Maart: de eerste lentemaand!

tuinman het gras aan het maaien tuinman het gras aan het maaien

Maart luidt het begin van de lente in. De temperaturen flirten – eindelijk – met de hogere graden, de dagen worden langer, de eerste bloemen komen tevoorschijn. ☀️ Maart is dé lentemaand bij uitstek! En van die lentekriebels krijgt Jan en alleman alvast zin om de tuin in topconditie te brengen voor de warme en zonnige dagen (fingers crossed! 🤞).

Maar wat kan je allemaal doen? Je kan alvast het gazon wat opfrissen, je kan de bomen en struiken een snoeibeurt geven (niet te lang meer wachten, want de broedperiode begint halfmaart!), het onkruid wieden en waarom niet nestkastjes ophangen! 🐣

De tuinkalender in maart belooft nogal druk te zijn! Maar we helpen je om het hoofd koel te houden en sommen even alles voor je op wat je in je tuin kan doen tijdens de maand maart.

Het gras is groener aan de overkant…

Of niet! Het gras hoeft niet altijd groener te zijn bij je buren 😉.

Je kan in maart al maaien, op voorwaarde dat het gras droog is. Doe dit steeds op de hoogste stand.

Tip van Frédéric, tuinman sinds 2016

Maai niet korter dan 6 à 7 cm. Zo laat je de wilde bloemen, die heel belangrijk zijn voor de biodiversiteit, tijd om te groeien. Denk ook aan de bestuivende insecten, zoals de bijtjes, die deze bloemen nodig hebben om andere bomen (zoals de fruitbomen) te bestuiven!

grasmaaien

Laat ook steeds minimum 2 weken tussen elke maaibeurt. De kleine grassprieten krijgen met een regelmatige maaibeurt voldoende zonlicht waardoor ze stevig kunnen groeien. Dankzij dit krijg je een mooi en dik grasmat, waar onkruid en mos geen schijn van kans hebben!
Een andere tip vooraleer je begint te maaien is om jouw grasmachine of tractor te controleren. Een goede onderhoudsbeurt van jouw grasmaaier kan zeker geen kwaad! Het gras ziet er namelijk veel mooier uit als het gemaaid is met scherpe messen.

Jouw gras een vitamine boost geven 💪

Na een lange winterperiode heeft jouw gras extra liefde nodig. Heb je kale plekken in jouw gazon? Je kan ze nu opnieuw inzaaien. Denk er ook aan dat maart het ideale moment is om jouw gras extra voeding te geven. Door het gras te bemesten heb je heel het jaar door mooi groen gras. Als bemesting kan je een laagje compost over jouw gras strooien. Gebruik hiervoor organische meststoffen.

Het is ook belangrijk om jouw gras opnieuw te beluchten: je kan hiervoor een gazonbeluchter gebruiken of jouw gazon verticuteren.

De schaar erin! ✂️

Snoeibeurt

In maart mag je sommige struiken en bomen al een snoeibeurt geven. De enige voorwaarde is dat het niet meer vriest. Anders kan je de struiken en bomen naar de knoppen helpen. 🤯

En de andere voorwaarde – en niet de minst onbelangrijke – is om dit te doen voor de broedperiode begint. De broedperiode loopt van midden maart tot eind juli. De vogels bouwen dan hun nestjes. Ze houden van dichtbegroeide hagen, waar ze beschermd zijn tegen roofdieren (vooral katten) en slecht weer. Jouw haag dan beginnen snoeien zou hun nestjes kunnen beschadigen (of zelfs vernietigen) en de ouders schrik aanjagen.

Een klein overzicht van de bomen en struiken die je in maart mag snoeien:

 • de heesters die in de zomer of de herfst bloeien mogen gesnoeid worden.
 • tot maart kunnen de fruitbomen zoals de appel, peer, kers en pruim gesnoeid worden. Dankzij het snoeien zullen de fruitbomen meer en mooiere vruchten geven.
 • Jouw pluimhortensia’s, lavendel, vlinderstruik en kornoelje mag je tot eind maart kort insnoeien.
 • Verwijder steeds de dikste takken zodat de jongere takken ook flink kunnen groeien en genoeg licht krijgen.
 • Jouw rozenstruiken mogen ook een kappersbeurt krijgen
 • Bladverliezende hagen (denk aan beukenhaag of liguster) mogen in maart ook gesnoeid of ingekort worden.
 • En wat betreft siergrassen mag je ze tot de grond snijden. Zo krijgen de jonge scheuten de ruimte om te groeien.
Jouw rozenstruiken mogen een snoeibeurt krijgen!
Jouw rozenstruiken mogen ook een snoeibeurt krijgen!

En wat zou een tuin zonder onkruid zijn? 😉 Onkruid wordt met de warmere dagen ook wakker uit een lange winterslaap. Je mag het vanaf nu ook weer dus beginnen wieden! Daar verheugen we ons zo hard op hé? 🐛

Geen zin om heel de tijd onkruid te wieden? Gebruik mulch om onkruidgroei wat te onderdrukken. Je kan ook overwegen om bodembedekkers aan te leggen. Zij zijn een natuurlijke concurrent van onkruid.

Hebban olla vogola 🐣

Of zoals het oudste Nederlandse zinnetje zegt: alle vogeltjes maken hun nestjes! De vogels zijn stilaan op zoek naar de perfecte broedplek. En jij kan ze hierbij helpen! Je kan verschillende nestkastjes in je tuin ophangen. Om huurders te hebben in je nestkastjes is het van belang dat deze niet in de volle zon hangen en let er ook op dat het niet binnen kan regenen. Want niemand is graag nat 😉

Wil je graag ook andere dieren, zoals bijen en vlinders aantrekken? Plant dan bloemen die nectar en pollen kunnen bieden. Hang een insectenhotel om insectjes aan te trekken.

Weg met die groene smurie!

Regen en sneeuw kunnen zorgen voor heel wat groene aanslag op jouw terras of tuinpad. En dit is natuurlijk niet echt prettig voor het oog. 😬

Eenmaal de vriesperiode voorbij kan je deze aanslag verwijderen. Er bestaan verschillende manieren om aanslag te verwijderen:

 • efficiënt en snel het aanslag verwijderen doe je met een hogedrukreiniger. Nadeel van een hogedrukreiniger is dat je de voegen ook leegspuit en dat je de ondergrond aantast. En waar je de voegen leegspuit, komt natuurlijk plaats vrij voor nieuw mos.
 • Je kan ook heel gemakkelijk (en héél goedkoop) een eigen wondermiddeltje maken: azijn met water verdunnen en there you go! Besproei er jouw terras en tuinpad mee en laat dit even inwerken. Vervolgens schrob je met een harde bezem het vuil eraf. Doe dit op een droge dag, zodat het mos het azijn kan opnemen en dus gemakkelijker verwijderd kan worden. Sproei wel geen azijn op jouw planten of bloemen!
 • Een ander ecologisch middeltje is groene zeep gebruiken. Vul een emmer met water en voeg er dan groene zeep aan toe. Gebruik hier ook een harde borstel om de groene zeep goed te laten intrekken. Spuit erna af met je tuinslag.

Doe dit op een zonnige en droge dag, zodat het mos het product kan absorberen.

Je eet wat je zaait! 🥬

Altijd al gedroomd om een eigen moestuintje te hebben? Of je nu een grote tuin hebt, een kleine stadstuin of enkel een terrasje, het is nu de moment om jouw eerste groentjes te planten! Vooraleer je begint te planten moet je de moestuinbedden voorbereiden. Dit doe je door de grond los te maken en te verrijken met compost. Hou ook rekening met de zaaidiepte en de plantafstand, afhankelijk van de groentesoort. Gemakkelijke groenten zijn de volgende:

 • witloof
 • erwtjes
 • aubergine
 • snijbiet
 • wortelen
 • uien en sjalotten
 • kervel
 • komkommer
 • broccoli
 • de verschillende kolen
 • paprika
 • peterselie
 • prei

Je kan in maart ook al wat oogsten! Zoals spinazie, rabarber, waterkers, sla en radijs. Smakelijk!

Goed onderhouden tuingereedschap zorgt voor een mooie tuin

Je wil na de winter weer volop aan de slag in je tuin. Maar alvorens je daarmee begint, is het belangrijk dat je het gereedschap goed onderhoud. Na zo’n winter niet te zijn gebruikt, kan er wat roest opgekomen zijn of heeft het wat extra olie nodig. Zorg dus dat je essentieel material zoals een schoffel, een snoeischaar en een hark proper is vooraleer je het gebruikt. Want de gezondheid van je tuin gaat ook door de kwaliteit van je gereedschap. Maak ze daarom na elke gebruik schoon en slijp ze indien nodig bij.

Is jouw boom te groot of te hoog? Heb je heel veel struiken die gesnoeid mogen worden? Of heb je geen idee hoe je aan een moestuin begint? Onze tuinmannen helpen je graag verder! 👨‍🌾

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze