Wat mag mijn huisdier eten?

hond huisdier aan het eten hond huisdier aan het eten

Sommige honden of katten zijn echte stofzuigers en zouden alles kunnen eten wat ze tegenkomen. Hoe gulzig ze ook zijn, het is belangrijk te weten dat onze huisdieren niet alles mogen eten wat wij eten. Zelfs als er soms een stukje brood of een snoepje “per ongeluk” valt… 🤪

Of je nu zelf een kat of een hond hebt, of je een dierenoppas bent, het is belangrijk te weten wat ze al dan niet mogen eten. Sommige voedingsmiddelen, zelfs degene die onschadelijk lijken, kunnen een gevaar vormen voor onze viervoeters. Houd er rekening mee dat elk dier anders is. Wat giftig is voor de één, is het misschien niet voor de ander. Is er twijfel, hoe klein dan ook? Raadpleeg altijd je dierenarts!

We leggen het je allemaal uit in dit artikel. Want voorkomen is beter dan genezen, toch?

Giftige voedingsmiddelen voor honden

  1. Chocolade: chocolade bevat theobromine. Honden reageren slecht op theobromine, maar alleen in grote hoeveelheden. Raadpleeg onmiddellijk je dierenarts of het antigifcentrum als je hond meer dan 2 gr pure chocolade per kilo lichaamsgewicht heeft ingeslikt (20gr voor 10kg, 40gr voor 20kg, enz.) of als hij meer dan 10gr melkchocolade per kilo lichaamsgewicht heeft ingeslikt (100gr voor 10kg, 200gr voor 20kg, enz.).
  2. Uien, knoflook, prei en alle planten van het geslacht allium: Ze veroorzaken een afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie) wat as gevolg heeft dat je hond donkere urine gaat produceren. Geef je dier dus geen restjes preisoep of uientaart!
  3. Koffie en cafeïne: je hond kan beginnen braken, diarree krijgen en zelfs stuiptrekkingen hebben.
  4. Xylitol: Dit is een kunstmatige zoetstof die in veel suikervrije producten wordt gevonden. Xylitol kan een afgifte van insuline en hypoglykemie veroorzaken.
  5. Gekookte botten: botten kunnen versplinteren en interne obstructies of letsels veroorzaken.

Giftige voedingsmiddelen voor katten

  1. Melk en zuivelproducten: Ja, sorry dat wij het schattig beeld van een drinkende kat helemaal verpesten… Veel katten zijn lactose-intolerant, wat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Gelukkig bestaat er wel speciale lactosevrije melk voor katten.
  2. Tonijn in blik voor mensen: Deze kan voedingstekorten veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gegeven.
  3. Alcohol: Zelfs in kleine hoeveelheden kan alcohol dodelijk zijn voor katten.
  4. Koffie en Cafeïne: Net als bij honden kan cafeïne giftig zijn voor katten.
  5. Chocolade: Bevat theobromine, wat ook giftig is voor katten.

Sommige vruchten kunnen ook schadelijk zijn voor honden en katten. Je vindt er gedetailleerde info over in ons artikel.

Zoals eerder gezegd, elk dier is anders. Wat giftig is voor de één, is dat misschien niet voor de ander. Het beste is toch om je te houden aan voeding die speciaal is samengesteld voor honden en katten. Maar niets weerhoudt je ervan om ze af en toe een klein tussendoortje te geven 😉

Vind een talentvolle petsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze