Tuinkalender: laat jouw tuin er het hele jaar door prachtig uitzien

tuinkalender tuinkalender

Van januari tot december, er is wel elke maand iets te doen in de tuin. Daarom is een tuinkalender bijhouden zeer handig.

Het is een handig hulpmiddel om te plannen en te organiseren wat er in elke maand in de tuin gedaan moet worden, zoals snoeien, bemesten, zaaien, oogsten, etc. Tuinkalenders kunnen specifiek zijn voor een bepaald klimaat, planten of groenten, of algemener zijn voor tuinieren in het algemeen. Hou een tuinkalender bij zo weet je telkens wat jij of een tuinaannemer kan / mag / moet doen in de tuin. Zo zie je niets over het hoofd of snoei je niet op het verkeerde moment! En zo ziet jouw tuin er het hele jaar door prachtig uit 😉

Wat kan ik in mijn tuin doen in januari?

Je kan denken dat de tuinkalender in januari wat rustiger is. Januari is de wintermaand bij uitstek. Er groeien nog maar weinig planten, maar toch zijn er wat klusjes te doen:

  1. Snoeien: bepaalde bomen en struiken kunnen in de winter gesnoeid worden.
  2. Voorbereiden op nieuwe groei: verwijder dode bladeren en takken, en werk de grond om voor het voorjaar.
  3. Bemesten: voeg compost of organische mest toe aan de grond om planten en bloemen te voeden.
  4. Bescherming tegen kou: bescherm kwetsbare planten tegen vorst en harde wind met dekbedden, stro of jute zakken.
  5. Voorbereiden op winterse omstandigheden: zorg ervoor dat jouw tuinmeubilair goed beschermd is tegen de weersomstandigheden.

Wat moet er in mijn tuin gebeuren tijdens de maand februari?

Februari kan nog kouder worden dan januari! Hou daarom een extra oog in het zeil voor jouw planten. Naast je planten in het oog houden, staan er nog andere klusjes op de tuinkalender. Deze klusjes vallen er nog te doen in de tuin:

  1. Zaaien: zaai vroege zomerkruiden en groenten binnenshuis, zoals basilicum, peterselie en paprika.
  2. Verplanten: verplant overbegroeide planten en bomen naar een grotere pot of locatie in de tuin.
  3. Bemesten: geef planten en bloemen extra voeding na de koude wintermaanden.
  4. Snoeien: snoei heesters en bomen die niet winterhard zijn. Zorg ervoor dat jouw gereedschap in orde is.
  5. Voorbereiden op nieuwe groei: verwijder dode bladeren en takken, en werk de grond om voor het voorjaar. Schrob het groene, glibberig laagje op pad en terras.

Wat te doen in de tuin in maart?

Maart is theoretisch gezien de eerste lentemaand: de eerste planten beginnen te bloeien, je kan nieuwe planten planten en je kan de handen voor echt uit de mouwen steken! Het begint druk te worden op de tuinkalender!

  1. Planten: plant zomerbloeiende planten! Zo heb je in de zomer een mooie en kleurrijke tuin.
  2. Gazon verticuteren en bemesten: je doet dit best wanneer het niet meer vriest. Bij verticuteren verwijder je het mos en ander plantaardig afval in de het gras. Zo komt er weer lucht en water in de bodem.
  3. Composthoop aanleggen: natuurlijk en duurzame voedingsstoffen voor je tuin. Zoek een plek in je tuin om er een compostbak te zetten (of je maakt er zelf eentje).
  4. Snoeien: geef jouw vaste planten een kleine snoeibeurt. Haal de oude bladeren weg, zo kan de plant opnieuw groeien. Let wel op de broedperiode van de vogels. Het is sterk afgeraden om dan hagen en bomen te snoeien. Vogels bouwen hun nesten en broeden. Snoeien kan hun nesten beschadigen of zelfs vernietigen. Wacht tot het einde van de zomer om je bomen of hagen te snoeien.

Lees meer over welke klusjes je in de tuin kan doen tijdens de maand maart in ons artikel.

Wat valt er te doen in de tuin in april?

April is vaak de ideale maand om te beginnen met tuinieren. De dagen worden warmer, de tuin komt echt weer tot leven. Het kan druk worden in de tuin, de tuinkalender zit vol!

  1. Ruim de borders op: verwijder alle onkruid, woel de grond om te ventileren, snoei de voorjaarsbloemen.
  2. Maak de bloembakken schoon vooraleer je ze weer opvult met nieuwe bloemen.
  3. Verzorg de hagen en heesters. Knip dode takken, geef de hoofdtakken een goede snoeibeurt zodat ze weer flink terug kunnen groeien. Houd ook rekening met de broedperiode van vogels. Moet je echt snoeien? Doe dit dan manueel en kijk twee keer na of er geen nesten zijn. Heb je een buxushaag? Controleer op rupsen van de buxusmot!
  4. Jouw gazon mag ook verwend worden: geef het een laagje compost vooraleer je begint met maaien. Maai niet te kort de eerste keer. De ideale lengte is trouwens rond de 5cm, zo voorkom je onkruid en mos.
  5. Heb je een moestuin? Nu is het het ideale moment om te zaaien. Voeg wat meststof toe aan de voeten van fruitbomen. Zo bevorder je de groei.

Je vindt uitgebreider uitleg over wat je allemaal kan doen in je tuin tijdens de maand april in ons artikel.

Tuinieren in mei: dit kun je nu doen volgens de tuinkalender

Drukke agenda in de tuin tijdens de maand mei! Vooral eenmaal de ijsheiligen voorbij zijn. Mei is dé maand waar alles weer tot leven komt. Maar wat mag je nu concreet doen?

In mei kun je de volgende taken in je tuin uitvoeren:

  1. Bemesten: geef uw planten en bloemen extra voeding voor een gezonde groei.
  2. Oogsten: oogst vroege groenten en kruiden, zoals asperges, aardbeien en bieslook.
  3. Snoeien: snoei begroeide heesters en bomen voor een gezonde groei. Let hier wel opnieuw op de broedperiode! Moet je snoeien? Doe dit dan manueel met een snoeischaar. En kijk steeds twee keer na of er geen nestjes zijn. Niet nodig? Laat het dan zo. In de natuur wordt er ook niet gesnoeid.
  4. Zaaien: zaai nog steeds zomerbloemen en groenten, zoals petunia’s en paprika’s.
  5. Verzorgen: verwijder onkruid, geef water aan uw planten en verzorg de grond voor een gezonde tuin.

Tuinkalender juni: wat kan ik doen?

Juni is dé maand waar alles in bloei staat in je tuin. Hoe mooi en heerlijk dit ook is, er zijn ook wat tuinklusjes op het programma! 💪

Een kort overzicht:

  • Onkruid wieden: warm weer betekent jammer genoeg dat onkruid ook sneller groeit. Wied regelmatig zo voorkom je dat het gaat woekeren. Geef ook jouw terras en tuinmeubelen een opfrisbeurt.
  • Bemesten, onderhouden en verzorgen staan alledrie op het programma. Denk aan jouw rozen te bemesten, het gras te maaien (niet te kort), sproei goed genoeg (en liefst ’s avonds). Controleer ook op luizen en ander ongedierte.
  • Je kan nog planten en zaaien. Denk aan kruiden zoals peterselie of bieslook.
  • Je kan ook al oogsten: aardbeien (eind juni is hét moment!) en asperges (maar niet meer na 21 juni!).

Wat te doen in juli in de tuin?

De zomermaanden juli en augustus zijn het hoogseizoen van je tuin. Of het nu om te luieren is of te genieten van een bbq onder vrienden, je brengt veel tijd door in je groene oase. Er moet natuurlijk wel wat geklust worden!

  • Kruiden kunnen geoogst, gedroogd of ingevroren worden. Kleine tip: pluk ze ’s ochtends vroeg, dan geuren ze het meest!
  • Gazon onderhouden: maai je gras niet te kort. Het droogt zo sneller uit. Gras besproeien? Doe dit niet in volle zon, maar ’s avonds én met regenwater.
  • Denk aan de vogels en andere kleine dieren (egels, padden); plaats een kom of schaal met water. Zo kunnen zij zich ook hydrateren. Het zijn ook ideale hulpjes: zij zijn verzot op bladluizen, rupsen en slakken!
  • Onkruid blijft tijdens de zomer helaas niet weg.
  • Verzorg je planten. Haal uitgebloeide bloemen weg. Geef ze niet te vaak water, maar eerder rijkelijk. Minder, maar meer!
  • In je moestuin is het ook druk! Lees er alles over in ons artikel over je moestuinkalender.

En wat kan ik in de tuin doen in augustus?

Net zoals in juli is het volop genieten van je tuin in augustus! Voor de meeste planten is het ook hun bloeipiek. Nazomerbloeiers komen stilaan ook in volle glorie te staan. Dit zijn de klusjes die je kan doen in augustus in je tuin:

  • Hagen en struiken moet je voor eind augustus snoeien. Anders kan het mislopen met hun winterhardheid. In augustus is de broedperiode van de vogels ook voorbij. Kijk wel steeds na of je geen nestjes ziet vooraleer je begint te snoeien. Heb je lavendel in de tuin. Geef het een goede snoeibeurt (max. 1/3 van de plant).
  • Verzorg de bloemen in je tuin: onkruid wieden in de borders, knip uitgebloeide en dode bloemen om plaats te maken voor nieuwe bloemen, controleer je rozen en augustus is het ideale moment om bloembollen die in de herfst bloeien te planten?
  • Heb je een moestuin? Zaai spinazie en sla, verplant je aardbeienplant en wees alert voor slakken.

Tuin in september: wat staat er op de tuinkalender?

Ook al is de zomer (bijna) voorbij, valt er nog heel wat te beleven in de tuin! Sommige planten bloeien nu pas en er moeten ook nog een aantal klussen geklaard worden.

  • Snoei jouw hagen: jouw haag heeft een eerste snoeibeurt gekregen in het voorjaar. Tijd voor z’n tweede. Geef ze weer een strakke vorm, nu ze gestopt zijn met groeien.
  • Ziet jouw gazon er droog en verdord uit? Blaas het nieuw leven in door het gazon de prikken. Gebruik een prikrol of priksandalen om zo de bodem open te breken.
  • Je kan in september ook nog vaste planten en struiken planten. De grond is nog warm en vochtig. Bollen van voorjaarsbloeiers kunnen nu ook geplant worden.
  • September is ook de maand om fruit te plukken, maar ook tomaten en komkommers oogsten. Je kan nu ook spinazie, boerenkool, krop- en veldsla zaaien.

De tuinkalender van de maand oktober

Vanaf oktober begint de echte herfst, en dat merk je: bossen, parken en jouw tuin tonen hun mooie herfstkleuren. Begin stilaan je tuin winterklaar te maken. Wat staat er in de tuinkalender? We leggen je uit wat je allemaal kan doen.

  • Het gras moet je minder vaak maaien. Heb je kale plekken? Zaai ze in oktober bij. Bij het afrijden van jouw gazon zet je de grasmaaier op een hogere stand. Verwijder ook het onkruid. Indien nodig kan je je gras bekalken.
  • Oktober is ook een goede maand om vaste planten te planten. De grond is nog vrij warm. Geef ze wel voor en na het aanplanten voldoende water. Je kan ook nog voorjaarsbloeiende plantbollen planten.
  • Maak je tuinpaden schoon, voorkom mos en onkruid. Je kan scherp zand en een harde borstel gebruiken om te schrobben. Het zand kan blijven liggen als laagje tegen ijzel.
  • Herfst is synoniem van vallende bladeren. Hark ze bijeen en maak bladaarde, soort natuurlijk compost. Of laat de bladeren liggen en maai ze mee met het gras.
  • Het begint ook wat kouder te worden, denk daarom ook aan de vogeltjes. Maak nestkastjes schoon, hang wat voeding zodat de vogels hun vetreserve kunnen aanmaken.

Tuinieren in november: wat kan je allemaal doen?

November is vaak synoniem van nat en koud weer. Maar geen reden om de handen niet uit de mouwen te steken! Er staan nog wat klusjes gepland in de tuinkalender! Zorg gewoon voor warme handschoenen. 😉

  • Tot de eerste vorst, mag je gras afrijden. Doe dit wel op een hogere stand (5 à 6 cm).
  • Hark de bladeren zodat het gras niet stikt en geel wordt. Je mag ze ook laten liggen en ze mee met het gras afrijden. Zo zorg je voor extra voedingsstoffen.
  • Bescherm je planten tegen de koude temperaturen. Leg een dik pak bladeren of compost aan de voet. Heb je planten in potten? Wikkel er een doek om. Planten die niet goed tegen de vriestemperaturen kunnen breng je naar binnen.
  • Maak van de dode takken uit struiken en bomen een hoopje voor de egels. Zij zullen zich eronder komen nestelen. Denk ook aan de vogels die naar warme gebieden trekken. Zij hebben extra eten nodig.
  • Fruitstruiken en – bomen planten? Tot de eerste vorst kan je dat doen!

December, tuinmaand?

Ja hoor! Ook al gaat je tuin bijna in winterslaap, er staan echt nog wat klusjes op de tuinkalender! Trotseer de kou, doe je warme kleren aan en ga maar tuinieren!

  • Heesters en bomen mag je snoeien. Voorjaarsbloeiers laat je met rust. Planten die voor eind mei bloeien hebben nu al knoppen. Snoeien zou betekenen dat je de bloemen wegknipt.
  • Taxus-, beuk- en haagbeukhagen mag je smaller of lager snoeien.
  • Hoe gek het ook klinkt, december is de perfecte maand om fruitbomen, struiken of rozen aan te planten. Die zijn dan namelijk in rust. Let er wel op dat het niet vriest de dag dat je ze plant, en ook de dagen erna. Hou het weerbericht dus goed in de gaten. Je kan ook nog voorjaarsbollen planten.
  • Bescherm planten met stro of bladeren. Indien dit nog niet is gebeurd, haal je de planten die niet goed tegen de koude kunnen naar binnen.
  • Bescherm je buitenkranen en afvoeren ook tegen de vriestemperaturen.

Zoals te lezen is, valt er heel het jaar door iets te doen in je tuin. De specifieke taken per maand volgens de tuinkalender is wel eigen aan je tuin. Het hangt af van welke planten en bomen je in je tuin hebt.

Zakt de moed jou in de schoenen? Helemaal geen groene vingers? Of geen tijd en het materiaal niet? Een tuin onderhouden gebeurt inderdaad niet op één, twee, drie. Gelukkig hebben sommige mensen er hun passie van gemaakt, onze geweldige tuinaannemers. 🙌

De beste tuinmannen
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze