Bomen snoeien: wat zijn de noodzakelijke stappen?

bomen snoeien bomen snoeien

Of je nu een oude, dode boom wil verwijderen of jouw eigendom een broodnodige opknapbeurt wil geven, bomen snoeien kan een ontmoedigende taak zijn. Maar wees gerust – met de juiste voorbereiding en begeleiding kan je het proces gemakkelijker en minder stressvol maken. Met onze stap-voor-stap gids kan je je goed voorbereiden op het snoeien of verwijderen van een boom.

Wat is bomen verwijderen?

Een boom verwijderen is het proces waarbij een boom wordt omgezaagd en van jouw terrein wordt verwijderd. Er zijn tal van redenen waarom een boom verwijderd moet worden. Risico van vallende taken verminderen, een gebied vrijmaken voor een nieuw project, een zieke boom verwijderen.

Wat de reden voor het verwijderen van de boom om is, het is belangrijk om de nodige stappen te ondernemen om de veiligheid van jouw eigendom en de mensen eromheen te garanderen.

Je mag niet zomaar bomen snoeien. Je moet bepaalde stappen volgen, zoals het aanvragen van een kapvergunning bij jouw lokale overheid (gemeente), de gezondheid van de boom beoordelen (is enkel deze boom ziek of alle anderen ook?) en een bekwame boomverzorger vinden om de klus te klaren.

Waarom is bomen snoeien belangrijk?

Het verwijderen van bomen is om verschillende redenen belangrijk. Bomen kunnen een gevaar vormen voor jouw huis en de mensen eromheen als ze bijvoorbeeld te groot worden. Bomen moeten verwijderd worden als ze dood, ziek of instabiel zijn.

Naast veiligheids- en esthetische redenen kan het verwijderen van bomen ook nodig zijn om ruimte te maken voor nieuwe projecten of bouwwerkzaamheden. Of je nu een nieuw huis bouwt of een aanbouw toevoegt, het verwijderen van bomen kan helpen om meer ruimte te maken voor jouw plannen.

Hoe bereid je je voor op het verwijderen van bomen?

Bomen verwijderen of bomen snoeien mag je niet zomaar doen. Je moet verschillende stappen ondernemen en volgen om het tot een veilige en succesvolle klus te brengen. Deze omvatten het aanvragen van een kapvergunning, het kiezen van een professionele boomverzorger, het beoordelen van de gezondheid van de boom, het snoeien van de boom en het verwijderen zelf van de boom.

Controleren op kapvergunning

De eerste stap in de voorbereiding van het verwijderen van een boom is het controleren en aanvragen van een kapvergunning bij jouw lokale overheid. Afhankelijk van waar je woont, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt voordat je bomen van jouw terrein mag verwijderen. Het is belangrijk om bij jouw lokale overheid na te gaan of je voldoet aan alle wetten of voorschriften met betrekking tot het verwijderen van bomen.

Zo heb je in Vlaanderen een kapvergunning nodig. Er bestaan verschillende kapvergunningen, naargelang waar de je de bomen snoeien moet. Laten we ervan uitgaan dat de boom op een huiskavel staat. Dat zijn de kadastrale percelen van een vergunde woning. In gewoon mensentaal: jouw tuin met zijn duidelijke afbakening wordt gezien als huiskavel. Je hebt dan misschien een omgevingsvergunning nodig. Vraag dit zeker na bij jouw gemeente. Je kan alle info hier vinden.

Woon je in Brussel? Dan heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dat is een toestemming van de administratieve overheid om bepaalde werken uit te voeren. Hieronder valt ook bomen snoeien. Deze vergunning moet je voor de werken aanvragen en verkrijgen!

Kies een professionele boomverzorger

Zodra je de nodige vergunningen hebt nagevraagd en hebt verkregen, is het belangrijk om een professionele boomverzorger te kiezen om de boom te kappen. Een boomverzorger is een opgeleide professional die gespecialiseerd is in de verzorging en het onderhoud van bomen. Zij hebben de kennis en ervaring om de gezondheid van de boom te beoordelen en te bepalen wat de beste manier is om de boom te verwijderen.

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)

Beoordeel de gezondheid van de boom

Voordat een boom wordt verwijderd, is het belangrijk de gezondheid van de boom te beoordelen. Dit is vooral belangrijk als de boom ziek of anderszins instabiel is. Het is ook belangrijk om te weten of enkel die specifieke boom ziek is of ook andere bomen ook. Een boomverzorger kan je helpen bepalen of de boom veilig verwijderd kan worden. Een boomverzorger kan ook advies geven over de beste manier om verder te gaan.

Bomen snoeien

Zodra de gezondheid van de boom is beoordeeld en beslist is geweest hoe deze best om te kappen, is het tijd om te beginnen met snoeien. Snoeien is het verwijderen van dode, zieke of anderszins instabiele takken. Snoeien is belangrijk om de boom zo op een veilige en gemakkelijke manier te kappen. Het is belangrijk om de juiste snoeitechnieken te volgen om een veilige verwijdering te garanderen.

Opgelet: het is aangeraden om tijdens de broedperiode de bomen en hagen met rust te laten. Vogels maken dan hun nestjes. Je zou hun nesten dus kunnen vernietigen of de ouders schrik aanjagen met het lawaai van de snoeischaar. Je kan de snoeikalender hier raadplegen.

Verwijdering van de boom

Eenmaal de boom gesnoeid is, is het tijd om hem te verwijderen. Dit is een klus die het beste kan worden overgelaten aan een professionele boomverzorger, aangezien deze over de nodige ervaring en deskundigheid beschikt om de boom veilig en efficiënt te verwijderen. Een boomverzorger beschikt ook over de nodige apparatuur om een boom te verwijderen.

Veiligheidstips voor het verwijderen van bomen

Het verwijderen van bomen kan een gevaarlijke klus zijn, dus is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Een boomverzorger zal altijd beschermende kleding dragen (handschoenen, veiligheidsbril, helm en aangepaste booklimmen spikes). Een boomverzorger moet er zich ook steeds bewust zijn van de omgeving (zijn er bijvoorbeeld elektriciteitskabels of andere obstakels?).

Alternatieven voor het verwijderen van bomen

Je krijgt al tranen in de ogen bij het denken aan het verwijderen van de boom? Misschien moet het ook helemaal niet verwijderd worden! Er bestaan ook alternatieven: het gewoon wat korter snoeien bijvoorbeeld.

Hoe verwijder je boomresten?

Nadat de boom met succes is verwijderd, is het belangrijk om het puin op de juiste manier af te voeren. Afhankelijk van waar je woont, kan je beroep doen op de plaatselijke afvalverwerkingsdiensten om het puin te verwijderen. Je kan ook contact opnemen met de plaatselijke boomverzorger om te zien of hij puinruimdiensten aanbiedt.

Je kan natuurlijk ook het verwijderd hout gebruiken om te verwarmen indien je een houtkachel hebt. Waarom ook niet gebruik als brandhout voor de bbq deze zomer?

De houtvezels zijn ideale bodembedekkers voor verschillende knaagdieren, zoals cavia of konijnen, of in een kippenhok.

Gebruik het houtzaagsel niet al bodembedekker tussen de planten. Bij nat weer vormt het een dichte massa waardoor de planten kunnen verstikken.

Het verwijderen van bomen kan een ontmoedigende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding maak je het proces gemakkelijker en minder stressvol. Deze stap-voor-stap gids zal jou helpen bij de voorbereiding van het verwijderen van een boom, van het controleren van een kapvergunning tot het snoeien van de boom en het verwijderen van het puin. Door deze stappen te volgen, zorg je voor een veilige en succesvolle klus.

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze