Examens: goed voorbereiden is de sleutel tot succes!

examens goede voorbereiding priveles examens goede voorbereiding priveles

Examens, toetsen, herhalingstesten… Synoniemen genoeg om het te hebben over het minst leuke van de studententijd. Iedereen heeft zijn eigen manier van studeren, maar wij willen jou toch 2, 3 tips meegeven om zo in schoonheid voor je examens te slagen! Ben jij zelf student of ken jij iemand die deze tips nodig heeft? Deel het artikel dan 💪

Hoe jouw examens voorbereiden

Een goede voorbereiding is al het halve werk!

  • Zorg ervoor dat al jouw notities volledig zijn. Leg jouw notities samen met die van studiegenoten om zo’n volledig mogelijk cursus te hebben.
  • Studeer je liever met een of meerdere vrienden? Vind dan een rustige plek waar jullie kunnen studeren.
  • Maak een planning: wanneer je welk hoofdstuk samenvat en wanneer je wat studeert. Plan ook een herhalingsmoment in. Best niet juist voor het examen.

Hoe test je je kennis?

  • Ben je alleen? Maak dan zelf een test op, of zoek op het internet of misschien heeft de docent wel oude examenversies gedeeld?
  • Studeer je in groep? Ondervraag elkaar!

De blokperiode: hoe, wat, waar?

1. Wat doen tegen examenstress?

Niet om jou extra onder druk te willen zetten, maar slagen voor jouw examens kan stressvol zijn. Wat bij sommige studenten kan leiden tot een ware angst. Sommigen nemen medicatie tegen de stress, anderen doen aan yoga. Maar de enige echte oplossing om een stressvrije examenperiode te hebben is plannen. Begin dus niet de dag voor jouw blokperiode alles klaar te zetten.
Maar het allerbelangrijkste is nog steeds om een gezonde levensstijl te behouden: voldoende slapen, gezond eten, bewegen en af en toe een echte pauze nemen.

2. Alleen of in groep studeren?

Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van studeren. Het is belangrijk dat je dat voor jezelf uitmaakt. Studeren al jouw vrienden samen, maar jij blijft liever alleen? Allemaal goed! Sommigen worden gestimuleerd als ze samen studeren, anderen doen dat liever alleen.

Het is ook belangrijk om te kunnen switchen. Lukt het alleen studeren niet? Zoek dan een studeergroepje. En andersom geldt hetzelfde!

3. Hoe maak je een studieplanning?

Een studieplanning maken is niet gemakkelijk. Voor vele studenten is dit echt heel vaag. Wat heb je allemaal nodig om jouw planning te maken?

  • Al jouw cursussen (en daarmee bedoelen we jouw complete notities!)
  • Een tijdschatting: hoeveel tijd ga je nodig hebben om alles te lezen, samen te vatten en te studeren?

Eenmaal je dat hebt, maak je een planning aan in functie van jouw examenrooster. Houd ook rekening met de tijd die je tussen elk examen hebt. Let er op dat je planning op voorhand gemaakt moet worden. Dus niet de dag voor de blokperiode begint 👀

4. Hoe vat ik mijn cursussen samen?

  1. Ik structureer mijn notities; ik maak een inhoudstafel. Je moet de structuur van je cursus grondig kennen. Zijn er kaders die elk hoofdstuk samenvatten? Of vragen over de belangrijkste zaken op het einde van elk hoofdstuk?
  2. Ik schematiseer mijn cursus op fiches. Bij het samenvatten is het belangrijk dat je een idee hebt van wat belangrijk en essentieel is. Je moet hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen onderscheiden. Noteer dus niet alles op je fiches.
  3. Ik gebruik een kleurencode. Bijvoorbeeld voor een geschiedenisfiche, schrijf je in het rood alle data, in het groen de belangrijke begrippen en in het blauw de feiten.
  4. Ik bedenk vragen voor elk onderdeel. Zet die vragen bovenaan je fiches. Wanneer je dan aan het herhalen bent, lees je de vraag van de fiches en probeer je zo volledig mogelijk te antwoorden met de elementen die op de fiche staan.

Jouw fiches meerdere keren herlezen leidt niet tot begrijpen van je antwoorden. En wat je begrijpt, onthoud je ook beter.
Samenvatten is eigenlijk de eerste fase bij het studeren. Daarna begint het belangrijkste pas: begrijpen en onthouden!

Ben je de kluts wat kwijt? Je weet niet echt waar beginnen? Misschien is het geen slecht idee om een herhalingsles in te plannen met een van onze privéleerkrachten? Zo ben je zeker dat je alles goed hebt begrepen en kan je al je vragen stellen. Wedden dat de examens poepsimpel zullen zijn? 😉

De beste privé leraars
Ruben
Ruben
4.99/5 (114 reviews)
Luc
Luc
5/5 (103 reviews)
Maarten
Maarten
4.97/5 (100 reviews)
Ive
Ive
4.94/5 (4.94 reviews)
Bernard
Bernard
4.93/5 (76 reviews)
Tanja
Tanja
4.97/5 (69 reviews)
Pieter
Pieter
4.94/5 (68 reviews)
Gerrit
Gerrit
4.84/5 (60 reviews)
Jolien
Jolien
5/5 (61 reviews)
Gualtiero
Gualtiero
4.8/5 (46 reviews)
Ruben
Ruben
4.99/5 (114 reviews)
Luc
Luc
5/5 (103 reviews)
Maarten
Maarten
4.97/5 (100 reviews)
Ive
Ive
4.94/5 (4.94 reviews)
Bernard
Bernard
4.93/5 (76 reviews)
Tanja
Tanja
4.97/5 (69 reviews)
Pieter
Pieter
4.94/5 (68 reviews)
Gerrit
Gerrit
4.84/5 (60 reviews)
Jolien
Jolien
5/5 (61 reviews)
Gualtiero
Gualtiero
4.8/5 (46 reviews)
Vind een talentvolle privé leraar bij jou in de buurt
Ontdek ze