Tuinkalender april: wat staat er op de planning?

De lente is nu goed aangebroken: er is weer nieuw leven en kleur in de tuin! De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, de bloemen steken hun kopjes uit de grond. Kortom, het lenteseizoen is weer in het land en er is genoeg werk aan de winkel, euh, in de tuin! We kunnen weer volop aan de slag, maar wat staat er allemaal op de tuinkalender in april? We sommen het even voor je op zodat je snel van je mooie tuin kan genieten.

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een mooie tuin!

Iedereen wil een mooie tuin, maar niet iedereen wil er uren aan spenderen. Je mag niet vergeten dat een tuin onderhoud vraagt, of het nu gaat om een grote of kleine tuin. Krijg je al klamme handen als je er al gewoon aan moet denken? 🤯
Ok, het kan je wat schrik aanjagen, maar als je het goed voorbereidt en je al het nodige materiaal aanschaft, dan wordt jouw tuin onderhouden een walk in the park (of in de tuin eerder).👌

Alles begint in april te groeien en te bloeien, dus haal alles in huis wat nodig is voor een goede tuinonderhoud. Bekijk het wel stap per stap. Het heeft geen zin om alles nu te kopen, als je het daarna niet gebruikt. Een tuin is een ander niet, dus het hangt allemaal af van wat jij gebruikt en van wat jouw tuin nodig heeft.

Hier is een lijstje met alles wat handig zou kunnen zijn als voorbereidingswerk:

tuingerief
 • Een tuintas met een snoeischaar, onkruidsteker, een schopje en eventueel koord om planten op te binden. Koop een tasje of mandje waar je dit gereedschap eenvoudig in kan opbergen én die gemakkelijk te dragen is. Zo kan je gemakkelijk jouw tuingereedschap overal in de tuin meenemen.
 • Heb je bloempotten en bloembakken? Geef ze een goede opknapbeurt vooraleer je ze opnieuw vult. Maak ze schoon met heet water en eventueel groene zeep of azijn. Zijn jouw bloempotten in kunststof? Dan zijn water en afwasmiddel voldoende om ze schoon te maken. Schrob ze met een borstel. En ziezo, je hebt nieuwe potten.
 • Nu je toch bezig bent met schrobben, kunnen jouw tuinmeubels ook een schoonmaakbeurt gebruiken.
 • Over water gesproken, april is de maand waar je je tuinslang en sproeiers gebruiksklaar maakt.
 • Heb je nog voldoende grond- en meststoffen? Maak een korte lijst van wat je nog hebt en wat je nodig hebt.
 • En om alles goed in één oogopslag te zien en al het gereedschap voor het grijpen te hebben, is een grote opruim van jouw berging of schuur ideaal. Geen excuses meer! 😉

Planten

April is een mooie maand om nieuwe planten en bloemen aan te planten. De tweede helft is bijvoorbeeld het ideale moment om zomerbollen te planten: dahlia’s, gladiolen. Deze moeten wel voor het einde van de maand in de grond zitten zodat ze in de zomer goed kunnen bloeien. Bloembollen die al enkele jaren in de grond zijn, leg je best een laagje compost en organisch meststof over om ze alle vitaminen te geven die ze nodig hebben om te groeien. 

Nieuwe planten planten? Volg het stappenplan om het goed te doen:

 • Verwijder eerst al het onkruid, kwestie van met een schone lei te beginnen 🌾
 • Bekijk welke planten je graag zou willen en of deze dan tijdens de maand april gepland kunnen worden.
 • Schik eerst alle planten en bloemen, nog in hun pot, op de grond om te zien of de verdeling goed zit. Zo hoef je niet alles opnieuw uit de grond te halen.
 • Plant ook bodembedekkers. Zo blijft de grond steeds vochtig, ook al is het droog weer.

Heb je planten, fruitboompjes en andere bomen die je in de winter hebt binnengehaald? Dan mag je ze vanaf april weer overdag buiten zetten zodat ze langzaam weer aan de buitentemperaturen wennen.

Moest je zin hebben om heesters of rozen te planten, dan is het nu het moment. Als je rozen nu plant, dan zullen ze volop in bloei staan in de zomer.

Moestuin

In jouw moestuin begint het ook steeds drukker te worden. En dat merken de slakken ook! Hoe bescherm je je planten tegen slakken? 🐌

Tip van Olivier, tuinman op Ring Twice 👨‍🌾

🧅 Een eerste goede zet is om planten te kiezen waar slakken een hekel aan hebben. Denk aan anjers, geraniums, viooltjes of varens. Slakken zullen ook wegblijven van kruiden zoals salie, tijm en knoflook.

🚰 Heb je andere planten, waar slakken waarschijnlijk wel van houden? Sproei ze dan eerder ‘s ochtends dan ‘s avonds.

🍻 Plaats kommetjes met bier naast jouw planten of dicht bij jouw moestuin. De slakken zijn gek op de geur! Je zal ze de volgende ochtend in het kommetje vinden; levend maar misschien een beetje dronken. Verplaats ze dan ietsjes verder waar ze voor minder problemen zorgen.

🦔 Natuurlijke vijanden zoals egels, padden en vogels naar je tuin lokken is ook een manier; zij zijn namelijk dol op slakken.

☕️ Koffiedik of eierschalen aan de voet van jouw groenten leggen is een andere natuurlijke manier om slakken ver van jouw groenten te houden.

Wat je ook kan doen in het voorjaar is jouw grond omspitten zodat de slakkeneitjes naar boven komen en uitdrogen.

Eenmaal jouw moestuin tegen de slakken beschermd, kun je nieuwe planten beplanten:

 • aardbeien 🍓
 • tomaat en pompoen kunnen nu ook geplant worden. Heb je in maart geen paprika of komkommer geplant? Dan kan dit nu nog.
 • Aardappelen kunnen in april ook geplant worden!

Vijver 🐠

Heb je een vijver of kleine waterpond? Deze moet ook onderhouden worden. Haal eerst en vooral dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Gebruik hier een speciaal schaartje met een lange stok zodat je vanop afstand de dode bladeren kan verwijderen. Zonder in het water te vallen. 😜

De vijver heeft na de winter opnieuw voldoende zuurstof nodig: plaats nieuwe planten in de vijver of een luchtpomp.

Zoals gezegd is de tuinkalender in april lekker druk. Maar eenmaal deze tuinwerken achter de rug, is het met volle teugen genieten van jouw tuin! Lijkt dit toch veel te veel? Of heb je gewoon geen groene vingers? Onze tuinmannen nemen het graag van jou over. Ze onderhouden niet alleen met plezier jouw tuin, maar geven jou ook heel graag tips en tricks voor een dagelijks tuinonderhoud! Zo hoef jij enkel te genieten van een mooie tuin! 🤗

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze