Het schooljaar is al goed begonnen. Langzaam maar zeker vinden we onze draai: nieuwe klas, nieuwe leraren, nieuwe vakken. Misschien begin je ook te merken dat wiskunde / Nederlands / chemie / Frans (doorstrepen wat niet van toepassing is) moeilijker zal zijn dan verwacht? En dat het misschien verstandig is om bijles te nemen? Is het nog te vroeg, zeg je? Een wijze man zei ooit dat het nooit te laat is! In dit artikel geven we je advies over waarom je bijles zou moeten nemen en vooral wanneer. Maar onthoud, iedereen heeft zijn eigen tempo! Er zijn geen regels die voor iedereen gelden 😊.
Bijles of privéles?
Vooraleer we echt beginnen en om zeker te zijn dat iedereen het begrijpt: we hebben het in dit artikel over bijles. Niet over privéles. Maar wat is dan precies het verschil? 🧐
De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er is wel een klein verschil!
Bij “bijles” gaat het om lessen die bedoeld zijn om de leerling te helpen zijn vaardigheden in een specifiek vak te verbeteren, om bepaalde hiaten op te vullen of om zich voor te bereiden op examens. “Privélessen” daarentegen kunnen gaan over een heleboel onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld privélessen nemen om een muziekinstrument te leren spelen, te schilderen, te coderen, een sport te beoefenen, te koken, enz. Het gaat dan meer om leren voor plezier. En misschien zijn er sommigen onder jullie die plezier beleven aan privéles wiskunde – ieder zijn ding 🤪.
Waarom bijlessen nemen?
In dit artikel focussen we ons dus op bijlessen. Er zijn verschillende redenen om bijles te nemen: je lacunes aanvullen in een specifiek vak, up-to-date blijven, zich verdiepen in een vak. We leggen het uit!
- Om je lacunes aan te vullen
Niet iedereen heeft het geluk goed te zijn in wiskunde, een talenknobbel te hebben of de genen van Einstein te hebben in de wetenschappen. Een beetje hulp kan dus handig zijn! Of het nu gaat om wiskunde, Frans, Engels of een ander vak, een bijles leerkracht kan helpen om je zwakke punten te identificeren en aan te pakken. 🙌 - Om je kennis te verdiepen
Bijles is niet alleen voor studenten die moeite hebben. Weg met die negatieve connotaties! Sommigen nemen ook bijles om hun kennis in een bepaald vak te verdiepen. Vaak gaat de leraar dieper in op de stof dan wat er in de klas wordt behandeld. Een toelatingsexamen? Overweeg dan zeker om bijles te nemen om de leerstof nog dat tikkeltje verder te pushen. - Om je voor te bereiden op examens
Het moment waarop je je realiseert dat je wel wat hulp kunt gebruiken in wiskunde / Nederlands / biologie / …, is vaak wanneer je begint te studeren voor examens. Een beetje extra hulp kan dan wonderen doen! Of het nu gaat om studieadvies of hulp bij het begrijpen van de stof, bijlesleraren passen zich aan. Ze kunnen ook nieuwe oefeningen voorstellen om ervoor te zorgen dat je de stof echt goed begrijpt. ✍️
Dus, wanneer best bijles nemen?
Het is allemaal een kwestie van timing! Aan het begin van het schooljaar om eventuele hiaten op te vullen? Of is het beter om een paar weken te wachten en dan pas zoeken naar een bijlesleerkracht? Of kies je best voor lessen tijdens de examenperiode? Zoals eerder gezegd, het is nooit te vroeg! En het ligt volledig aan jou. Als je altijd al moeite hebt gehad met wiskunde, is het misschien wel goed om meteen een leerkracht te vinden? Zo zul je al wat minder stress hebben, win je aan zelfvertrouwen en zullen wiskundelessen een plezier zijn (nou ja, misschien niet helemaal 🙃).
Sommigen nemen liever bijlessen als de examens naderen. Samen je lessen doornemen, je aantekeningen structureren, de stof schematiseren, de stof begrijpen,… een privéleraar zal van grote hulp zijn! Zolang je hem maar niet de avond voor het examen belt 😉.
Bijles nemen is een uitstekende manier om je schoolprestaties te verbeteren, je hiaten op te vullen en je zo efficiënt mogelijk voor te bereiden op examens. En goed nieuws, op Ring Twice is er een hele community van bijlesleerkrachten die klaarstaat om je te helpen! Of het nu gaat om een opfriscursus of het hele jaar door, ze zijn er wanneer je ze nodig hebt!