Hou je hond koel tijdens de wandeling

hond in water om af te koelen hond in water om af te koelen

Eindelijk, genieten van dit zomers weer en tropische temperaturen – als je dat genieten kan noemen… 😄Wil je van het weekend genieten om een lange wandeling te maken? En samen met de hond, nog leuker! Maar is dat wel een goed idee? Want zoals een mens kan afzien van de warmte, kunnen de meeste dieren er ook niet zo goed tegen. Geen paniek! Je hoeft je niet op te sluiten met dat mooie weer. Maar je kan best wel rekening houden met de tips van onze petsitters.

Gaan wandelen met de hond wanneer het 30°C graden of warmer is? Hmm, denk maar twee keer na. Dit kun je inderdaad beter niet doen. Het is niet alleen uitputtend voor de hond, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor zijn pootjes. Er zijn nog andere zaken met dewelke je rekening moet houden. Onze dierenoppassers zetten de beste tips op een rij:

1. Laat je dier nooit in de wagen achter

Laat je dier nooit alleen in een gesloten wagen zitten. Ook niet met open ramen! De auto warmt snel op, of het nu in de zon of in de schaduw staat. Binnen 10 minuten kan de temperatuur in jouw wagen boven de 40°C stijgen. Daar wil niemand in zitten!

Deze hitte is levensgevaarlijk voor honden, want ze kunnen moeilijk hun warmte kwijt. Honden zweten namelijk niet zoals mensen. Honden kunnen enkel warmte afvoeren via hun voetzolen en via hijgen.

Maar dan doe ik de autoramen gewoon open? Het lijkt wel een goede oplossing, maar het zorgt nog steeds niet voor voldoende afkoeling. Het is daarbovenop ook nog eens gevaarlijk. Je hond zal zijn hoofd uit het raam willen steken voor extra afkoeling. Maar je hond kan hierdoor klem raken. Met alle gevolgen van dien.

Dus voor eens en altijd: Laat je hond niet alleen achter in de auto.

2. Niet rennen op de hondenweide, wel zwemmen

Sla de hondenweide of wandeling een keer over en kies eerder een meertje om je hond uit te laten. Een plons doet niet alleen goed voor mens, maar ook voor dier!

Door veel te rennen, krijgen honden het snel warm. Vaak zoeken ze verkoeling in water. Als dat er niet is, geraken ze snel uitgeput en zoeken ze andere manieren om snel af te koelen. Bijvoorbeeld door met hun buik in het koele gras te gaan liggen. Dit koelt natuurlijk niet zo snel af zoals een frisse duik in het water.

Zoek de leukste zwemplekjes in je buurt en neem samen een plons! Niets zo leuk als samen met je hond zwemmen!

3. Neem voldoende drinkwater mee

Een dagje naar zee is leuk! Rennen op het strand, rollen in het zand en lopen achter de bal. Daar krijgt iedereen dorst van. Neem dus zeker voldoende drinkwater mee voor de hond. Je hond gaat anders op zoek naar het dichtstbijzijnde water, en dat is de zee. En zeewater is niet ideaal.

Voorkom dat je hond drinkt van dat water. Het zeewater is enorm zout wat ervoor kan zorgen dat de hond een zoutvergiftiging krijgt. Dit is levensgevaarlijk en moet meteen worden behandeld door een dierenarts. Beter voorkomen dan genezen dus!

4. Voorkom verbrande pootjes. Wandel ‘s ochtends of ‘s avonds

Ben je een fervente wandelaar? Dat zal je hond leuk vinden! Zorg er wel voor dat je in de zomer altijd de temperatuur van de grond controleert alvorens te gaan wandelen. Asfalt warmt enorm snel op en kan ervoor zorgen dat je hond zijn pootjes verbrandt. Leg alvorens je gaat wandelen de palm van je hand op de grond. Is het te warm? Dan is het ook te warm voor je hond!

Je kan ook steeds ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat gaan wandelen. Dan is de grond nog niet zo warm of al afgekoeld. Of kies voor een wandeling in de bossen met voldoende schaduw. Een natuurlijke ondergrond warmt niet zo gemakkelijk op en is dus aangenamer voor de hond om te wandelen.

5. Oververhitting? Koel af met een lauwe handdoek op de buik

Is je hond toch oververhit geraakt? Geen paniek! Zorg ervoor dat je een handdoek gedrenkt in lauw (!) water op zijn buik legt, en zijn pootjes nat maakt met lauw water.

Het is belangrijk dat je lauw water gebruikt en geen (ijs)koud water. Bij ijskoud water zal het lichaam van de hond het signaal krijgen dat het koud heeft en daardoor dus (nog meer) beginnen opwarmen. Dit willen we zeker vermijden!

Leg de handdoek op de hond zijn buik en niet op zijn rug. De organen van de hond moeten meteen afgekoeld worden en die zitten ter hoogte van de hond zijn buik. Zo koel je je viervoeter het snelste af. Een handdoek leggen op de rug van de hond, zal veel te lang duren om zijn lichaam te laten afkoelen.

6. Bel de dichtstbijzijnde dierenarts

Zorg er steeds voor dat je de gegevens van jouw dierenarts bij de hand hebt. Van zodra je hond is oververhit, moet je meteen je dierenarts bellen terwijl je alles in het werk stelt om je hond af te koelen.

Ga je op vakantie? Zorg ervoor dat je op voorhand de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts opzoekt en altijd bij de hand hebt. Zo kan je snel reageren, moest er zich een noodsituatie voordoen.

De beste petsitters
Wendy
Wendy
4.97/5 (263 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (112 reviews)
Vanessa
Vanessa
4.99/5 (90 reviews)
Erin
Erin
4.98/5 (55 reviews)
Heleen
Heleen
5/5 (25 reviews)
Kristine
Kristine
5/5 (20 reviews)
Kevin
Kevin
5/5 (17 reviews)
Nele
Nele
4.94/5 (17 reviews)
Suzanne
Suzanne
4.94/5 (17 reviews)
Joke
Joke
5/5 (15 reviews)
Wendy
Wendy
4.97/5 (263 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (112 reviews)
Vanessa
Vanessa
4.99/5 (90 reviews)
Erin
Erin
4.98/5 (55 reviews)
Heleen
Heleen
5/5 (25 reviews)
Kristine
Kristine
5/5 (20 reviews)
Kevin
Kevin
5/5 (17 reviews)
Nele
Nele
4.94/5 (17 reviews)
Suzanne
Suzanne
4.94/5 (17 reviews)
Joke
Joke
5/5 (15 reviews)

Heb je nog andere tips om je hond koel te houden tijdens de zomer? Deel ze met ons in de comments! Wij zijn benieuwd! Deel je foto’s met ons via Instagram! Tag ons in jouw verhalen en foto’s via @ringtwicebe of gebruik de hashtag #ringtwice. Wij reposten met plezier!

Veel plezier deze zomer!

Vind een talentvolle petsitter bij jou in de buurt
Ontdek ze