Verlatingsangst bij mijn huisdier: 6 tips om er komaf mee te maken!

honden verlatingsangst honden verlatingsangst

Het is altijd beetje drama wanneer je je hond of kat moet achterlaten? En dan heb ik het niet over jou – we weten allemaal goed genoeg hoe moeilijk het kan zijn onze huisdieren thuis te laten. Jouw hond en kat wordt nerveus en zenuwachtig wanneer je op het punt staat om te vertrekken? En is je woonkamer helemaal ondersteboven wanneer je terugkomt? Jouw hond of kat heeft misschien / hoogstwaarschijnlijk verlatingsangst.

Niet ideaal, vooral als je een petsitter laat komen of je van plan was om je hond naar een petsitter te brengen.
Maar geen paniek, we geven je 6 tips om aan die verlatingsangst te werken. Zo zal je hond of je kat wat meer op ’t gemak zijn. En jij dus ook. 😉

Verlatingsangst: wat is het juist?

Tijdens de eerste weken van hun leven zijn puppy’s of kittens volledig afhankelijk van moederlijke zorg. Deze hechting is een band die de hond en kat geruststelt aan een object of een specifiek wezen. Het begint met de moeder en vervolgens met het gastgezin.

Vanaf hun jongste leeftijd leert de moeder haar kleintjes om zich geleidelijk van haar los te maken. Ze reageert niet meer op al hun verzoeken, wil niet dat ze te dicht bij haar slapen. Ze gaat zelfs zo ver dat ze ze wegduwt als ze te dichtbij komen. Zo is de puppy tegen de puberteit definitief losgemaakt en leidt hij zijn volwassen leven.

Maar dan vertrekt de puppy of kitten naar zijn nieuwe thuis! Zowel de nieuwe eigenaren als de puppy of kitten hechten zich heel snel aan elkaar. Is dan ook heel gemakkelijk hé? Zo’n koddig nieuwe vriend, hoe kan je er aan weerstaan? 🙊

En daar zit het probleem. Door constant bij dit kleine pluizige bolletje te zijn, hebben ze niet de nodige afstand om onafhankelijk te worden. Jij bent zijn enige referentiepunt geworden en dus, wanneer je hond of kat je ziet vertrekken, raakt hij in paniek! En dat breekt ons hart… 💔

Maar geen paniek, voor elk probleem is er een oplossing! We leggen uit hoe je je kat of hond kunt helpen minder bang te zijn. En tegelijkertijd om je minder schuldig te voelen over het vertrekken. 😉

Verlatingsangst herkennen

Denk je dat je tekenen van verlatingsangst bij je hond of kat herkent? Zijn er gedragsveranderingen? Hier zijn enkele voorbeelden van gedragingen die kunnen wijzen op angst:

  • Je hond of kat “loopt graag weg” binnenshuis;
  • Hij vertoont destructief gedrag: je hebt geen enkel meubelstuk dat niet is gekauwd, je deuren of muren zitten vol met krabsporen. Om nog maar te zwijgen over je kussens…;
  • Je kat of hond trekt zijn vacht uit of krabt aan zijn huid;
  • Hij kwijlt of hijgt overmatig;
  • Je hond blaft of je kat miauwt gedurende lange periodes (vraag je buren of ze je hond of kat horen jammeren als je er niet bent).

Hoe mijn hond of kat helpen met verlatingsangst?

Het goede nieuws is dat verlatingsangst te behandelen is! Het is echter belangrijk om snel in te grijpen om te voorkomen dat het erger wordt. Hier zijn 6 tips om dit te bereiken. Aarzel ook niet om erover te praten met je dierenarts. Je dierenarts kan jou indien nodig doorverwijzen naar een gedragstherapeut.

Tip 1: Creëer een routine

Onze huisdieren hebben behoefte aan routine. Probeer, indien mogelijk, ongeveer op dezelfde tijden te vertrekken en terug te komen om uw hond of kat aan uw afwezigheid te laten wennen.

Maak geen groot drama van het moment dat je vertrekt. Zodra iedereen klaar is om te gaan, geef je je hond of kat een speeltje of een traktatie. Hij zal iets hebben om zich mee bezig te houden en zal niet eens merken dat je weg bent.

Tip 2: Stimuleer al thuis de scheiding

Je moet je hond of kat leren dat het oké is om alleen te zijn. De beste manier om dit te doen, is door de scheiding al thuis te stimuleren.

Volgt je hond of kat je overal (oké, ze zijn schattig, maar niemand vindt het fijn om onder de douche bekeken te worden)? Oefen dit thuis: laat je kat of hond af en toe even alleen in een kamer. Sluit de deur van je kantoor of keuken. Laat de kat of hond niet in de slaapkamer of badkamer. Zo leren ze alleen te zijn. En vooral dat het niet erg is.

Tip 3: Plan een speel- en uitlaatmoment

We spraken over het opzetten van een routine met je hond of kat. Een goede routine is ook om specifieke momenten te plannen om te spelen of te wandelen. Door ze te stimuleren, zullen ze kalmer worden en moe worden. Zodra je de deur uit bent, zal je hond of kat al een dutje doen. 😴

kattenoppas

Tip 4: Zorg voor achtergrondgeluid

Nee, de radio of tv aanzetten zodat “mijn kat/hond wat gezelschap heeft” maakt je geen gekke katten- of hondendame! Achtergrondgeluid, zoals stemmen of muziek, kan hen helpen zich minder alleen te voelen.

Tip 5: Stimuleer je kat of hond

Een zeer goede oplossing om te helpen met angst is om je dier gestimuleerd te houden. Goede stimulatoren zijn ontdekkingspelletjes: verstop er wat brokjes in en laat je hond of kat met het spel spelen.

En je hebt niet eens een ontdekkingspel nodig: verstop wat brokjes her en der en laat je kat of hond ze zoeken. Dit verstoppertje spelen is niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar stimuleert ook hun jagersinstinct, vooral bij katten.

Tip 6: Blijf kalm en heb geduld

Onze dieren zijn simpelweg onze spiegels. Als we gestrest zijn, zullen zij dat ook zijn. Het is dus belangrijk om een positieve energie uit te stralen wanneer je vertrekt. Knuffel ze 10 tot 20 minuten voordat je vertrekt of ga even wandelen. Voel je vooral niet schuldig om je viervoetige vriend alleen thuis te laten.

En verlies vooral niet de hoop, blijf vertrouwen hebben. Het kan enkele weken, maanden of zelfs jaren duren. Haast je niet, je kunt het! 💪

Vraag altijd advies aan experts, zoals je dierenarts of onze petsitters. Ze zijn gewend om voor honden of katten te zorgen. En gezien de reacties stellen ze onze viervoetige vriendjes meteen op hun gemak! Jouw lieverd zal zich snel thuis voelen! 🤩

De beste petsitters
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
/5 ( reviews)
Vind een talentvolle petsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze