Elektrische problemen oplossen

elektrische problemen oplossen elektrische problemen oplossen

Een plotselinge duisternis in huis, een mysterieus uitgeschakeld apparaat, of een aardlekschakelaar die onverwacht opspringt – elektrische problemen kunnen soms als een enigma aanvoelen. Dat degenen die nog nooit met hun handen in het haar hebben gezeten zich laten kennen! Maar dan ben je hier wel op de juiste plek: wij ontrafelen samen deze elektrische raadsels. Want je hoeft geen grote wetenschapper te zijn om veelvoorkomende elektrische hobbels te overwinnen! Laten we ook wel direct zijn, soms is het ook wel aangeraden om hulp in te schakelen van een ervaren elektricien.

Veelvoorkomende elektrische problemen

Elektrische problemen kunnen variëren afhankelijk van het type en de leeftijd van het elektrische systeem, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende elektrische problemen:

Kortsluiting

Dit gebeurt wanneer een “hot” draad (meestal zwart of rood) in contact komt met een andere hot draad of een neutrale draad (meestal wit). En zoals Clouseau het zo mooi zingt, dit kan vonken, maar ook vuur geven…

Wat doe je tegen kortsluiting? Schakel de stroom uit en identificeer de bron van de kortsluiting. Vervang de beschadigde draden. Eenmaal dat gedaan schakel je de stroom weer in. Is het probleem opgelost? Indien niet, herhaal of schakel een ervaren elektricien in.

Overbelasting

Als er te veel apparaten tegelijkertijd op één circuit zijn aangesloten, kan dit leiden tot overbelasting. Dit zorgt er dan voor dat zekeringen doorslaan of stroomonderbrekers uitschakelen. Verminder dan het aantal apparaten dat op één en hetzelfde circuit is aangesloten. Je kan ook best extra circuits aanleggen om zo de belasting wat gelijker te verdelen.

Een andere reden voor overbelasting is een onvoldoende stroomcapaciteit. Oudere huizen zijn vaak niet ontworpen om de hoeveelheid elektrische apparaten die we vandaag de dag gebruiken aan te kunnen. Overweeg daarom een service-upgrade om de capaciteit van je huis te verhogen. En voeg indien nodig extra circuits toe.

Oude bedrading

In oudere huizen kan de bedrading verouderd zijn. Vaak voldoen ze ook niet meer aan de huidige normen. Heb je een oude woning gekocht? Laat een elektricien de bedrading inspecteren om te zien of het nog naar normen is. Oude bedrading kan namelijk leiden tot brand.

Slechte of beschadigde stopcontacten

Stopcontacten die niet goed werken of fysieke schade vertonen, kunnen een risico vormen. Vervang dus deze oude stopcontacten. Schakel de stroom uit wanneer je deze vervangt.

Elektrische schokken

Je kent het wel: je raakt een toestel aan en je krijgt een elektrische schok. Dit zegt veel over het specifieke apparaat of de bedrading ervan. Schakel het apparaat uit en koppel het los. Laat het nakijken door een huishoudelektro reparateur. Laat het herstellen indien dit mogelijk is of vervang het.

Flikkerende of dimmende lichten

Dit kan worden veroorzaakt door problemen met de bedrading, overbelasting of problemen met de stroomvoorziening. Of misschien zijn het geesten die je een subliminale boodschap willen meegeven? Laat die Oui-Ja bord maar achterwege, en controleer eerder op losse bedrading of verbindingen. Kijk ook de lichtschakelaars na: deze zijn waarschijnlijk al oud of beschadigd.

Stroomonderbrekers die vaak struikelen

Dit kan een teken zijn van overbelasting of een probleem met de bedrading in het huis. Identificeer en verminder de belasting op het betreffende circuit. Vraag hulp van een elektricien om de bedrading en stroomonderbreker te inspecteren.

Gebrande geur of vonken

Dit is een duidelijk teken van een elektrisch probleem en moet zo snel mogelijk worden aangepakt om het risico op brand te verminderen. Schakel onmiddellijk de stroom uit. Stel de bron van het probleem vast en herstel deze voordat je de stroom weer inschakelt.

Aardingsproblemen

Een goed geaard elektrisch systeem is essentieel voor de veiligheid. Problemen met de aarding kunnen leiden tot elektrische schokken en andere gevaren. Laat daarom een elektricien het aardingssysteem inspecteren.

Hoewel sommige van deze problemen en oplossingen eenvoudig lijken, moet je echt wel steeds in je achterhoofd houden dat werken met elektriciteit gevaarlijk kan zijn. Als je niet zeker bent van wat je juist moet doen, dan is het beter om dit over te laten aan een elektricien. Jouw veiligheid moet altijd voorop staan.

De beste elektriciens
Pierre
Pierre
4.98/5 (211 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Nico
Nico
4.95/5 (164 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Mathieu
Mathieu
4.92/5 (142 reviews)
Paul
Paul
4.89/5 (142 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (105 reviews)
Dirk
Dirk
4.95/5 (102 reviews)
Pierre
Pierre
4.98/5 (211 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Nico
Nico
4.95/5 (164 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Mathieu
Mathieu
4.92/5 (142 reviews)
Paul
Paul
4.89/5 (142 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (105 reviews)
Dirk
Dirk
4.95/5 (102 reviews)
Vind een talentvolle elektricien bij jou in de buurt
Ontdek ze