Mijn kat en mijn kerstboom: liefde-haat relatie?

kat en kerstboom kat en kerstboom

Katten en kerstbomen zijn een klassiek recept voor chaos. Wil je dit jaar niet opnieuw in het midden van de nacht wakker schieten omdat je kat in de boom is gesprongen? Of ben je het een beetje beu om je boom slechts half te versieren zodat je kat niet aan de kerstversiering kan? Goed nieuws! Je moet niet kiezen tussen jouw kat of jouw kerstboom! Hier zijn wat tips om je kerstboom kat-proof te maken en je pluizige avonturier op veilige afstand te houden. Want wij willen niet verantwoordelijk zijn voor de achtergelaten katten… 🐱

Kies voor een boom met stevige basis

Zorg ervoor dat je kerstboom stevig vast is. Katten zijn behendige klimmers en een wiebelige boom nodigt uit tot een onbedoelde omverwerping. Overweeg een kerstboom met een brede basis of verzwaar de basis met gewichten.

Wees slim met je kerstballen

Vermijd breekbare ornamenten en versieringen die lijken op kattenspeeltjes. En als je er toch wil ophangen, hang ze dan bovenaan de boom. Glanzende, bungelende versieringen zijn onweerstaanbaar voor katten, vooral aan de onderkant van de boom. Gebruik liever onbreekbare ornamenten en bevestig ze goed aan de takken.

kat en kerstballen

Citrus is je beste vriend

Katten houden over het algemeen niet van de geur van citrus. Hang wat gedroogde sinaasappelschijfjes in je boom of gebruik een citrusgeurige spray rond de boom (maar niet op de boom zelf, want dat kan schadelijk zijn voor de boom). En sowieso dat je kat van je kerstboom zal afblijven! 🍋

Aluminiumfolie of dubbelzijdig tape

Als de citroenen of sinaasappels niet helpen, kan aluminiumfolie het misschien wel! Leg een barrière van aluminiumfolie rond de boom; de meeste katten houden niet van het gevoel van folie onder hun poten. Ook kan dubbelzijdig tape rond de basis van de boom helpen, omdat katten niet graag op plakkerige oppervlakken lopen.

Zorg voor afleiding voor je kat

Zorg voor voldoende alternatieve vermaakmogelijkheden. Kattenspeeltjes, krabpalen en andere attracties kunnen je kat afleiden van de kerstboom.

Kat en kerstboom, hij moet het afleren

Spuit wat water op je kat of maak een luid geluid (zoals klappen) als je kat in de buurt komt van de kerstboom. Herhaal dit meerdere keren zodat de kat weet dat het niet in de buurt van de boom mag komen. Wees hier consequent mee.

kat voor kerstboom

Geef je kat geen toegang tot de kerstboom

Is je kat overdag alleen? Slaapt je kat ‘s nachts in de woonkamer? Overweeg om de kamer waar de kerstboom staat af te sluiten. Zo ben je zeker dat je kat geen kattenkwaad kan uithangen… Want wanneer de kat van huis is, dansen de muizen op de tafel… Of eerder springt de kat in de boom…

Gebruik een katvriendelijke boom

Als alternatief kun je kiezen voor een kleiner boompje dat je dan op een hogere, kat-onbereikbare plaats kunt zetten. Er bestaan ook speciale kattenveilige kerstbomen die ontworpen zijn om bestand te zijn tegen nieuwsgierige pootjes.

Door deze tips te volgen, worden je kat en kerstboom de beste maatjes tijdens de feestdagen! En jij kan genieten van je kerstboom. En wie weet, misschien wordt je kerstboomfoto dit jaar wel een hit op sociale media zonder de extra ‘kat in de boom’ decoratie!

Vind een talentvolle catsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze