

  • De Helleborus geeft een prachtige witte, roze tot rood en paarse kleur.
  • Winterjasmijn bloeit tussen december en april met een overvloed aan stervormige gele bloempjes op de dan nog naakte groene takken. Het kan vrijstaand geplant worden, maar kan ook prima als klimplant gebruikt worden, op voorwaarde dat hij wat ondersteund wordt.
  • Camelia (of Japanse roos) is een bladhoudende die aanhoudend grote bloemen geeft. Er zijn tal van verschillende selecties van deze plant: wit, rood, roze, in alle tinten en mogelijke combinaties, zowel enkel- als dubbelbloemig. De witte en lichtroze bloeien soms al in december. De andere volgen in februari.

Andere vroegbloeiers zijn: de schijnhazelaar, verschillende Viburnum soorten en de vleesbes. Deze planten kunnen in pot gekweekt worden. Je kan ze dus eigenlijk ook het hele jaar door planten.

Waar je op moet letten bij vroegbloeiers

  • Plantdiepte en -afstand: Controleer de aanbevolen plantdiepte en afstand voor elke bloemensoort. Dit zorgt voor optimale groei en bloei.
  • Standplaats: Sommige bloemen hebben volle zon nodig, terwijl anderen beter in halfschaduw of schaduw groeien. Kies de juiste locatie voor elke plant.
  • Bodemkwaliteit: Zorg voor een goed gedraineerde, vruchtbare bodem. Voeg indien nodig compost toe om de bodem te verrijken.
  • Water geven: Houd de bodem vochtig, vooral na het planten van de bollen. Voorkom echter wateroverlast, aangezien dit de bollen kan doen rotten.
  • Bescherming tegen vorst: Omdat het in maart nog kan vriezen, moet je jonge planten beschermen tegen late vorst. Je kan dit doen door een vliesdoek om de plant te hangen.
  • Binnenshuis starten: Voor planten die gevoeliger zijn voor koude, zoals tomaten of paprika’s, start je ze binnenshuis om ze later in de lente of vroeg in de zomer uit te planten.
  • Hardening off: Planten die binnenshuis zijn gestart, moet je afharden. Afharden is het geleidelijk laten wennen aan de buitenomstandigheden.
  • Ongedierte en ziekten: Houd je tuin in de gaten voor tekenen van ongedierte of ziekten en neem indien nodig maatregelen.
tips voor het planten van vroegbloeiers

Door deze bloemen te planten en de gegeven tips te volgen, creëer je een prachtige, kleurrijke tuin die het begin van de lente viert. Het is ook een goed idee om een diversiteit aan bloemen te planten zodat je gedurende de hele lente en zomer van kleur in je tuin kunt genieten.

Deze richtlijnen zijn algemeen; het is altijd een goed idee om de specifieke behoeften van elke plant te controleren en rekening te houden met de lokale weersomstandigheden en laatste vorstdatum. Als je echt geen idee hebt hoe je eraan begint, zelfs na het lezen van dit artikel, dan raad ik je aan om een tuinier in te schakelen. Zij hebben de expertise en kennis en helpen je graag verder.

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze