Feestelijke fiasco’s vermijden: 5 tips om je huisdier stressvrij te houden!

klein meisje met kat en hond voor kerstboom klein meisje met kat en hond voor kerstboom

Het is weer die tijd van het jaar waarin de kerstboom net iets te verleidelijk wordt voor onze katachtige vrienden en de feestmuziek zelfs de meest relaxte hond op zijn zenuwen kan werken (en niet alleen je hond hé…). Feestdagen en huisdieren kunnen soms geen goede combo zijn. Maar vrees niet, met deze vijf gouden tips van onze petsitters, gaan jullie de staarten kwispelend en de snorharen trillend van plezier houden tijdens de feestdagen!

Creëer een persoonlijke chill-zone

Net als wij hebben onze viervoeters soms behoefte aan een eigen plekje. Richt een rustige kamer of een hoekje in met hun favoriete deken, speeltjes en een paar snoepjes. Dit is hun veilige haven waar ze kunnen ontsnappen aan de drukte. En als het voor jou ook te veel wordt, ga er gerust bij liggen 😉

Routine is de ruggengraat van rust

Honden en katten zijn gewoontedieren: ze houden van routine. Probeer hun normale voedings- en wandelschema zoveel mogelijk aan te houden. Dit geeft hen een gevoel van normaliteit en structuur terwijl om hen heen veel verandert.

Wees actief

Een goede wandeling voor Fido en wat actieve speeltijd met Fluffy kan wonderen doen. Het helpt hen om die extra energie kwijt te raken en zorgt voor een goede nachtrust, zonder dat ze om drie uur ’s nachts de kerstversiering aanvallen.

feestdagen en huisdieren wat moet je doen

Wat met vuurwerk?

Vuurwerk kan een echte stressfactor zijn voor onze huisdieren. Hier zijn een paar extra tips om je harige vrienden te helpen als de lucht oplicht met knallen en flitsen:

Identificatie up-to-date

Zorg ervoor dat je huisdier een halsband draagt met een identificatieplaatje en dat hun microchipgegevens up-to-date zijn. Mocht je huisdier schrikken en weglopen, dan vergroot dit de kans dat ze veilig thuis komen.

Blijf thuis met je huisdier

Als je weet dat er vuurwerk afgestoken zal worden, blijf dan thuis bij je huisdier om ze gerust te stellen. Jouw aanwezigheid kan een grote bron van comfort zijn.

Zorg voor een veilige schuilplaats

Zorg dat je huisdier toegang heeft tot hun ‘chill-zone’ of een andere veilige plek waar ze zich kunnen verstoppen. Sommige dieren vinden het fijn om zich onder meubels te verstoppen of in een deken te nestelen.

Hou de gordijnen dicht en zet muziek op

Sluit de gordijnen om de flitsen te minimaliseren en zet rustige muziek of de televisie aan om de geluiden van buiten te maskeren. Wist je dat klassieke muziek kalmerend kan werken op onze huisdieren? Een zachte melodie op de achtergrond kan het geknetter van vuurwerk of de belletjes van kerstliedjes overstemmen. Dus, waarom niet een beetje Bach of Mozart opzetten om de zenuwen te sussen? Dit kan helpen om de scherpe knallen van het vuurwerk te dempen.

Kalmerende producten

Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen om je huisdier te kalmeren, zoals feromoonverspreiders, kalmerende sprays, of zelfs speciale anti-angst vesten die een zachte, constante druk uitoefenen.

Raadpleeg je dierenarts

Als je huisdier extreem angstig is voor vuurwerk, overleg dan met je dierenarts. Zij kunnen medicatie of specifieke gedragstherapieën aanbevelen om je huisdier te helpen ontspannen.

Aandacht en liefde

Tenslotte, onderschat nooit de kracht van een goede knuffel (als je huisdier dat leuk vindt, natuurlijk). Een beetje extra aandacht en liefde kan een lange weg gaan. Dus tussen het inpakken van cadeaus en het bakken van koekjes door, neem even de tijd om te aaien, te knuffelen en te spelen.

vrouw knuffelt hond tijdens feestdagen

En daar heb je het, beste dierenliefhebbers! Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je huisdier net zoveel van de feestdagen geniet als jij. En vermijd je de welbekende fiasco’s van feestdagen en huisdieren. Laten we samen toasten op een vrolijke en relaxte vakantieperiode, voor zowel twee- als viervoeters! 🎄🐾

Vind een talentvolle petsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze