Verlichting, dat kan je best vergelijken met de saus bij een gerecht. Of om het even met een cliché uit te leggen: “de kers op de taart”. Een slechte saus over een lekker gerecht? Dat wordt een mislukte maaltijd. Hetzelfde geldt voor jouw verlichting. Een supermooi, stijlvol ingericht huis komt echt tot leven met de juiste verlichting. Verlichting kan jouw woning maken of kraken. Daarom is het van belang om tijd te nemen om de juiste verlichting te kiezen. Wij helpen jou graag op het juiste spoor!
Je hebt zin in nieuwe verlichting? Verlichting kiezen is niet altijd eenvoudig, maar speelt wel een grote rol in de uitstraling van jouw woning, woonkamer, slaapkamer en zelfs keuken. Je kan niet kiezen tussen al de verschillende opties? Je bent geen groot licht als het op lampen en verlichting aankomt? Je hebt al jouw lampen gekozen, maar weet niet hoe ze aan te sluiten op jouw elektriciteitsnetwerk? Geen nood! Schakel een van onze elektriciens in via Ring Twice. Zo ben je zeker dat je niet de verkeerde draad aansluit en dat alle zekeringen springen. En je kan ook voor al jouw andere kleine (en zelfs ietsjes grotere) elektriciteitswerken beroep doen op onze elektriciens. Op Ring Twice vind je de beste elektricien bij jou in de buurt! Ben je zelfs een handige Harry en weet je veel af van elektriciteit? Solliciteer dan op onze vacature elektricien en help jouw buren met hun nieuwe lampen en verlichting.
Maar vooraleer je jouw elektricien kiest, is het best om de knoop door te hakken over jouw verlichting. Zo veel mogelijkheden! Een mens weet niet altijd goed waar te beginnen! Begrijpelijk. Wij stonden ook al eens met onze handen in het haar, middenin de afdeling “LAMPEN” in onze doe-het-zelfzaak. Herkenbaar? Wij sommen even al onze tips voor jullie op om de juiste verlichting te kiezen. Zo creëer jee de juiste sfeer in huis!
Verlichting: een korte checklist
Een lichtplan maken
Je denkt aan verbouwen of je bent middenin jouw droombouwproject? Haal er zeker een interieurarchitect bij of bedenk een lichtplan samen met een lichtadviseur. Je legt op voorhand vast welke verlichting waar komt. Het kiezen van verlichting, lampen en armaturen wordt zo een stuk eenvoudiger!
Het soort lamp kiezen
LED-lampen? TL-verlichting? Of toch spaarlampen? Een lamp kiezen is kiezen voor een bepaalde sfeer, energieverbruik en gebruiksgemak. Elke type lamp heeft z’n voor- en nadelen. Bekijk ze even voor je een beslissing neemt.
Lichtsterkte kiezen
Bij elke activiteit in jouw huis hoort een optimale verlichting. Dit is wat we lichtsterkte of lumen noemen.
Lampfitting
De fitting of lampvoet is de overgang tussen lamp en armatuur. Elke type lamp heeft een type fitting. Op elke armatuur kan je een code terugvinden. Deze code komt overeen met een bepaalde type fitting. Neem deze zeker mee als je naar de winkel gaat. Zo koop je meteen de juiste lamp en moet je niet terugkomen. Zoals ze zeggen: een gewaarschuwd man is er twee waard hé. 😉
Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur van een lamp bepaalt de warmte van het licht. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een lage Kelvinwaarde betekent warm, geel, gezellig licht. Een hoge Kelvinwaarde, het tegenovergestelde: koel, blauw licht.
Welke kleurtemperatuur kiezen, hangt af van de functie van de lamp. Hebben we het over een lamp in de keuken of in jouw bureau? Kies dan best voor een helder, wit licht of in Kelvinwaarde: hoger dan 3000 Kelvin. Wens je meer sfeer te creëren? Kies dan gerust voor een warmgele kleurtemperatuur, een lage Kelvinwaarde (2700 K).
Als je deze korte checklist in je achterhoofd houdt, is het uitpikken van een lamp uit het rek een echt kinderspel. Nieuwsgierig naar meer? Lees dan even verder!
Spaarlampen, gloeilampen, TL-lampen, LEDS… Say Watt?
We know. Zo veel opties. Het zou veel gemakkelijker zijn om eender welke lamp uit het rek te halen, en voilà. Maar helaas werkt het niet zo. Hoe weet je welke type lamp je juist moet nemen? Elke lamp heeft haar eigen karakteristieken.
Een gloeilamp oogt mooi, maar is een ware energieverslinder. Wist je dat meer dan 90% van hun energie wordt omgezet in warmte? En dat enkel de resterende 10% voor licht zorgt? Zot hé?! Het is daarom aangeraden om die mooie gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Iew, spaarlampen? De naam klinkt alvast niet echt sexy… Wacht even! Spaarlampen zijn sinds ze op de markt zijn, sterk ontwikkeld. Het fel witte licht is verleden tijd! Een spaarlamp kan nu ook mooi, warm licht geven. Er zijn verschillende spaarlampen in de handel, met verschillende kleurcodes voor verschillende lichtvariaties. Let goed op deze codes om zeker te zijn dat je het juiste hebt gekozen.
Hoewel spaarlampen misschien ietsjes duurder in prijs zijn, leveren ze wel snel rendement op. Ze gaan tien tot vijftien keer langer mee, en gebruiken 5x meer energie voor dezelfde hoeveelheid licht! Je hoeft ze niet meer een uur op voorhand aan te zetten om te kunnen zien in jouw slaapkamer. 😉
Nog goed werkende gloeilampen? Gooi ze niet weg, maar gebruik ze op plaatsen waar ze niet voor lange tijd moeten branden. Denk bijvoorbeeld aan het toilet of in de gang. Gloeilampen zijn namelijk meer bestand tegen het vaak aan- en uitschakelen.
Halogeen of TL?
Halogeenlampen daarentegen hebben een langere levensduur dan spaarlampen, maar zijn niet echt aan te raden. Net als gloeilampen vreten ze energie op. TL-lampen, samen met ledverlichting, zijn daarentegen de meest energiezuinige lampen. TL-lampen vragen wel specifieke armaturen, die nogal veel plaats innemen.
Maar TL-lampen geven toch een koud licht? Ja, dat was inderdaad zo. De huidige generatie TL-lampen heeft een warmere lichtkleur. Let dus goed op de kleurcode als je voor een TL-lamp kiest. Denk na over de plaats waar je de lamp wil hangen. Is het een ruimte waar je het licht lang aandoet? Denk aan de keuken of werkplaats, daar is een TL-lamp optimaal. Op plaatsen waar het licht niet lang aanblijft, is het aangeraden om de juiste voorschakelapparatuur te installeren.
Maximum verlichting, minimum energie
Je let op jouw energieverbruik? Dan is led-verlichting wat je nodig hebt! Ledlampen zijn de meest energiezuinige lampen die er bestaan. Om jou een idee te geven: gemiddeld verbruikt een gloeilamp tussen 40 en 100 watt, een spaarlamp 15 tot 20 watt, een halogeenspot 10 tot 50 watt, TL-lampen 8 tot 58 watt. Een led verbruikt slechts tussen 0,2 en 5 watt, met een hoge lichtopbrengst. En bovendien zijn ze onsterfelijk! Leds zijn goed voor een 50.000 à 100.000 branduren. Je hoeft ze dus (bijna) nooit te vervangen.
Zalig toch? Ideaal dus om ze op ingebouwde plekken te plaatsten, zoals wanden en vloeren bijvoorbeeld. Leds kan je in verschillende kleuren en maten vinden, waardoor ze erg populair worden als interieurverlichting.
En welke verlichting voor welke kamer?
Bent u middenin uw bouwproject? Dan is het nu het ideale moment om een lichtplan aan te maken. Een lichtplan zorgt ervoor dat u al op voorhand beslist welke verlichting op welke plaats komt. Wilt u gewoon uw verlichting veranderen? Of uw huis een nieuwe look geven? Laten we even kamer per kamer kijken welke verlichting het meest geschikt is. Elke kamer heeft zo zijn specifieke eisen op vlak van verlichting. Zo is het in de ene kamer helemaal OK om TL-lampen te gebruiken, maar in de andere absoluut niet. Een overzicht:
Kamer | Waar je op moet letten |
Woonkamer | Je kan spelen met verschillende types verlichting. Hou het wel steeds harmonieus. We willen geen cacafonie.😜 Hang een luster boven de eettafel als algemene verlichting, maar ook als sfeerbrenger. Wil je een knusse zithoek creëren? Kies dan voor een bijkomende luster op gezichtshoogte of opteer voor inbouwspots. Denk ook aan dimmers. Zo kan je de lichtsterkte aanpassen, en een verschillende sfeer creëren naargelang het moment. Voor jouw TV-hoek is het belangrijk om alle lichtpunten achter de televisie te plaatsen. Vergeet ook niet om enkele accentverlichtingen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een halogeenspot om een schilderij, een mooi foto of kast extra te belichten. Verlichting in een boekenkast oogt ook heel sfeervol en is bovendien goedkoop en handig! Win-win. Let ook op met staande lampen: heel sfeervol, maar ze kunnen ook schoonheidsfoutjes extra in de verf zetten (denk aan luchtbellen in het behangpapier of scheurtjes in het plafond). |
Keuken | Denk aan werkbladverlichting. Niets is lastiger dan koken met het licht achter jou. Plaats TL-lampen onder de wandkasten. Maar plaats de TL-lamp niet helemaal tegen de lamp. Voor een optimale verlichting, moet je juist het tegengestelde doen. Zo heb je voldoende lichtsterkte in het midden van het werkblad. Zorg ook voor verlichting boven het kookvlak. Deze is meestal geïntegreerd in de afzuigkap. |
Slaapkamer | In de slaapkamer wil je vooral een aangename sfeer creëren, maar toch voldoende verlichting. Vermijd directe verlichting, en opteer voor een indirecte oplossing. Denk bijvoorbeeld aan TL-lampen in de gordijnenkast of tegen de muur. Ook handig is een dubbele schakelaar: eentje aan de deur en eentje aan uw bed. Zo hoef je niet meer in het donker naar jouw bed te zoeken (jouw kleine teen zal u dankbaar zijn!). ‘s Avonds nog een hoofdstuk lezen of nog wat scrollen op jouw gsm? Wat dacht je om leeslampjes te plaatsen? Plaats leeslampjes bij voorkeur centraal boven of naast het bed, maar naar buiten gericht. Zo kan je partner ongestoord verder snurken. 😉 Hetzelfde geldt voor kinderkamers. Let hier wel op dat een kinderkamer anders ingericht zal zijn naarmate de leeftijd van je kind. Een baby heeft minder licht nodig dan een tiener die huiswerk moet maken of een boek wil lezen. Zorg dus dat er voldoende stopcontacten en lichtpunten zijn. Zo kan je de verlichting aanpassen. |
Badkamer | Ook in de badkamer is een juiste verlichting van belang. Want niets is irritanter dan in het donker te douchen. 😉 Eén belangrijke gouden regel: houd rekening met de veiligheidsvoorschriften van het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Want, water en elektriciteit geen perfect duo zijn. Plaats daarom spuitwaterdichte armaturen (IP45 is de code) en plaats zeker geen verlichting kort bij het bad of de douche. Een lamp boven jouw spiegel hangen? Leuk! Maar ga zeker niet voor halogeenspots: ze schijnen te fel en zorgen voor schaduwen. Geef de voorkeur aan zachte lampen, achter troebel glas bijvoorbeeld. |
Hal en trappenhal | Vaak worden de hal en trappenhal over het hoofd gezien. Maar hier is verlichting ook van belang. Want, beeld je in, je moet ‘s avonds naar boven, en er is geen licht? Niet altijd even handig om de trappen op te gaan, toch? Elke doorgang en trede moet goed verlicht worden. Kies dus voor een zeer goede algemene verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een mooie luster in de hal, maar waarom ook niet wandlichten langs de trap? Of voetverlichting onder elke trede? Ook mooi en stijlvol! |
Bureau | Met het thuiswerken, heb je misschien een bureau of een werkhoek in jouw woonkamer ingericht. Hier zijn ook enkele tips om een optimale verlichting te creëren, en dus een optimale werkruimte: opteer voor een algemene verlichting boven jouw bureau. Door verlichting boven je bureau te plaatsen, vermijd je reflectie op je computerscherm. Een mooie bureaulamp? Plaats ze links voor rechtshandigen en rechts voor linkshandigen. Zo zijn er geen schaduwen als je schrijft. Vermijd ook sterk licht, anders zullen er felle contrasten zijn. |
Heb je het licht gezien? Heb je nu een beter zicht op welke lamp waar geplaatst of gehangen moet worden? Nu kan je met een gerust hart jouw lampen uitkiezen in de winkel!
Vergeet niet dat je beroep kan doen op onze elektriciens! Zij komen jou plezier helpen om uw lampen te vervangen of om uw nieuwe luster op te hangen!
Heb je nog andere tips? Deel ze zeker met ons en de andere lezers! Of heb je onze tips toegepast? Stuur ons zeker een fotootje van jouw nieuwe verlichting. Wij zijn nieuwsgierig!