De perfecte groenblijvende haag: tips en trucs van professionals

groenblijvende haag onderhouden groenblijvende haag onderhouden

Groenblijvende of wintergroene hagen zijn een prachtige aanvulling op elk landschap. Ze geven de tuin wat beweging, zorgen voor een natuurlijke afscherming. Maar het maken van een weelderige groenblijvende haag vereist kennis en vaardigheid. Gelukkig zijn er veel tips en trucs van professionele tuinarchitecten en hoveniers die jou kunnen helpen bij het creëren van een prachtige wintergroene haag. Want een prachtige groenblijvende haag, daar kruipt wat werk en tijd in.

Van de keuze van de juiste planten en de correcte snoeitechnieken tot de juiste bemesting: er is een overvloed aan informatie beschikbaar om jouw groenblijvende haag zo mooi en duurzaam mogelijk te maken. Met het juiste advies en een beetje geduld en inspanning kan je een haag creëren waar jouw vrienden (en de hele buurt!) jaloers op zullen zijn. 🤩

Een weelderige, langdurige haag creëren: tips en tricks van professionals

Zoals boven gezegd, zijn hagen een prachtige aanvulling in elke tuin. Maar het vraagt tijd en geduld om tot een mooie, groenblijvende haag te komen. Met het juiste advies en een beetje geduld (en moeite) creëer je een weelderige, langdurige haag. Het gras moet niet altijd groener aan de overkant zijn hé 😉

De juiste planten voor jouw haag kiezen

De eerste stap in het creëren van een weelderige, duurzame haag is het kiezen van de juiste planten. Verschillende planten hebben verschillende behoeften en eigenschappen. Kies daarom voor planten die passen in ons klimaat, bij de grondsoort. Hou ook rekening met andere factoren, zoals de ligging van jouw tuin bijvoorbeeld.

Wat is de beste groenblijvende haag?

Een populaire keuze voor weelderige wintergroene hagen zijn groenblijvende heesters. Zij zijn namelijk winterhard en bieden het hele jaar door kleur en textuur. Denk aan de buxus, hulst en taxus als groenblijvende hagen. Ben je eerder op zoek naar een meer kleurrijke haag? Overweeg dan bladverliezende heesters zoals forsythia, viburnum en hortensia. Deze heesters zorgen in het voorjaar en de zomer voor kleurrijke bladeren en bloemen. Ze verliezen hun bladeren in de herfst en winter.

Bij het kiezen van planten voor jouw groenblijvende haag is het ook belangrijk om rekening te houden met de volwassen grootte van de plant. Wil je een hoge haag, kies dan onmiddellijk voor planten met een hoge volwassen hoogte. Wil je een lagere haag, kies dan planten met een kortere volwassen hoogte. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de breedte van de plant, want sommige planten kunnen zich meer uitspreiden dan andere. Als je het wat te groot inschat, ga je achteraf veel meer werk moeten steken in het snoeien. Wil je een smalle haag? Kies dan voor planten met een smallere volwassen breedte. Het kost jou sowieso een hoop minder werk om jouw haag te onderhouden! 💪

Het planten en plaatsen van jouw haag

Zodra je de planten voor je haag hebt gekozen, is het tijd om te gaan planten. Bij het planten van jouw haag is het natuurlijk belangrijk dat je de planten op de juiste plaats zet. Door ze goed te plaatsen, zorg je ervoor dat jouw haag gelijkmatig groeit en er optimaal zal uitzien. Reken telkens 2 à 3 meter tussen elke plant. Geef de wortels ook voldoende ruimte om zich te verspreiden en te groeien. Dit doe je door de gaten voor de planten 2 keer zo groot te graven als de kluit.

Bij het aanleggen van de haag, denk goed na over de vorm die je wil. Wil je een rechte haag? Gebruik dan een touw om ervoor te zorgen dat de planten in een rechte lijn staan. Wil je eerder een gebogen haag? Gebruik dan opnieuw een touw om de gewenste vorm te creëren.

Eenmaal je de ligging en de vorm van je haag hebt uitgedokterd, is het tijd om te planten!

Snoeien en onderhouden van de haag

Jaaa, de haag staat er! Nu is het tijd om jouw haag te snoeien en te onderhouden. Snoeien is belangrijk om de haag gezond te houden en nieuwe groei te bevorderen. Je snoeit best twee keer per jaar jouw haag: één keer in het voorjaar en de andere keer in het najaar. Bekijk ons onderhoudskalender om te weten wanneer je juist wat mag snoeien. Zodra de planten in de grond staan, is het tijd om de haag te gaan snoeien en te onderhouden. Gebruik hier steeds een scherpe snoeischaar om een zuivere, rechte snede te maken. Gekartelde sneden kunnen de planten beschadigen.

Vuistregel nummer 1: elke plant heeft een snoeitechniek. Sommige planten, zoals buxus, moeten bijvoorbeeld in topiary-stijl worden gesnoeid, terwijl andere, zoals hulst, in een meer natuurlijke vorm moeten worden gesnoeid. Snoei er ook niet op los. Je kan meer kwaad doen dan goed!

Vuistregel nummer 2: snoei niet tijdens de broedperiode! De broedperiode loopt van midden maart tot eind juli. Gedurende deze periode bouwen vogels hun nesten en broeden ze hun kleintjes. Je haag dan snoeien kan hun nesten beschadigen – of erger, vernietigen! Het lawaai schrikt de ouders ook af, waardoor ze zouden kunnen vluchten…

Jouw haag bemesten

Naast het snoeien is het ook belangrijk om de haag te bemesten. Bemesting helpt de planten te groeien en gezond te blijven. Over het algemeen kan je in het voorjaar en in het najaar een langzaam werkende meststof gebruiken. Kies de juiste meststof voor jouw haag. Geen idee welke meststof voor jouw haag? Vraag advies in een tuincentra of aan ervaren tuiniers!

Verspreid de meststof gelijkmatig, verspreid niet op het blad of de stengels van de planten. Breng de meststof na de haag water te hebben gegeven. Dit helpt de meststof op te lossen en door de planten te worden opgenomen.

Omgaan met ziekten en plagen

Hoe voorzichtig je ook bent, er is steeds een risico dat jouw haag aangetast wordt door ziektes en plagen. Wees daarom de ziektes en plagen voor! Wees proactief! Controleer regelmatig jouw haag op tekenen van ziekten en/of plagen. Merk je rare dingen op? Handel dan snel om het probleem zo spoedig mogelijk te behandelen.

Weet je niet zeker hoe je het probleem moet aanpakken? Vraag dan raad in tuincentra of aan ervaren tuiniers! Zij kunnen jou het best adviseren.

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)

Voordelen van een weelderige, duurzame haag

Het creëren van een weelderige, duurzame haag kan veel voordelen hebben. Een goed onderhouden haag kan zorgen voor privacy, minder geluidsoverlast en een prachtige achtergrond in jouw tuin. Daarnaast is een groenblijvende haag niet enkel leuk voor jou, maar vormt ook een habitat voor vogels en andere wilde dieren. Wat wat leven in de brouwerij (euh tuin!) brengt!

Het aanleggen van een weelderige, langdurige haag kan een lonende ervaring zijn. Met het juiste advies en een beetje geduld en inspanning kan je een haag creëren waar jouw vrienden en de buurt jaloers op zullen zijn. Van het kiezen van de juiste planten en snoeitechnieken tot de juiste bemesting, er is een overvloed aan informatie beschikbaar om jouw groenblijvende haag zo mooi en duurzaam mogelijk te maken. Met het juiste advies en een beetje geduld en inspanning creëer je een haag creëren die jarenlang meegaat! 🙌

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze