Hoe kies je de juist snelgroeiende haag voor jouw tuin?

snelgroeiende hagen snelgroeiende hagen

Voor het aanleggen van een mooie tuin zijn er tal van mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Een van de beste manieren om een vleugje pracht aan jouw buitenruimte toe te voegen is het plaatsen van een snelgroeiende haag. Hagen zijn een geweldige manier om de grenzen van jouw tuin aan te geven, om privacy te hebben en een prachtig decor te creëren voor al jouw planten en bloemen. Maar voordat je een snelgroeiende haag kiest, moet je natuurlijk met een paar dingen rekening houden. Hier volgen onze tips voor het kiezen van de perfecte snelgroeiende haag voor jouw tuin.

Wat is een snelgroeiende haag?

Een snelgroeiende haag is een soort struik of boom die snel groeit en kan worden gebruikt om een barrière te vormen of de grenzen van een tuin af te bakenen. Ze zijn meestal groenblijvend en kunnen worden gesnoeid om een formeel uiterlijk te creëren. Snelgroeiende hagen kunnen in de meest uiteenlopende omstandigheden worden geplant en vormen een geweldige manier om jouw tuin een vleugje privacy en schoonheid te geven.

Welke haag is het snelst dicht?

Je hebt je pijlen gericht op een snelgroeiende haag? Leuk! Maar hier zijn er opnieuw verschillende soorten. Kies afhankelijk van welke haag je het mooist vindt en of het in jouw tuin past. In de familie snelgroeiende hagen hebben we de laurierkers ‘Novita’ en ook de ‘Rotundifolia’. Beiden hebben fikse, sterke bladeren. Andere soorten laurier groeien ook vrij snel.

Deze snelgroeiende hagen kunnen gemakkelijk 40 à 60 cm in de hoogte nemen, op jaarbasis. Haal je snoeischaar boven om ze wat in toom te houden! 💪

Voordelen van snelgroeiende hagen

Snelgroeiende hagen hebben een aantal voordelen. Eerst en vooral kunnen ze een effectieve manier zijn om de grenzen van jouw tuin af te bakenen. En zorgen dus zo voor extra privacy! Ze zorgen ook voor een mooie achtergrond voor al jouw andere planten en bloemen. Hagen bieden beschutting tegen de wind en zijn een ideaal middel om bodemerosie tegen te gaan.

Hoe kies je snelgroeiende hagen?

Er zijn verschillende overwegingsfactoren die je in het achterhoofd moet houden wanneer je kiest voor een snelgroeiende haag.

Eerst en vooral moet je rekening houden met de grootte van de haag. Zorg ervoor dat de haag die je kiest niet te groot is voor de beschikbare ruimte. Het zou nogal een grappig zicht kunnen worden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die de haag nodig heeft, het klimaat waarin je woont en de grondsoort.

Tips voor het kiezen van de perfecte snelgroeiende hagen

Een haag kies je voor het leven. Een haag wordt eigenlijk pas vervangen als ze ziek is of als er een nieuwe bewoner van het huis komt. Het kiezen van een snelgroeiende haag is dus geen lichtzinnige beslissing.

Hier zijn zaken die je niet uit het oog mag verliezen wanneer je de perfecte snelgroeiende haag gaat kiezen:

Hoe hoog moet (of mag) de haag worden?

Moet de haag wat privacy bieden? Of gaat het eerder om een lage afscheiding in de voortuin? Naargelang de functie van de haag zal jouw antwoord op deze vraag verschillen. Let er wel op dat niet alle hagen geschikt zijn als hoge haag, en omgekeerd.

Moet de haag ook in de winter mooi groen blijven?

Heb je een haag gepland voor wat extra privacy in de tuin? Dan is een snelgroeiende haag inderdaad ideaal. Maar wil je ook in de winter die privacy behouden? Maak een keuze tussen wintergroene of een bladverliezende haag!

Hoeveel tijd wil ik steken in het onderhouden van mijn snelgroeiende haag?

Een aspect dat veelal over het hoofd gezien wordt is het snoeiwerk. Dit is eigenlijk niet te onderschatten! Het snoeien van een haag is meestal een hele klus. Maar, zonder snoeien geen haag! Hou hiermee dus rekening bij de keuze van de plantensoort. Moet er jaarlijks 1, 2 of soms zelfs 3 maal gesnoeid worden? Je kan alvast onze tips and tricks over haag snoeien terugvinden in ons artikel.

Is de ligging in mijn tuin wel de ideale plek voor de haag?

Nadat je de functie van de haag hebt bepaald, moet je ook denken over de omstandigheden in jouw tuin. Welke grondsoort heb ik? Blijft het water staan of dringt het snel de grond in? Staat de haag in de schaduw of juist in de volle zon?

Ga hier niet al te licht over. Een haag die op de verkeerde plek staat in jouw tuin, zal nooit goed groeien. Erger nog, het kan ook afsterven.

Hoe snelgroeiend wil ik dat de haag wil zijn?

Met andere woorden, hoe snel moet de haag ondoorzichtig zijn op een bepaalde hoogte? Als het antwoord op deze vraag is “zo snel mogelijk”, dan heb je twee opties:

  • ofwel kies je voor traaggroeiende haagplanten die al op een bepaalde hoogte zijn. Je krijgt dan snel een ondoorzichtige haag. Plus punt: traaggroeiende hagen vragen minder snoeiwerk!
  • ofwel kies je voor snelgroeiende hagen! Snelgroeiende haagplanten zijn goedkoper en groeien, zoals de naam het zegt, snel. Wat dus vraagt om wat meer onderhoudswerk. Ze bereiken snel hun hoogte, maar blijven dus wel verder groeien.

Populaire opties voor snelgroeiende hagen

Voor een snelgroeiende haag heb je verschillende opties. De populairste snelgroeiende hagen zijn liguster, buxus, taxus en hulst. Al deze soorten zorgen voor extra schoonheid én privacy in jouw tuin. Snoei ze regelmatig voor een formele uitstraling.

Verzorging van snelgroeiende haag

Snelgroeiende hagen groeien snel. Je moet ze dus wat extra aandacht geven. Geef ze regelmatig water en voldoende voedingsstoffen.

Snelgroeiende hagen zijn ook wat gevoeliger voor ziektes en plagen. Let dus goed op tekenen van ongedierte of ziekten.

Lijkt de verzorging van jouw haag toch niets voor jou? Vraag dan hulp van onze ervaren en deskundige tuiniers. Zij komen jou met plezier helpen en zullen jou ook goed kunnen adviseren.

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)

Snelgroeiende hagen kunnen een geweldige manier zijn om een vleugje elegantie aan de tuin toe te voegen. Maar vooraleer je een snelgroeiende haag kiest, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blogpost hebben we enkele tips gegeven voor het kiezen van de perfecte snelgroeiende hagen voor jouw tuin. We hebben ook enkele van de populairste opties besproken en tips gegeven voor de verzorging van een snelgroeiende haag. Als je deze tips volgt, kan je er zeker van zijn dat je de perfecte snelgroeiende haag voor jouw tuin zal vinden. En eentje voor het leven!

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze