Kosten tuinaanleg: wat houdt de prijs van tuinaanleg in?

tuin aanleggen prijs tuin aanleggen prijs

Een prachtig aangelegde tuin kan de uitstraling van je huis verbeteren en een oase van rust creëren voor jou en je gezin. Maar wat kost dat eigenlijk, zo’n perfecte tuin? De kosten van tuinaanleg kunnen sterk variëren: ze hangen af van de grootte van je tuin, de omvang van het project, en de materialen en ontwerpelementen die je kiest.

Het is belangrijk dat je deze factoren in jouw achterhoofd houdt. Zo kun je je budget optimaal plannen en zo verrassingen voorkomen.

In dit blogartikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van tuinaanleg en de verschillende kosten die het beïnvloeden. We geven jou ook enkele tips om je te helpen jouw tuinaanlegkosten binnen budget te houden.

Verder bespreken we ook de voordelen (maar ook de nadelen) van tuinaanleg en de verschillende soorten tuinarchitectuur die je kan hebben.

Wat is tuinaanleg?

Maar eerst en vooral: wat is tuinaanleg? Tuinaanleg of ook weleens landscaping genoemd is het proces waarbij je veranderingen aanbrengt in de lay-out en kenmerken van je tuin. Het kan gaan van nieuwe planten en bomen toevoegen tot het bouwen van een muur of een terras. Tuinaanleg gaat ook over het aanmaken van een vijver of andere waterelementen of verlichting plaatsen. Kortom, tuinaanleg omvat verschillende zaken.

Tuinaanleg of tuinarchitectuur kan een tuin omvormen tot iets heels moois en functioneels. Je kan beroep doen op een tuinier om jouw tuin om te vormen tot een ontspannende plek of om je tuin praktischer en bruikbaarder te maken.

De beste tuinmannen
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)

Met tuinaanleg kan je van een simpele groene plek een waar paradijs creëren.

Voordelen van tuinaanleg…

Jouw tuin aanleggen heeft tal van voordelen. Het gaat niet enkel de uitstraling van jouw tuin verbeteren, maar ook de waarde van jouw woning verhogen.

We zetten de voordelen even op een rijtje:

  • Een tuin precies afgestemd op jouw wensen: als je jouw tuin laat aanleggen, dan heb je als het ware complete vrije gang. Van het kiezen welke planten je graag in je tuin wil tot de ligging van het terras; je hebt het allemaal in handen. Let er wel op dat je toch een paar regeltjes moet volgen: staat die plant wel op de juiste plek? Heeft het niet meer schaduw nodig? Het resultaat is dan ook een tuin die jij 100% graag ziet! Van de afmetingen van het terras tot de kleuren van de bloemperken, je hebt het samen met de tuinarchitect of tuinontwerper beslist.
  • Een tuin voor het hele gezin. Heb je een gezin? Heb je kleine kinderen? Betrek ze ook bij het tuinontwerp en tuinaanleg. Waar kan je een speeltuig plaatsen? En waarom geen zandbak? Zet de glijbaan misschien niet net naast het terras, maar een beetje verder? Zo creëer je een zitplek voor de volwassenen en een speelplek voor de kinderen. Wanneer je samen een tuin ontwerpt en aanlegt, volgens een design waar iedereen er zich in kan terugvinden, dan zit niemand op elkaars lip en blijft de tuin een heerlijke plek om te vertoeven voor iedereen!
  • Een uniek ontwerp. Wanneer je samen met een tuinarchitect of tuinontwerper werkt, ontdek je vrij snel dat je niet twee keer dezelfde tuin kan ontwerpen. Elke tuin is uniek: de bodemsoort is anders, de ligging van je tuin, enzovoort. Met een uniek ontwerp verhoog je niet alleen de waarde van je tuin, maar ook van je huis. Verkoop je ooit jouw huis, dan zal de tuinaanleg een belangrijke rol spelen.
  • Een tuin groter doen lijken. Je denkt waarschijnlijk dat tuinaanleg enkel voor grote tuinen bedoeld is? Neen, je hebt het verkeerd! Tuinaanleg is ook heel toepasselijk op een kleine tuin. Je kan met een tuinarchitect werken om je kleine tuin groter te doen ogen. Een architect kan in de tuinaanleg spelen met hoogteverschillen en verschillende kleuren om de te tuin groter te doen lijken. Samen werken met een tuinarchitect voor jouw tuinaanleg zorgt er dus voor dat je echt alle potentieel van je tuin naar bovenbrengt.
  • Een tuin die past bij de ligging. Veel tuinen worden aangeplant maar binnen het jaar heeft de beplanting het al begeven. Waarom? Niet genoeg onderhouden? Te weinig water? Te veel zon? Het heeft allemaal te maken met de ligging van je tuin. Sommige planten hebben veel zon nodig en overleven het dus niet als ze in de schaduw staan. Of net andersom: een plant die beter in de schaduw vertoeft, mag niet in de volle zon staan. Een tuin aanleggen met behulp van een (professionele) tuinman of tuinarchitect zorgt ervoor dat je tuin jarenlang zal meegaan. Samenwerken met een tuinarchitect kan misschien duur uitkomen, maar je verdient die uitgave wel snel terug.

… en nadelen van tuinaanleg

Tuinaanleg heeft verschillende voordelen, maar ook wel een nadeel. En dat is het onderhoud!

Maar hier opnieuw, is het sterk afhankelijk van wat je allemaal hebt laten aanleggen. Een tuin met een paar simpele tuinelementen zal niet zo veel onderhoud vragen. Het gras maaien is poepsimpel, net zoals onkruid wieden.

Wanneer je echter heel mooie tropische bloemperken hebt laten planten of een vijver hebt aangelegd. Dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Heb je helemaal geen groene vingers of niet het juiste materiaal? Dan laat je het werk beter over aan een tuinier die hier wel kennis van heeft. Laat hem wekelijks, maandelijks of driemaandelijks jouw tuin komen onderhouden. Zo heb je het hele jaar door een nette en mooie tuin.

Wil je liever zelf je tuin onderhouden, maar wil je er geen uren in steken? Laat dit dan weten aan de tuinontwerper vooraleer je de tuin aanlegt. Zo kan de tuinontwerper rekening houden met dit bij het aanleggen van de tuin.

Soorten tuinaanleg

Je wil je tuin laten aanleggen, maar je hebt geen idee waar of hoe je moet beginnen. Er bestaan inderdaad verschillende vormen van tuinaanleg of tuinarchitectuur. Hier zijn de meest populaire diensten voor tuinaanleg:

  • Tuinontwerp: Je hebt een tuin en je wil van nul beginnen. Dan moet je samenwerken met een tuinontwerper. Samen jouw droomtuin ontwerpen en het aanleggen ervan. Dit kan gaan om beplanting, het aanleggen van een muur of terras, het toevoegen van een vijver en verlichting.
  • Graszoden: je wil nieuw gras aanleggen in je tuin? Een populaire keuze is het aanleggen van graszoden. Voordeel van graszoden? Ze vragen heel weinig onderhoud!
  • Beplanting: je wil nieuwe bloemen, struiken of zelfs bomen planten? Heel leuk idee! Zo creëer je een mooie en levendige tuin.
  • Terrassen en paden: terrassen en paden kunnen een aantrekkelijk en praktisch element toevoegen aan de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een gezellige eethoek of knusse zithoek buiten te creëren, of om een route door jouw tuin aan te leggen.

Kosten van tuinaanleg

Je hebt voor jezelf beslist wat voor type tuinaanleg je nodig hebt. Nu ben je vooral benieuwd naar wat de tuin aanleggen prijs is.

Opnieuw, de kosten zullen variëren afhankelijk van de omvang van het project en het type tuinaanleg dat je wil.

De kosten van tuinaanleg zullen ook variëren afhankelijk van de locatie van het project. Projecten in meer landelijke gebieden kunnen meer kosten dan die in stedelijke gebieden, en projecten in grotere steden kunnen meer kosten dan die in kleinere steden.

Hoeveel kost tuinaanleg per vierkante meter?

Zoals hierboven vermeld, tuin aanleggen prijs is sterk afhankelijk van het soort tuinaanleg dat je nodig hebt. Prijzen worden per m² opgesteld.

Wil je een tuinontwerp opstellen? Dan betaal je gemiddeld € 300 tot € 500 (per 100m²).
Laat je een gazon aanleggen? Dan kost dat ongeveer € 5 à € 10 per m².
Laat je nieuwe planten en struiken beplanten? Reken dan € 10 à € 30 per m². Hier moet je ook rekening houden met het soort beplanting dat je wenst aan te leggen.

Wil je al op voorhand weten wat de tuin aanleggen prijs zal zijn? Vraag dan zeker een offerte voor je tuinaanleg aan! Je zal er verschillende ontvangen van onze verschillende tuiniers.

Prijsfactoren voor tuinaanleg

Maar wat zijn dan de factoren die tuin aanleggen prijs beïnvloeden? We zetten ze even op een rijtje:

  • De omvang van het project: hoe groter het project, hoe duurder het zal zijn.
  • Het soort tuinaanlegdiensten: verschillende soorten tuinaanlegdiensten zullen verschillende kosten hebben. Zo zal beplanting goedkoper zijn dan de aanleg van een terras, bijvoorbeeld.
  • De gebruikte materialen: De materialen die worden gebruikt voor het tuin aanleggen kunnen invloed hebben op de kosten. Natuursteen kost bijvoorbeeld meer dan beton. Houd dit goed in jouw achterhoofd bij het kiezen van de materialen voor jouw tuinaanleg.
  • De complexiteit van het project: Complexere projecten zullen meer kosten dan eenvoudigere. Wil je met hoogteverschillen werken? Op complexe plaatsen verlichting installeren? Dit zal meer kosten dan een simpele tuin aanleggen.
  • De tuinaannemer: De tuinaannemer die je kiest kan de kosten van het project ook beïnvloeden. Het is belangrijk om rond te kijken voor de beste prijs. Vergelijk prijsoffertes van verschillende tuiniers. Zo vind je zeker iemand die binnen jouw budget past. Bij Ring Twice krijg je verschillende prijsoffertes van verschillende tuiniers. We raden je aan om deze met elkaar te vergelijken. Maak je keuze ook op basis van afstand en op basis van de reviews van oude klanten.

Besparen op tuin aanleggen prijs?

Je wil geen honderden euros uitgeven aan de tuinaanleg? Je kan altijd besparen op tuin aanleggen prijs! Dit zijn onze tips:

  • Kies een tuinier of tuinarchitect bij jou in de buurt. Zo bespaar je al op voorrijkosten.
  • Opteer niet voor goedkope materialen, maar wel kwaliteitsvolle materiaal die lang zullen meegaan.
  • Maak jouw ontwerp niet al te complex. Zoals hierboven vermeld, hoe complexer je tuinontwerp, hoe duurder.
  • Moeten de buren ook hun tuin opnieuw aanleggen? Schakel dan samen één buurman voor jullie twee tuinen!
  • En vergelijk altijd de tuin aanleggen prijzen van meerdere specialisten!

DIY tuinaanleg

Je hebt geen groot budget voor jouw tuinaanleg. Geen probleem! Waarom probeer je niet zelf om je tuin aan te leggen? Vooral als je wat van een handige Harry of Henrietta hebt! Het is niet alleen een manier om geld te besparen, maar het is ook een leuke en lonende ervaring.

Begin wel steeds met een klein onderzoek van je tuin: welke bodemsoort heb je, de ligging van je tuin, welk materiaal en gereedschap heb je nodig. Je kan ook steeds raad vragen aan een tuinier om te weten of je in de goede richting werkt. Want DIY tuin aanleggen doet je geld besparen enkel en alleen als je het correct doet. Een foute beplanting of foute aanleg kan je heel wat geld kosten achteraf.

Professionele tuinaanleg

Misschien is het daarom toch wel verstandiger om professionele hulp in te schakelen voor je tuinaanleg? Zo maak je geen fouten en haal je het maximum uit je tuin. Professionele tuinarchitecten hebben de kennis, expertise en ervaring om jou een mooie en functionele tuin aan te leggen.

De tuin aanleggen prijzen met een professionele tuinarchitectuur hangen opnieuw af van de grootte en de complexiteit van jouw project. Het is belangrijk om wat rond te kijken en verschillende offertes aan te vragen om de beste prijs te krijgen.

Onderhoudskosten van tuinaanleg

Zodra jouw tuinaanleg project is voltooid, is het belangrijk om het te onderhouden. Dit kan gaan van grasmaaien tot snoeien van planten en bomen. De onderhoudskosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het project en het soort diensten dat nodig is.

Kortom, landschapsarchitectuur kan een geweldige manier zijn om waarde aan jouw huis toe te voegen en een mooie en functionele buitenruimte te creëren. De kosten van tuinarchitectuur variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project en het soort diensten dat je graag wil hebben. Het is belangrijk om alvorens in zee te gaan met een tuinaannemer een marktonderzoek te doen om zo de beste prijs te krijgen.

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze