Er wordt ons gezegd dat we 5 stuks fruit en groenten per dag moeten eten. Dat dat goed is voor onze gezondheid. Waarom zou dat niet zo zijn voor onze dieren, toch? Denk maar best twee keer na! Sommige vruchten zijn ongevaarlijk, terwijl anderen als de pest vermeden moeten worden.
Ons spijsverteringssysteem verschilt namelijk van dat van katten en honden. Het is dus belangrijk om te weten welke vruchten je ze kunt geven. Bij twijfel, raadpleeg altijd je dierenarts.
Deze vruchten zijn ok…
Sommige vruchten en groenten zijn perfect als snoep voor je hond of kat. Vruchten zijn rijk aan vitamines en vezels, dus ze kunnen een uitstekende aanvulling zijn op hun dieet of als gezond tussendoortje. Je kunt zonder zorgen de volgende vruchten aan je hond of kat geven 🍌:
- Appels (zonder pitten)
- Bananen
- Bosbessen
- Meloen (zonder pitten)
- Aardbeien
- Ananas
Net zoals voor ons, is het aangeraden om de vruchten grondig te wassen of te schillen voor je ze aan je hond of kat geeft.
Let er wel op dat zelfs deze vruchten ook nog gevaarlijk kunnen zijn: als je ze in te grote of te kleine stukken geeft, kunnen ze een verstikkingsgevaar vormen. Geef je je hond of kat een stuk fruit? Zorg er dan voor dat ze in niet te groot of niet te klein zijn. En houd altijd een oogje in het zeil!
… maar deze vruchten en groenten absoluut niet!
Fruit is bijlange niet het enige dat gevaarlijk kan zijn voor honden en katten. Andere voedingsmiddelen kunnen ook giftig zijn. Je kunt ze in dit blogartikel terugvinden.
De vruchten die je absoluut niet moet geven zijn:
- Druiven en rozijnen: kunnen nierfalen veroorzaken.
- Citrusvruchten (zoals sinaasappels en citroenen): ze zijn te zuur en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.
- Uien, knoflook: let hier goed op. Ze kunnen worden gekookt zodat ze onmerkbaar worden in het voedsel. Let dus op met uiensoep bijvoorbeeld 😉
- Perzik- en pruimenpitten: ze bevatten een stof die in het lichaam kan worden omgezet in cyanide.
- Sommige soorten wilde paddenstoelen
- Noten: sommige noten zijn helemaal veilig voor dieren. Let echter op macadamianoten. Deze kunnen zwakte, braken of zelfs onderkoeling veroorzaken.
Wat te doen als mijn kat of hond iets heeft gegeten dat hij niet mocht
Als je vermoedt dat je huisdier iets giftigs heeft ingeslikt, handel dan snel:
- Identificeer indien mogelijk het ingenomen voedsel.
- Probeer het dier niet te laten braken zonder eerst een dierenarts te raadplegen.
- Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts of het antifgifcentrum.
- Volg de instructies op van de professional.
De gezondheid en het welzijn van onze huisdieren liggen in onze handen. Door te weten welke voedingsmiddelen veilig en gevaarlijk zijn voor hen, kunnen we hen een gezonder en gelukkiger leven bieden. Aarzel niet om je dierenarts te raadplegen voor specifieke aanbevelingen voor het ras en de leeftijd van je dier. Hun geluk begint met gezonde en evenwichtige voeding!