Verlichting, het is erop of eronder

Verlichting, het is erop of eronder Verlichting, het is erop of eronder

Verlichting, dat kan u best vergelijken met de saus bij een gerecht. Of om het even met een cliché uit te leggen:“de kers op de taart”. Een slechte saus over een lekker gerecht? Dat wordt een mislukte maaltijd. Hetzelfde geldt voor uw verlichting. Een supermooi, stijlvol ingericht huis komt echt tot leven met de juiste verlichting. Verlichting kan uw woning maken of kraken. Daarom is het van belang om tijd te nemen om de juiste verlichting te kiezen. Wij helpen u graag op het juiste spoor!

U hebt zin in nieuwe verlichting? Verlichting kiezen is niet altijd eenvoudig, maar speelt wel een grote rol in de uitstraling van uw woning, woonkamer, slaapkamer en zelfs keuken. U kan niet kiezen tussen al de verschillende opties? U bent geen groot licht als het op lampen en verlichting aankomt? U hebt al uw lampen gekozen, maar weet niet hoe ze aan te sluiten op uw elektricteitsnetwerk? Geen nood! Schakel één van onze elektriciens in via het platform Ring Twice. Zo bent u zeker dat u niet de verkeerde draad aansluit en dat alle zekeringen springen. Elektricien gezocht? U kunt voor al uw kleine (en zelfs ietsjes grotere) elektriciteitswerken beroep doen op onze elektriciens. Op Ring Twice vindt u de beste elektricien bij u in de buurt! Bent u zelfs een handige harry en weet u veel af van elektriciteit? Solliciteer dan op onze vacature elektricien en help uw buren met hun nieuwe lampen en verlichting.

Alvorens uw elektricien te kiezen, is het best om de knoop door te hakken over uw verlichting. Zo veel mogelijkheden! Een mens weet niet altijd goed waar te beginnen! Begrijpelijk. Wij stonden ook met onze handen in het haar, middenin de afdeling “LAMPEN” in onze doe-het-zelfzaak. Herkenbaar? Wij sommen even al onze tips voor jullie op om de juiste verlichting te kiezen. Zo creërt u de juiste sfeer in huis!

Een korte checklist om u op de goede weg helpen:

 • Een lichtplan maken
  U denkt aan verbouwen of u bent middenin uw droombouwproject? Haal er zeker een interieurarchitect bij of bedenk een lichtplan samen met een lichtadviseur. U legt op voorhand vast welke verlichting waar komt. Het kiezen van verlichting, lampen en armaturen wordt zo een stuk eenvoudiger!
 • Het soort lamp kiezen
  LED-lampen? TL-verlichting? Of toch spaarlampen? Een lamp kiezen is kiezen voor een bepaalde sfeer, energieverbruik en gebruiksgemak. Elke type lamp heeft z’n voor- en nadelen. Bekijk ze even voor u een beslissing neemt.
 • Lichtsterkte kiezen
  Bij elke activiteit in uw huis hoort een optimale verlichting. Dit is wat we lichtsterkte of lumen noemen.
 • Lampfitting
  De fitting of lampvoet is de overgang tussen lamp en armatuur. Elke type lamp heeft een type fitting. Op elke armatuur kan u een code terugvinden. Deze code komt overeen met een bepaalde type fitting. Neem deze zeker mee als u naar de winkel gaat. Zo koopt u meteen de juiste lamp en moet u niet terugkomen. Zoals ze zeggen: een gewaarschuwd man is er twee waard hé. 😉
 • Kleurtemperatuur
  De kleurtemperatuur van een lamp bepaalt de warmte van het licht. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een lage Kelvinwaarde betekent warm, geel, gezellig licht. Een hoge Kelvinwaarde, het tegenovergestelde: koel, blauw licht.

  Welke kleurtemperatuur kiezen, hangt af van de functie van de lamp. Hebben we het over een lamp in de keuken of in uw bureau? Kies dan best voor een helder, wit licht of in Kelvinwaarde: hoger dan 3000 Kelvin. Wenst u meer sfeer te creëren? Kies dan gerust voor een warmgele kleurtemperatuur, een lage Kelvinwaarde (2700 K).

Als u deze korte checklist in uw achterhoofd houdt, is het uitpikken van een lamp uit het rek een echt kinderspel. Nieuwsgierig naar meer? Lees dan even verder!

verlichting badkamer

Spaarlampen, gloeilampen, TL-lampen, LEDS… Say Watt?

We know. Zo veel opties. Het zou veel gemakkelijker zijn om eender welke lamp uit het rek te halen, en voilà. Maar helaas, werkt het niet zo. Hoe weet u welke type lamp u juist moet nemen? Elke lamp heeft haar eigen karakteristieken.

Een gloeilamp oogt mooi, maar is een ware energieverslinder. Wist u dat meer dan 90% van hun energie wordt omgezet in warmte? En dat enkel de re resterende 10% voor licht is? Zot hé?! Het is daarom aangeraden om die mooie gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Iew, spaarlampen? De naam klinkt alvast niet echt sexy… Wacht even! Spaarlampen zijn sinds ze op de markt zijn, sterk ontwikkeld. Het fel witte licht is verleden tijd! Een spaarlamp kan nu ook mooi, warm licht geven. Er zijn verschillende spaarlampen in de handel, met verschillende kleurcodes voor verschillende lichtvariaties. Let goed op deze codes om zeker te zijn dat u het juiste hebt gekozen.

Hoewel spaarlampen misschien ietsjes duurder in prijs zijn, leveren ze wel snel rendement op. Ze gaan tien tot vijftien keer langer mee, en gebruiken 5x meer energie voor dezelfde hoeveelheid licht! U hoeft ze niet meer een uur op voorhand aan te zetten om te kunnen zien in uw slaapkamer. 😉

Nog goed werkende gloeilampen? Gooi ze niet weg, maar gebruik ze op plaatsen waar ze niet voor lange tijd moeten branden. Denk bijvoorbeeld aan het toilet of in de gang. Gloeilampen zijn namelijk meer bestand tegen het vaak aan- en uitschakelen.

Halogeen of TL?

Halogeenlampen daarentegen hebben een langere levensduur dan spaarlampen, maar zijn niet echt aan te raden. Net als gloeilampen vreten ze energie. TL-lampen, samen met ledverlichting, zijn daarentegen de meest energiezuinige lampen. TL-lampen vragen wel specifieke armaturen, die nogal veel plaats innemen.

Maar TL-lampen geven toch een koud licht? Ja, dat was inderdaad zo. De huidige generatie TL-lampen hebben een warmere lichtkleur. Let dus goed op de kleurcode als u voor een TL-lamp kiest. Denk na over de plaats waar u de lamp wilt hangen. Is het een ruimte waar u het licht lang aandoet? Denk aan de keuken of werkplaats, daar is een TL-lamp optimaal. Op plaatsen waar het licht niet lang aanblijft, is het aangeraden om de juiste voorschakelapparatuur te installeren.

Maximum verlichting, minimum energie

U let op uw energieverbruik? Dan is led-verlichting wat u nodig hebt! Ledlampen zijn de meest energiezuinige lampen die er bestaan. Om u een idee te geven: gemiddeld verbruikt een gloeilamp tussen 40 en 100 watt, een spaarlamp 15 tot 20 watt, een halogeenspot 10 tot 50 watt, TL-lampen 8 tot 58 watt. Een led verbruikt slechts tussen 0,2 en 5 watt, met een hoge lichtopbrengst. En bovendien zijn ze onsterfelijk! Leds zijn goed voor een 50.000 à 100.000 branduren. U hoeft ze dus (bijna) nooit te vervangen.

Zalig toch? Ideaal dus om ze op ingebouwde plekken te plaatsten, zoals wanden en vloeren bijvoorbeeld. Leds kunt u in verschillende kleuren en maten vinden, waardoor ze erg populair worden als interieurverlichting.

En nu… welke verlichting voor welke kamer?

Bent u middenin uw bouwproject? Dan is het nu het ideale moment om een lichtplan aan te maken. Een lichtplan zorgt ervoor dat u al op voorhand beslist welke verlichting op welke plaats komt. Wilt u gewoon uw verlichting veranderen? Of uw huis een nieuwe look geven? Laten we even kamer per kamer kijken welke verlichting het meest geschikt is. Elke kamer heeft zo zijn specifieke eisen op vlak van verlichting. Zo is het in de ene kamer helemaal OK om TL-lampen te gebruiken, maar in de andere absoluut niet. Een overzicht:

Woonkamer

En de woonkamer kan u een beetje spelen met verschillende types verlichting. Let wel op om het steeds harmonieus te houden. We willen een cacafonie aan verlichting vermijden. 😜

verlichting woonkamer

Hang een luster boven de eettafel als algemene verlichting, maar ook als sfeerbrenger. Wat ook leuk is, zijn verschillende halogeenspots samengebundeld met een kabelsysteem. Let wel op met te sterk, gebundeld licht.

U wilt een knusse zithoek creëren? Kies dan voor een bijkomende luster op gezichtshoogte of opteer voor inbouwspots. Hebt u aan dimmers gedacht? U kan zo de lichtsterkte aanpassen, en een verschillende sfeer creëren naargelang het moment. Is het ook een leeshoek? Zorg dan voor speciale leeslampen. Hier is het belangrijk om het licht zijdelings te laten invallen. Kies ook voor niet al te scherp licht.

Voor uw TV-hoek is het belangrijk om alle lichtpunten achter de televisie te plaatsen. Vergeet ook niet om enkele accentverlichtingen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een halogeenspot om een schilderij, een mooi foto of kast extra te belichten. Verlichting in een boekenkast oogt ook heel sfeervol en is bovendien goedkoop en handig! Win-win. Let ook op met staande lampen: heel sfeervol, maar ze kunnen ook schoonheidsfoutjes extra in de verf zetten (denk aan luchtbellen in het behangpapier of scheurtjes in het plafond).

Keuken

Denk aan werkbladverlichting. Niets is lastiger dan koken met het licht achter u. Plaats TL-lampen onder de wandkasten. Maar hier moet u ook opletten. Een fout die we ook vaak maken, is om de TL-lamp helemaal tegen de muur te plaatsen. Voor een optimale verlichting, moet u juist het tegengestelde doen. Zo hebt u voldoende lichtsterkte in het midden van het werkblad. Zorg ook voor verlichting boven het kookvlak. Deze is meestal geïntegreerd in de afzuigkap.

Slaapkamer

In de slaapkamer wilt u vooral een aangename sfeer creëren, maar toch voldoende verlichting. Vermijd directe verlichting, en opteer voor een indirecte oplossing. Denk bijvoorbeeld aan TL-lampen in de gordijnenkast of tegen de muur. Ook handig is een dubbele schakelaar: eentje aan de deur en eentje aan uw bed. Zo hoeft u niet meer in het donker naar uw bed te zoeken (uw kleine teen zal u dankbaar zijn!). ‘s Avonds nog een hoofdstuk lezen of nog wat scrollen op uw gsm? Wat dacht u om leeslampjes te plaatsen? Plaats leeslampjes bij voorkeur centraal boven of naast het bed, maar naar buiten gericht. Zo kan uw partner ongestoord verder snurken. 😉

Hetzelfde geldt voor kinderkamers. Let hier wel op dat een kinderkamer anders ingericht zal zjin naarmate uw kind groeit. Een baby heeft minder licht nodig dan een tiener die huiswerk moet maken of een boek wil lezen. Zorg dus dat er voldoende stopcontacten en lichtpunten zijn. Zo kan u de verlichting aanpassen aan de noden van uw kind.

verlichting slaapkamer

In de slaapkamer wilt u vooral een aangename sfeer creëren, maar toch voldoende verlichting. Vermijd directe verlichting, en opteer voor een indirecte oplossing. Denk bijvoorbeeld aan TL-lampen in de gordijnenkast of tegen de muur. Ook handig is een dubbele schakelaar: eentje aan de deur en eentje aan uw bed. Zo hoeft u niet meer in het donker naar uw bed te hompelen (uw kleine teen zal u dankbaar zijn!). ‘s Avonds nog een hoofdstuk lezen of nog wat scrollen op uw gsm? Wat dacht u om leeslampjes te plaatsen? Plaats leeslampjes bij voorkeur centraal boven of naast het bed, maar naar buiten gericht. Zo kan uw partner ongestoord verder snurken. 😉

Hetzelfde geldt voor kinderkamers. Let hier wel op dat een kinderkamer anders ingericht zal zjin naarmate de leeftijd van uw kind. Een baby heeft minder licht nodig dan een tiener die huiswerk moet maken of een boek wil lezen. Zorg dus dat er voldoende stopcontacten en lichtpunten zijn. Zo kan u de verlichting aanpassen aan de noden van uw kind.

Badkamer

Ook in de badkamer is een juiste verlichting van belang. Want niets is irritanter dan in het donker te douchen. 😉 Eén belangrijke gouden regel: houd rekening met de veiligheidsvoorschriften van het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Want u weet dat water en elektriciteit geen perfect duo zijn. Plaats daarom spuitwaterdichte armaturen (IP45 is de code) en plaats zeker geen verlichting kort bij het bad of de douche.

Een lamp boven uw spiegel hangen? Leuk! Maar ga zeker niet voor halogeenspots: ze schijnen te fel en zorgen voor schaduwen. Geef de voorkeur aan zachte lampen, achter troebel glas bijvoorbeeld.

Hal en trappenhal

Vaak worden de hal en trappenhal over het hoofd gezien. Maar hier is verlichting ook van belang. Want, beeldt u in, u moet ‘s avonds naar boven, en er is geen licht? Niet altijd even handig om de trappen op te gaan, toch?

Elke doorgang en trede moet goed verlicht worden. Kies dus voor een zeer goede algemene verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een mooie luster in de hal, maar waarom ook niet wandlichten langs de trap? Of voetverlichting onder elke trede? Ook mooi en stijlvol!

Bureau

Met de nieuwe tendens van thuiswerken, hebt u misschien een bureau of een werkhoek in uw woonkamer ingericht. Hier zijn ook enkele tips om een optimale verlichting te creëren, en dus een optimale werkruimte: opteer voor een algemene verlichting boven uw bureau. Door uw verlichting boven uw bureau te plaatsen, vermijd u reflectie op uw computerscherm.

Een mooie bureaulamp? Plaats ze links voor rechtshandigen en rechts voor linkshandigen. Zo zijn er geen schaduwen als u schrijft. Vermijd ook sterk licht, anders zullen er felle contrasten zijn.

ledverlichting

U hebt het licht gezien? Hebt u nu een beter zicht op welke lamp waar moet geplaatst of gehangen worden? Nu kunt u met een gerust hart uw lampen uitkiezen in de winkel!

Vergeet niet dat u beroep kan doen op onze elektriciens! Zij komen u plezier helpen om uw lampen te vervangen of om uw nieuwe luster op te hangen!

Hebt u nog andere tips? Deel ze zeker met ons en de andere lezers! Of hebt u onze tips toegepast? Stuur ons zeker een fotootje van uw nieuwe verlichting. Wij zijn nieuwsgierig!

Vind een talentvolle elektricien bij jou in de buurt
Ontdek ze