Hoe bescherm je planten tegen vorst?

planten beschermen tegen vorst planten beschermen tegen vorst

Wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen, is het van cruciaal belang om je planten te beschermen tegen vorst. Hoe dan? Dat leg ik je uit in dit artikel! Vorst kan namelijk heel wat schade aanbrengen aan je tuin en je planten. Voorkomen is dus beter dan genezen! 🌱

Voorbereidingen vóór de vorst

Je planten zijn lang niet de enige die bescherming nodig hebben tegen vorst. Heel je tuin eigenlijk. Denk er bijvoorbeeld aan om de buitenkraan af te sluiten en om de leidingen ook af te schermen. Heb je een regenton? Maak hem tot ongeveer een kwart leeg. Zo voorkom je dat deze bevriest.

Hagen en bomen snoeien laat je ook even links liggen. In de wintermaanden gaan de hagen en bomen namelijk in een soort van winterslaap. Ze te vroeg snoeien kan ervoor zorgen dat de plant niet snel genoeg dichtgroeit en dus van binnenin kan bevriezen.

Elke plant heeft een specifieke bescherming

Niet alle planten hebben dezelfde bescherming nodig tegen de vorst. De volgende plantensoorten hebben extra liefde en aandacht nodig:

 • Jonge planten en zaailingen
 • Niet-winterharde vaste planten
 • Kuipplanten
 • (Sub)tropische planten zoals palmen en bananen

Als je niet zeker weet of je plant extra bescherming nodig heeft, doe dan vooraf onderzoek of schakel de hulp in van tuiniers. Zij hebben de nodige ervaring en kennis en weten jou dus als de beste te helpen.

Bescherming van planten in volle grond

Vaste planten in volle grond hebben iets meer bescherming dan potplanten, maar zij kunnen ook lijden onder de vorst. Hier zijn enkele tips om ze te beschermen:

 • Mulchen: Bedek de bodem met een laag mulch zoals bladeren, stro of boomschors om de wortels te isoleren. Bladeren kan je ook laten liggen, niet enkel als bescherming voor je planten, maar ook voor kleine dieren zoals egels bijvoorbeeld.
 • Afdekken: Plaats een omgekeerde bloempot, emmer of rietmat over kleinere planten om ze te beschermen.
 • Constructies: Voor hogere planten kun je een structuur van bamboestokken met jute of vliesdoek maken, gevuld met stro of bladeren voor extra isolatie.
mulchlaag planten beschermen tegen vorst

Kuip- en potplanten beschermen tegen vorst

Heb je planten in potten staan op je terras of balkon? Deze zijn bijzonder kwetsbaar in de winter. Daarom moet je deze planten beschermen tegen vorst. Hun wortels zijn namelijk minder geïsoleerd. Dit kun je doen om ze te beschermen:

 • Overwintering: Verplaats potplanten naar een vorstvrije plek zoals een tuinkas, schuur, garage of veranda. Let er wel op dat ze voldoende licht hebben.
 • Isolatie: Als verplaatsen geen optie is, gebruik dan jute, vliesdoek of thermobeschermhoezen om de planten in te pakken.
 • Potbescherming: Je kan voor extra bescherming zorgen door noppenfolie of plastic rond de pot zelf te bevestigen. Zorg er wel voor dat de pot aan de onderkant openblijft voor drainage.

Geen fan van zo’n folie of plastic? Je kan in tuincentra potten kopen die al een isolerende binnenlaag hebben. Misschien esthetischer dan plastic, inderdaad. 😉

Snelle beschermingstips tegen vorst

Wacht niet tot het al heel koud wordt of vriest om je planten te beschermen. Dan is het misschien al te laat. Normaal moet je redelijk op voorhand je planten beschermen. Is er een plotse vorstaanval die je niet had zien aankomen? Er bestaan twee manieren om snel je planten te beschermen:

 • Vliesdoek: Dit is een snelle oplossing om planten mee te bedekken.
 • Rietmatten en stolpen: Deze zijn ideaal voor snelle bescherming en zijn makkelijk te verwijderen wanneer de temperatuur stijgt.
vlies rond plant om te beschermen tegen vorst

Let op: pak je planten enkel in tijdens de vorst! Zodra de vriestemperaturen voorbij zijn, moet je de planten weer uitpakken. Anders loop je het risico dat ze rotten. Een plant kan namelijk niet lang zonder lucht en licht!

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je planten de winter overleven en in de lente weer in volle glorie kunnen groeien.

Heb je hulp nodig of heb je twijfels over hoe je best je tuin winterklaar maakt en je planten beschermt tegen vorst? Schakel onze tuiniers in!

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze