De zomer komt steeds dichter, en je hebt waarschijnlijk al een paar vakantiedagen op de planning staan. Olé, congé! En je trouwe viervoeter komt gewoon mee! Maar op reis gaan met je hond, daar komt wel wat voorbereiding bij kijken: heeft je hond de nodige vaccinaties? mag je hond wel mee op hotel? heb je het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde dierenarts?
Als je met je hond op vakantie vertrekt, of het nu met de auto, vliegtuig, trein of bus is, moet je enkele dingen onthouden om de reis veiliger en ontspannen te maken voor zowel jou als je hond. Je zou voor het minst wat beginnen stressen! Maar no need to! Met deze checklist, zal je reis vlekkeloos verlopen – behalve als je een Dalmatiër hebt 😜.
Plan je reis samen met je hond
Hiermee bedoelen we niet dat je samen met je hond moet kijken naar waar je op vakantie wil gaan. Wel dat je rekening moet houden dat je hond meereist. Zin in een citytrip in het mooie Spanje? Denk dan twee keer na: je hond heeft waarschijnlijk meer zin in natuur en lange wandelingen dan rondslenteren in een drukke stad en musea…
Hou ook rekening met het klimaat: bestemmingen met hoge temperaturen (en zelfs koude) zijn ook geen goed idee. Honden hebben snel last van extreme temperaturen.
Vraag ook aan je accommodatie of honden toegelaten zijn. Heel veel hotels zijn hondvriendelijk, en je hebt er voor alle budgetten!
Met je hond naar het buitenland
Blijf je binnen Europa? Dan gelden dezelfde regels voor alle EU-landen. Sommige landen hanteren wel aanvullende regels. Het is dus aangeraden om dit land per land te bekijken. Zo ben je zeker dat alles in orde is. Landen buiten de EU hebben hun eigen regels. Informeer dus goed op voorhand. Bovendien moet je ook in orde zijn qua documenten voor alle landen die je doorreist.
Moet je het vliegtuig nemen? Dierenartsen raden vluchten langer dan 8u af. Bel zeker eens met de luchtvaartmaatschappij om te zien wat je allemaal moet doen en moet hebben. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert namelijk andere regels. Het zou jammer zijn om je hond te moeten achterlaten op het tarmac.
Ga naar de dierenarts
Vertrek je naar het buitenland? Dan is het belangrijk dat je dat bespreekt met de dierenarts. Je hond moet bepaalde vaccins krijgen en beschermd zijn tegen parasieten. Wacht hiermee niet tot het laatste moment: sommige vaccins moeten een paar weken voor vertrek in orde zijn. Dubbelcheck ook of het land van bestemming attesten nodig heeft. Vraag je dierenarts ook pilletjes tegen wagenziekte. Je weet maar nooit! 😉
Heb je een jonge pup of een senioortje? Vraag dan zeker advies aan de dierenarts! Misschien is het vliegtuig nemen toch geen goed idee… Jouw beste vriend zou het misschien niet goed aankunnen.
Zoek ook de dichtstbijzijnde dierenarts op bestemming. Altijd handig om op zak te hebben moest er iets gebeuren. Better safe then sorry!
Een verzekerde hond is er twee waard!
Er kan altijd iets gebeuren – en natuurlijk wensen wij dat niemand toe! Zoek daarom of je verzekering ook een hondenverzekering heeft. Of althans een polis die noodgevallen dekt moest je hond een dierenarts nodig hebben wanneer je in het buitenland bent. Sommige polissen dekken ook hondenopvang moet jij opgenomen worden in het ziekenhuis.
Onder hetzelfde mum van “een gewaarschuwd man is er twee waard” registreer je het best jouw hond microchip. Heeft jouw hond een konijn gezien of wil hij alleen op avontuur? Horrorverhaal natuurlijk! Laat daarom de microchip registreren om je hond zo snel mogelijk terug te vinden, moest ie beslist hebben om even weg te lopen. Surf naar DogID.be en hou je gegevens up to date.
Inpakken en weg zijn wij!
Ja hoor, je hond heeft ook recht op bagage! Dit moet allemaal mee:
- Paspoort: stuur jezelf ook een kopie per mail op;
- Gezondheidsboekje: zorg dat je de nodige attesten hebt;
- EHBO-kit;
- Voeding: hondenvoer kan je vaak ook op bestemming kopen, indien je niet veel plaats hebt. Omdat een reis al stressy genoeg kan zijn, neem je best de gewoonlijke brokken mee.
- Lievelingsspeeltjes: vertrouwde speeltjes of een dekentje zal zorgen voor een vertrouwde geur en je hond ook zo geruststellen.
- Slaapkussen of – mand: zo kan je hond net als thuis op ‘t gemak slapen;
- Extra leiband en harnas;
En voor in de auto of in het vliegtuig is het altijd leuk om voor extra snacks te zorgen. Zorg er ook steeds voor dat je voldoende fris (!) water hebt.
Eenmaal aangekomen: GENIETEN! Ga er samen op uit, ontdek nieuwe parken, maak (lange) wandelingen. Maar forceer niets: heeft je hond geen zin? Allemaal goed. Het is namelijk ook voor hem vakantie. 😉
En moest het echt niet lukken om je viervoeter mee te nemen op reis, niet getreurd. Onze dogsitters staan al te popelen om voor hem te zorgen! Bij hen thuis of gewoon bij jullie. Wedden dat je hond ook gewoon vakantiegevoel zal hebben?