3 tips om je hond voor te bereiden op de opvang

hondenoppas hondenoppas

Je hebt vakantie gepland, maar helaas kan je hond niet met je meegaan? Heb je iemand gevonden om voor hem te zorgen? Geweldig! Of je hond nu gewend is aan oppas of niet, het is altijd het beste om goed voor te bereiden. In dit artikel leggen we uit hoe je dat kunt doen. We delen onze 3 eenvoudige en effectieve tips voor een geweldige hondenoppas!

Organiseer een eerste ontmoeting

Vooral als dit de eerste keer is dat je je hond aan deze persoon toevertrouwt. Via Ring Twice kan je hondenoppassers vinden voor zowel korte als lange duur. Dogsitters die bij jou komen of waar jouw hond naartoe kan gaan. Dogsitters die enkel jouw hond nemen of meerdere tegelijkertijd. Je vindt dus zeker iemand die aan je noden voldoet. 🤗

dogsitter aan huis

Wordt er bij jou thuis opgepast? Nodig de petsitter uit om eens langs te komen. Op die manier kan hij of zij alvast vertrouwd raken met de omgeving. Wordt er bij de petsitter thuis opgepast? Breng een bezoekje, zodat je hond zijn nieuwe speelterrein kan ontdekken. Laat hem vooral op zijn eigen tempo verkennen.

Organiseer eerst korte bezoeken, en verleng dan de duur. Ga bijvoorbeeld samen wandelen. Het is een leuke manier om elkaar te leren kennen. Het doel van deze ontmoetingen is dat je lieve schat gewend raakt aan deze nieuwe omgeving en aan de aanwezigheid van de petsitter.

Tijdens dit bezoek neem je best de tijd om het dagelijks leven en de routine van je viervoeter goed uit te leggen:

  • Waar slaapt hij? (als de oppasser bij jou komt)
  • Hoe laat eet hij? En hoeveel?
  • Wat mag hij wel en niet doen? (snoepjes, op de bank springen, in bed slapen)
  • Hoe vaak per dag gaat hij naar buiten? En hoelang: een lange of korte wandeling?
  • Moet hij medicijnen innemen?
  • Wat zijn zijn favoriete speeltjes?

En zo’n eerste ontmoeting is ook een goede test om te zien of er een klik is tussen de hond en de hondenoppas. Want je wil enkel het beste voor je trouwe viervoeter, toch? 😉

Een reistas voorbereiden

Niet alleen voor jou, maar ook voor je hond! Gaat de oppas bij de petsitter plaatsvinden? Bereid een tas voor met de essentiële benodigdheden. Denk aan zijn paspoort, zijn gezondheidsboekje en zijn medicijnen als hij die moet innemen. Voeg ook een lijst met noodnummers toe (die van jou, die van een familielid als je ver weg gaat, die van je dierenarts).

Doe er ook (en vooral) zijn favoriete voorwerpen in: zijn bal of knuffel, een deken. Kortom, de voorwerpen waaraan hij gehecht is. Waarom stop je er geen van jouw T-shirts in? Jouw geur kan je hond geruststellen en een extra comfortelement zijn tijdens jouw afwezigheid.

hond met zijn speeltje

Zorg ook voor zijn voeding (in voldoende hoeveelheid voor de oppasperiode), maar ook zijn voerbak. Kwestie van de gewoontes niet al te veel verstoren. Denk ook aan de leiband, de halsband en kakzakjes.

De dag van vertrek is aangebroken!

Het moment van afscheid nemen is gekomen… Zelfs als je gestrest bent, laat het niet merken aan je hond.

Vertrek je ’s nachts of heel vroeg in de ochtend? Breng je hond de avond ervoor al naar de oppas. Breng je hem onderweg? Zorg ervoor dat zijn spullen (tas, mand, kussen, etc.) op een makkelijk bereikbare plek liggen. Zo hoef je niet alles uit de auto te halen 😉

Leg rustig aan je hond uit wat er gaat gebeuren. Nou ja, misschien is het meer om jezelf gerust te stellen dan de hond. Eenmaal aangekomen bij de oppas, vertrek snel en doe niet te overdreven. Het kan moeilijk zijn, maar probeer te vertrekken alsof er niets aan de hand is. Een hond heeft geen besef van tijd. Of je nu 1 uur of 10 dagen weggaat, hij zal het niet merken.

En tot slot, de terugkeer!

Aah, de hereniging! Het enige wat je wilt, is direct je maatje ophalen. Maar heb nog even geduld! Het is het beste om dit te doen nadat je alles hebt uitgeladen, de was in de machine zit en de koffers zijn opgeruimd. Neem ook de tijd om met de oppas te praten om te weten hoe het is gegaan, of er kleine problemen waren of dat alles goed is gegaan.

En zo kan je, eenmaal thuis, je volledig wijden aan je hond!

PS: Vergeet niet om hem een klein souvenir mee te nemen! Voor je viervoeter én de petsitter 😎

De beste petsitters
Wendy
Wendy
4.97/5 (263 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (112 reviews)
Vanessa
Vanessa
4.99/5 (90 reviews)
Erin
Erin
4.98/5 (55 reviews)
Heleen
Heleen
5/5 (25 reviews)
Kristine
Kristine
5/5 (20 reviews)
Kevin
Kevin
5/5 (17 reviews)
Nele
Nele
4.94/5 (17 reviews)
Suzanne
Suzanne
4.94/5 (17 reviews)
Joke
Joke
5/5 (15 reviews)
Wendy
Wendy
4.97/5 (263 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (112 reviews)
Vanessa
Vanessa
4.99/5 (90 reviews)
Erin
Erin
4.98/5 (55 reviews)
Heleen
Heleen
5/5 (25 reviews)
Kristine
Kristine
5/5 (20 reviews)
Kevin
Kevin
5/5 (17 reviews)
Nele
Nele
4.94/5 (17 reviews)
Suzanne
Suzanne
4.94/5 (17 reviews)
Joke
Joke
5/5 (15 reviews)
Vind een talentvolle petsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze