7 tips om de perfecte catsitter te worden

kat samen met catsitter kat samen met catsitter

Ben je een grote fan van katten? Maar is het adopteren van een kat niet direct in je plannen? Zoek niet verder: word kattenoppas! Geloof ons, dat is het perfecte compromis. Maar voordat je aan dit avontuur begint, moet je wel een paar dingen beseffen. Zo heb je als kattenoppas een cruciale rol. De katteneigenaren vertrouwen je immers hun geliefde pluizenbol toe… Maar geen paniek! We onthullen 7 geheimen om de perfecte kattenoppas te worden en te zijn… Bereid je voor op speelse momenten, knuffels… Je zou bijna denken dat je voor elkaar gemaakt bent… 🤩

Een goede catsitter kent de basis van kattenverzorging

Een kat verzorgen is meer dan alleen eten en drinken geven. Je wordt in zekere zin zijn familie tijdens de afwezigheid van de eigenaren. Als kattenoppas moet je wel iets van katten afweten. Zo heeft een kat, net als mensen, basisbehoeften: voedsel, water, een mand en een schone kattenbak. Maar het is ook goed te weten of de kat bepaalde allergieën heeft, of de kat een speciaal dieet volgt. Heeft de kat een schema die je moet volgen? Moet de kat medicijnen nemen? Vraag dit allemaal aan de eigenaar. Zorg er ook voor dat je het telefoonnummer van de dierenarts en die van de dierenarts van wacht bij de hand hebt. Je weet maar nooit!

Een goede kattenoppas maakt kennis met de kat

Zet je in de schoenen van de kat (en neen, niet die van de gelaarsde!): het is al stressvol genoeg om iemand anders dan zijn eigen baasje voor hem te laten zorgen. Als kattenoppas is het daarom belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Stel bijvoorbeeld een eerste ontmoeting voor om te zien of het klikt. Zowel tussen jou en de kat als tussen jou en de eigenaars. Want voor hen is het ook een beetje stressvol om hun pluizenbol aan iemand anders toe te vertrouwen.

  • Gebeurt de catsitting bij de eigenaars thuis? Zorg er dan voor dat je weet waar alles staat qua eten, water, kattenbak en speeltjes.
  • Komt de kat naar jou? Creëer dan een veilige omgeving, waar de kat zich goed zal voelen. Let er ook op dat de kat niet kan ontsnappen.

In beide gevallen, zorg ervoor dat je altijd de contactgegevens van de eigenaar en het telefoonnummer van de dierenarts bij de hand hebt.

kattenoppas maakt kennis met kat

Een goede catsitter houdt zich aan de routine van de kat

Een kat heeft zijn routine, dus het kan verstorend zijn als iemand anders voor hem komt zorgen. Verander daarom niet te veel en minimaliseer veranderingen. Dit helpt de kat zich op zijn gemak en veilig te voelen bij jou. Houd er rekening mee dat hij waarschijnlijk wat tijd nodig heeft om te wennen. Hij kan in het begin een beetje verlegen zijn.

Een top catsitter speelt met de kat

Een kat verzorgen gaat verder dan alleen voeden en de kattenbak schoonmaken. Breng tijd door met de kat: speel, knuffel. Katten houden van een verrijkte omgeving: nieuwe speeltjes, verstopplekjes of klimstructuren. Wees klaar om te spelen! Maar dwing de kat ook niet. De kat zal spelen wanneer hij daar zin in heeft.

kat die aan het spelen is

Een goede kattenoppas maakt de kattenbak schoon

Zonder twijfel het minst leuke aspect van kattenoppas, maar oh zo essentieel voor het comfort van de kat. En hij zal het je laten weten als deze niet schoon genoeg is, wees daar maar zeker van! Maak het dagelijks schoon en vervang de kattenbakvulling indien nodig. Vraag ook aan de eigenaar wat hij normaal doet.

Een goede catsitter verzorgt de kat

Een kat, vooral een buitenkat, houdt van rondstruinen. En daar hoort natuurlijk bij dat de kat wat vuil terugkomt, vol klitten. Een kat wast zichzelf, maar ze moeten ook regelmatig geborsteld worden, vooral langharige rassen. Bovendien kun je door het borstelen van de kat kijken of er parasieten, wonden of abnormale zwellingen zijn.

Knip indien nodig ook de nagels. Succes daarmee!

Een goede kattenoppas communiceert met de baasjes

Stuur af en toe wat foto’s en video’s om te laten zien dat alles goed gaat. Ze zullen gerustgesteld zijn! Houd ze ook op de hoogte als er een probleem is.

Kattenoppas is niet alleen een verantwoordelijkheid; het is een kans om banden te smeden en vriendjes worden met een viervoeter! Als je de kat goed begrijpt en weet waar hij nood aan heeft, zal de kat supergelukkig zijn. Gewoon onthouden dat een kat van routine houdt en dat hij wat tijd zal nodig hebben om warm te worden aan je aanwezigheid. Geduld is een mooie deugd! Alles komt goed, veel plezier!

Vind een talentvolle catsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze