Tuininspiratie nodig? Dit zijn populaire soorten tuinen

op zoek naar tuininspiratie op zoek naar tuininspiratie

Tuinen bestaan in alle groottes, in alle stijlen en in alle kleuren. Je kan snel verloren lopen in alle verschillende tuinsoorten. Elke soort tuin heeft ook zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. De perfecte tuin voor jouw huis? Dat beslis jij zelf. Er bestaat geen goed of fout antwoord. Je moet de stijl vinden die het beste bij jou past. Jouw tuin moet een plek zijn waar jij graag bent, waar je kan ontspannen of vrienden en familie uitnodigen voor een lekkere bbq. Heb je tuininspiratie nodig? Om het jou een beetje gemakkelijker te maken (of juist heel moeilijk), hebben wij verschillende soorten tuinen op een rijtje gezet!

De landelijke tuin

landelijke tuin

Als je aan landelijke tuin denkt, denk je vooral aan tuinen op het platteland. Een landelijke tuin is een veel voorkomende tuinsoort. Zijn kenmerken? Ze zijn zo ontworpen om er natuurlijk en ongedwongen uit te zien. Zo krijg je het gevoel dat de tuin perfect past bij het omliggende landschap. Een veld tussen de velden. Zoiets. Slim gezien van die tuinaannemers. 😉 Denk aan een grote variëteit aan planten en bloemen, vooral wilde bloemen en grassen.

Japanse tuin

japanse tuin

Wil je het wat exotischer maken? Maar tegelijkertijd rustgevend? De Japanse tuin kan een optie zijn. Deze wordt vaak gelinkt met rust, sereniteit en evenwicht. Alles wat we willen in een tuin! De Japanse tuin is – zoals de naam het doet vermoeden – geïnspireerd op de traditionele tuinen in Japan. Hun kenmerken? Eenvoudige, strakke en zorgvuldig geplaatste stenen en planten. Zo kom je aan dat gevoel van rust en harmonie.

Moderne tuin

Deze soort tuin is de laatste jaren meer en meer populair geworden. De moderne tuinen zijn ontworpen op zo’n manier dat ze een strakke en gestroomlijnde uitstraling hebben. Denk aan minimalistisch design, maar dan in je tuin. Er zijn weinig tierlantijntjes in een moderne tuin: weinig versieringen en vooral eenvoudige vormen. Denk aan strakke, moderne meubels en decoratieve elementen zoals stalen plantenbakken bijvoorbeeld.

Kindvriendelijke tuin

kindvriendelijke tuin

Je hebt (klein-)kinderen? Dan wil je natuurlijk dat je kinderen kunnen ravotten, kunnen voetballen, verstoppertje en tikkertje spelen. Zonder al te veel schrik hebben dat ze jouw rozen kapot trappelen. Maak van je tuin een kindvriendelijke tuin! Denk aan een zachte ondergrond, plaats waar je een schommel of glijbaan kan plaatsen en denk ook aan schaduwrijke plekken!

Diervriendelijke tuin

diervriendelijke tuin

En we denken niet alleen aan je trouwe viervoeter! Een diervriendelijke tuin is nogal gemakkelijk te combineren met verschillende tuinstijlen. Dieren (of het nu jouw lieve Max is of de kat van de buren of de vogels) zorgen voor extra gezelligheid en sfeer! Denk er bijvoorbeeld aan om egel- of vogelhuisjes te bouwen. Of heb je plek voor een vijver? Haal een paar vissen in huis (in de vijver hé!). Wil je meer vogels in de tuin? Je kan meer vogels in je tuin lokken door de juiste planten te kiezen. Planten zijn namelijk een belangrijke voedselbron, zorgen voor schutting en een goede plek om hun nestjes te bouwen!

Ecotuin

Een ecotuin is een tuin die zoveel mogelijk zelfvoorzienend is. Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met het natuurlijk ecosysteem van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een moestuin en watervoorzieningen (zoals een regenton). Natuur staat centraal in een ecotuin!

De stadstuin

stadstuin

Je woont in de stad en wil toch van jouw stadstuintje een groene oase maken. Ontsnappen aan de drukte kan ook in een kleine ruimte. In een stadstuin kan je spelen met hoogteverschillen, kleuren en dynamische vormen. Let wel op de hitte in een stadstuin: gebruik niet al te veel betegeling door het hitte eiland-effect. Gebruik daarentegen veel planten, gras om het koel te houden tijdens de zomermaanden.

Mediterrane tuin

mediterrane tuin

Hoe zalig is het om op vakantie te zijn in je eigen tuin? Vooral als jouw tuin een mediterrane tuin is. Denk aan een combinatie van heerlijke terrassen met exotische beplanting en waterpartijen (fontein, zwembad!). Decoratieve elementen spelen ok een rol, zoals de meubels en bloempotten bijvoorbeeld. En je bent onmiddellijk in het zuiden van Spanje! Enkel de warme zon nog in ons Belgenland!

Natuurlijke tuin

Net zoals de ecotuin, legt de natuurlijke tuin de nadruk op de natuur. Natuur staat centraal in een natuurlijke tuin, op een gecontroleerde, ongecontroleerde manier. Je laat de natuur zijn gang gaan. En jij geniet er met volle teugen van! Een natuurlijke tuin biedt een mooie uitgebalanceerde eenheid tussen de natuur en de omgeving. In jouw natuurlijke tuin kan je ook kiezen voor een vogel-, vlinder of bijentuin. Aan jou de keuze!

Cottage tuin

cottage tuin

Beeld je een tuin in Engeland (die van Buckingham Palace misschien niet). Die tuinen zijn volledig gericht op bloemen. Het is als het ware een explosie aan bloemen! En tussen die bloemen heb je mooie paadjes waar je de bloemen van dichtbij kan beschouwen, met hier en daar prieeltjes en zitjes. Cottage tuinen zijn de romantische tuinen bij uitstek! Uiteraard ontbreken de kruiden en de fruitbomen niet. Denk ook aan een zorgvuldig uitgekozen tuinverlichting in deze bloementuin om al het moois in de tuin een extra accent te geven.

Wellness tuin

wellness tuin

Staat jouw tuin voor rust en ontspanning? Dan heb jij een wellness tuin nodig! Ideaal als je even wil bekomen van het drukke dagelijkse leven. Plaats een zwembad, jacuzzi, sauna of tuindouche in je tuin. Werk met rustgevende kleurtinten, strakke lijnen en rustgevende beplanting. Ook natuurlijke materialen zijn welkom in je wellness tuin. Een chique wellness resort heeft er (bijna) niets op tegen!

Nu heb je wel wat tuininspiratie opgedaan! Kiezen is waarschijnlijk nog het moeilijkst van allemaal! 😜Geen flauw benul wat bij jou past? Waarom niet deelnemen aan open tuindagen? Tijdens zo’n dagen kan je binnenkijken bij mensen met mooie tuinen van verschillende tuinstijlen. Zo heb je misschien een beter idee van hoe het concreet kan uitzien.

Denk ook een tuinonderhoud! Niet alle tuinstijlen vragen evenveel tuinonderhoud.

Je kan ook steeds advies vragen aan tuinmannen. Die kunnen jou het best raad geven over wat wel en wat niet zou kunnen werken in jouw buitenruimte.

De beste tuinmannen
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)
Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze