Winterse maanden vormen niet enkel voor ons een uitdaging, maar ook voor onze kamerplanten! Zij beginnen ook aan hun winterslaap. Waarom? Er is minder daglicht; de dagen zijn korter en de zon staat minder hoog dan in de zomer. Je planten, die letterlijk leven van het licht, krijgen dus veel minder energie. Zij doen het dus rustig aan: ze groeien trager of zelfs helemaal niet.
Ben je zoals mij, en heb je verschillende planten in je huis? Lees dan zeker onze tips om je kamerplanten tijdens de winter te vertroetelen! Zo blijven ze ook in de winter stralen!
Less is more: geef minder water
Zoals hierboven vermeld, gaan kamerplanten ook in winterslaap. Planten gebruiken namelijk licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Omdat er dus minder licht is, vertraagt de fotosynthese. Hierdoor hebben jouw planten minder water nodig. Controleer steeds of de grond droog genoeg is alvorens je je planten water geeft. Hoe? Steek je vinger diep genoeg in de aarde om zeker te zijn dat het inderdaad droog is. Als je je watertoevoer niet aanpast, kan dit ervoor zorgen dat je plant te veel water krijgt en dus langzaam verdrinkt. Of dat de wortels rotten.
En ja hoor, zelfs je cactussen kan je helemaal laten drogen. De grote cactussen hebben voldoende vocht opgenomen, dus daar moet je je geen zorgen over maken. De kleinere nog niet, die mag je af en toe heel voorzichtig wat water geven. 🌵
Eenmaal dat het voorjaar aanbreekt en dat er meer daglicht is, mag je je watergift langzaamaan weer opbouwen.
Het juiste licht doet alles
Korte en vaak grauwe dagen betekenen dat planten minder natuurlijk licht ontvangen. Een plek dichter bij het raam kan hierbij helpen. Voorkom direct zonlicht, dit kan bladeren verbranden. En ja, zelfs in de winter.
Let er ook op dat lichtinval soms kan veranderen: dat ene plekje met indirect lichtinval kan in de winter misschien helemaal in de schaduw komen te zitten. Verliest jouw plant heel wat bladeren? Verplaatst ze dan naar een plekje met wat meer licht.
Ga nu ook niet alle planten op een lichte plek zetten. De winter brengt al genoeg stress mee. Ze nu nog eens extra verplaatsen kan meer kwaad doen dan goed. Stabiliteit is key 👌
Bescherm je kamerplanten tegen kou én warmte
Wanneer het buiten kouder wordt, hebben wij de neiging om onze centrale verwarming weer aan te zetten. Dit betekent vaak dat de lucht niet alleen warmer wordt (duh, dat is de bedoeling van de verwarming aan te zetten), maar ook droger. En dat kan ook voor wat stress zorgen bij onze vriendjes de kamerplanten. De hele dag stroomt er warme lucht langs de bladeren, wat ervoor zorgt dat deze uitdrogen. Daarom kun je planten met grote, dunne bladeren best niet boven of naast de verwarming zetten. Stevigere planten zoals cactussen, vetplanten of Yucca’s kunnen hier wel tegen. Let er wel op dat ze niet op de verwarming zitten of dat hun bladeren de verwarming niet aanraken.
Hetzelfde geldt trouwens ook voor een koude tocht.
Bij kamerplanten is het allemaal een kwestie van balans: niet te koud, maar ook niet te warm.
Luchtvochtigheid behouden
Zoals hierboven vermeld, wordt de lucht droger doordat we de verwarming aanzetten. Wat niet ideaal is voor kamerplanten. Tropische planten die het gewend zijn om in een zeer vochtige omgeving te zijn, kunnen hier niet goed tegen. Je merkt het als ze bruine puntjes of bruine randen krijgen. Maar dan is het natuurlijk al te laat!
Hoe kan je de luchtvochtigheid op peil houden? Een van de oudste manieren is om bakjes water op de verwarming te zetten. Je kan zo’n vintage verwarming hanger gebruiken of gewoon een kommetje water. Heb je veel tropische planten in huis? Dan kan je misschien best een luchtbevochtiger gebruiken om zo de luchtvochtigheid te verhogen.
Besproei ook eens af en toe de bladeren met een plantenspuit. En spuit er maar op los: op het blad, rondom de plant, door heel je huis. Zo komt er weer meer vocht in de lucht.
Kamerplanten bemesten en verpotten, even op pauze
Aangezien onze planten in hun rustperiode zitten, hebben ze ook minder voedingsstoffen nodig. Plantenvoeding mag je dus tijdens deze periode even aan de kant laten. Als je je planten toch bemest, riskeer je dat er te veel mineralen in de grond komen en dat je de wortels beschadigt. Wacht dus het voorjaar om je planten weer te voeren.
Hetzelfde geldt voor het verpotten. Verpotten kan stressvol zijn voor de planten: er raken altijd wel wortels beschadigd. In het groeiseizoen is dit geen probleem, want ze groeien weer aan. In de winterperiode is dit dus lastiger.
Met de juiste zorg blijven kamerplanten ook in de wintermaanden een bron van levendigheid en schoonheid. Een beetje extra aandacht, een goede dosis liefde en kennis kunnen een groot verschil maken voor hun welzijn. Hierdoor zullen ze het hele jaar door blijven floreren en je huis verrijken. 🪴