10 tips om het maximum uit je huiswerk te halen

leerlinge maakt huiswerk, bijles leerlinge maakt huiswerk, bijles

Of je nu op de basisschool, de middelbare school of de universiteit zit, huiswerk maken kan uitdagend zijn. En onder ons, ook niet prettig. Je zou er het liefst je voeten aan vegen en er zo snel mogelijk klaar mee zijn om van je vrije tijd te kunnen genieten. We zitten al zo lang achter de schoolbanken! Daarom hebben wij 10 tips verzameld om zo efficiënt mogelijk aan je huiswerk te beginnen. Want hoe sneller (maar daarom niet minder goed hé) je je huiswerk afkrijgt, hoe meer tijd je hebt voor andere leuke dingen!

Zorg voor een rustige werkplek

Plaats een bureau of tafel in een kamer waar je ongestoord kan werken. Zo blijf je gefocust en leer je beter! Vermijd afleidingen: TV uit, geen computerspelletjes, GSM in de schuif. Broers en zussen rondlopen? Vraag hen om rustig te zijn of als dat kan, even buiten te spelen.

Dit is natuurlijk in een ideale wereld. Niet iedereen heeft dit geluk. Kan je misschien in je lokale bibliotheek terecht om daar te studeren? Of voorziet de school naschoolse opvang?

Organiseer jouw werkplek

Leg ook al jouw materiaal klaar. Heb je genoeg schriften? Kladpapier? Pennen en fluo-stiften? Houd je handboeken en notities ook bij de hand. Vergeet ze dus niet op school 😉

Stel dagelijkse studiedoelen op

Neem je schoolagenda erbij en stel je studiedoelen op. Moet je een groot project binnenbrengen? Werk er dan bijvoorbeeld elke dag een kleine beetje aan. Verdeel de leerstof in kleinere delen, zo blijkt het minder groot. En zo geraak je ook minder bedolven onder een massa huiswerk!

Leer je een nieuwe taal? Stel jezelf als doel om elke dag bijvoorbeeld 10 à 15 nieuwe woorden te leren. Wij raden je ook aan om de leerstof regelmatig te herhalen. Heb je dinsdag biologie? Herlees dan jouw notities maandagavond. Zo blijft de leerstof fris in je geheugen!

Prioriteer je huiswerk

Begin bijvoorbeeld met de meest dringende taken of moeilijkere opdrachten. Zo maak je die eerst af en dan kan je de andere huistaken doen.

Neem pauzes tijdens het studeren

Geef jezelf wat rust na het studeren. Neem een pauze van 10 minuten om je hoofd op te frissen. Ga even in de tuin of loop een blokje om.

Wissel van onderwerp

Verander bijvoorbeeld na je pauze van vak of van leerstof. Zo blijf je geconcentreerd! Je hersenen blijven gefocust omdat ze nieuwe informatie verwerken.

Focus op één taak tegelijk

Verander wel niet constant van onderwerp. Als je voor een examen studeert of een langere taak moet afmaken, richt je dan eerst op die leerstof voordat je aan een andere taak begint.

Lange opdrachten aanpakken?

Heb je een groot project dat je moet afwerken? Zoals een schrijfopdracht bijvoorbeeld? Werk er dan bijvoorbeeld elke dag een beetje aan. Verdeel het werk in behapbare stukken en verspreid ze over verschillende dagen. Zo voorkom je last-minute stress en behaal je je deadline zonder problemen. Werk je er liever in één stuk aan? Plan dan een moment in waar je ononderbroken aan kan werken.

Plan iets leuks in na je huiswerk

Hard werken mag beloond worden, toch? Trakteer jezelf na het huiswerk of het studeren op iets leuks! Ga naar de sportles, kijk naar je favoriete serie of lees een boek! Alle kleine overwinningen tellen!

Vooruit plannen is de sleutel tot succes!

Voorkom dat je alles op het laatste moment doet. Stel voor elke week en weekend een planning op, zodat je weet wanneer je wat moet studeren of welke taken je moet afronden. Houd rekening met deadlines en de hoeveelheid leerstof. Door elke dag een beetje te doen, zelfs op dagen zonder officieel huiswerk, voorkom je dat je overweldigd raakt door een berg taken.

Met deze tips wordt huiswerk maken (hopelijk) toch nog een beetje leuk! Extra hulp nodig? Weet je niet goed hoe je een studieplanning moet opstellen? Denk je dat je studiemethode niet de juiste is? Onze privéleerkrachten staan klaar om je te helpen.

De beste privé leraars
Ruben
Ruben
4.99/5 (114 reviews)
Luc
Luc
5/5 (103 reviews)
Maarten
Maarten
4.97/5 (100 reviews)
Ive
Ive
4.94/5 (4.94 reviews)
Bernard
Bernard
4.93/5 (76 reviews)
Tanja
Tanja
4.97/5 (69 reviews)
Pieter
Pieter
4.94/5 (68 reviews)
Gerrit
Gerrit
4.84/5 (60 reviews)
Jolien
Jolien
5/5 (61 reviews)
Gualtiero
Gualtiero
4.8/5 (46 reviews)
Ruben
Ruben
4.99/5 (114 reviews)
Luc
Luc
5/5 (103 reviews)
Maarten
Maarten
4.97/5 (100 reviews)
Ive
Ive
4.94/5 (4.94 reviews)
Bernard
Bernard
4.93/5 (76 reviews)
Tanja
Tanja
4.97/5 (69 reviews)
Pieter
Pieter
4.94/5 (68 reviews)
Gerrit
Gerrit
4.84/5 (60 reviews)
Jolien
Jolien
5/5 (61 reviews)
Gualtiero
Gualtiero
4.8/5 (46 reviews)
Vind een talentvolle privé leraar bij jou in de buurt
Ontdek ze