Aanleg voortuin: ideeën voor een betere uitstraling

voortuin aanleggen voortuin aanleggen

‍Een mooie voortuin is een aanwinst voor elk huis. Een goede tuinaanleg voortuin voegt niet alleen esthetische waarde toe aan jouw huis, maar heeft ook tal van praktische voordelen. Van het verbeteren van de algemene uitstraling van jouw woning tot extra privacy, het aanleggen van jouw voortuin kan een aanzienlijk impact hebben.

Als je jouw voortuin wil veranderen in een landschappelijk meesterwerk, dan ben je bij ons aan het juiste adres. In dit blogartikel bespreken we de voordelen van het aanleggen van jouw voortuin, evenals ontwerpprincipes, tips en budgettaire overwegingen om van jouw voortuin een landschappelijk hoogstandje te maken.

Voordelen van het aanleggen van een voortuin

Het aanleggen van een voortuin kan een aantal praktische en esthetische voordelen hebben. Wij hebben een paar voordelen opgelijst:

Verhoogde eigendomswaarde

Een van de meest voorkomende voordelen van het aanleggen van jouw voortuin, is een verhoging van de waarde van jouw eigendom. Een goed aangelegde voortuin trekt potentiële kopers aan. Toch fijn meegenomen als je in een gebied woont met een sterke concurrentie op de vastgoedmarkt!

Verbeterde uitstraling

Je trekt niet alleen potentiële kopers aan met een mooi en verzorgde voortuin, maar je toont ook een zekere uitstraling. Niets is fijner dan een goede indruk te maken op bezoekers of voorbijgangers, toch?

Verbeterde veiligheid in huis

De aanleg van jouw voortuin kan ook de veiligheid van jouw huis verbeteren. Ja hoor! Planten, struiken en bomen vormen een natuurlijke barrière voor potentiële indringers. Het wordt voor hen moeilijker om toegang te krijgen tot jouw woning.

Meer privacy

Ten slotte kan de aanleg van een voortuin ook zorgen voor meer privacy voor jouw huis. Als je planten en bomen op zo’n strategische manier plaatst, vorm je een soort van afdekking voor buren en voorbijgangers.

Ontwerpprincipes voor tuinaanleg voortuin

Zie het aanleggen van een voortuin als het mixen van verschillende ingrediënten, die samen voor het perfecte recept zorgen. Deze ingrediënten zijn de ontwerpprincipes. Het is een hele kunst om deze ontwerpprincipes goed op te volgen om zo’n mooi geheel te maken aka een mooie, rustgevende tuin.

Dit geldt ook voor je voortuin. Hier zijn alvast de belangrijkste ontwerpprincipes waarmee je rekening moet houden:

Balans en verhouding

Het evenwicht en de verhouding zijn zeer belangrijk. Creëer een gevoel van harmonie in jouw voortuin door planten, bomen en verharding zorgvuldig te plaatsen. Houd ook rekening met de grootte van de planten, bomen en de verhardingen.

De zichtlijnen

Een ander belangrijk ontwerpprincipe waarmee je rekening moet houden, is wat we de zichtlijnen noemen. Een zichtlijn is een denkbeeldige lijn die je blik volgt. Een zichtlijn zorgt dat het de verschillende delen van je voortuin (en dit geldt ook voor je tuin) met elkaar verbindt. Zo creëer je een vloeiend verloop in jouw voortuin.

Kleur en textuur

Kleur en textuur zijn ook belangrijke ontwerpprincipes bij het aanleggen van een voortuin. Welke type beplanting spreekt je aan? Wil je liever fleurig, bloeiend en kleurig? Of toch eerder groen, rust en badplanten?

Tips voor de tuinaanleg van jouw voortuin

Je hebt een huis gekocht met een voortuin? Of je hebt gewoon zin om je voortuin nieuw leven in te blazen? Keileuk! Maar hoe begin je eraan? Volg onze tips om jouw voortuin aan te leggen.

Kies de juiste planten

Bij de aanleg van jouw voortuin is het belangrijk de juiste planten te kiezen. Hou hierbij rekening met het klimaat (we leven in België…) en de bodemgesteldheid. Kies planten en bomen die geschikt zijn voor ons klimaat en voor jouw bodemgesteldheid. Alleen zo zullen ze lang meeleven.

Begin klein

Je Pinterest-bord staat vol met ongelofelijke mooie prentjes van weelderige voortuinen? Prima, maar onze tweede tip is om klein te beginnen. En dan zo verder opbouwen. Begin klein, zo zie je wat je daarna nog eventueel nodig hebt. Enkel zo ga je de perfecte aangelegde ruimte creëren.

Houd rekening met de onderhoudseisen

Je bent super enthousiast begonnen met het aanleggen van je voortuin. Maar heb je het onderhoud niet over het hoofd gezien? Een voortuin vraagt ook onderhoud. Als tuinonderhoud niet jouw ding is, houd hier absoluut rekening mee. Heb je geen aanleg voor tuinonderhoud? Schakel dan een tuinman in om jouw voor-en achtertuin te onderhouden. Enkel zo zullen jouw planten na verloop van tijd mooi en gezond blijven.

Overweeg jouw budget

Alvorens je wat dan ook begint, bepaal jouw budget! Hoeveel ben je bereid uit te geven aan tuinaanleg voortuin? Overweeg zorgvuldig jouw budget, zo zorg je ervoor dat je niet te veel uitgeeft of te veel boven budget gaat wanneer je je voortuin aanlegt.

Als je via Ring Twice een tuinier inschakelt, krijg je van verschillende tuiniers een prijsofferte. Jij beslist dus hoeveel je bereid bent om te betalen.

Huur een vakman in voor de aanleg van je tuin

Onze laatste tip, en niet de minst belangrijke: ken je helemaal niets voor tuinen aanleggen? Voel je je wat overweldigd door het hele proces van tuinaanleg voortuin? Geloof ons, schakel iemand met expertise in. Huur een tuinman of tuinaannemer in. Het zal je misschien wat meer kosten, maar op lange termijn ben je er beter af. Op die manier vermijd je om fouten te maken bij het aanleggen van je voortuin. Zo heb je de perfecte aangelegde voortuin, zonder te veel stress en gedoe.

Bovendien kan diezelfde tuinman ook opdraaien voor de onderhoud van je voortuin!

De beste tuinmannen
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Alexandros
Alexandros
4.85/5 (77 reviews)
Geert
Geert
4.96/5 (76 reviews)
Mohand Ameziane
Mohand Ameziane
5/5 (71 reviews)
Pieter
Pieter
4.99/5 (67 reviews)
Raphael
4.9/5 (66 reviews)
Kim
Kim
4.83/5 (60 reviews)
Ken
Ken
4.88/5 (57 reviews)
Laurens
Laurens
5/5 (55 reviews)
Jeroen
Jeroen
5/5 (54 reviews)

Kortom, het veranderen van jouw voortuin in een landschappelijk meesterwerk is een geweldige manier om esthetische waarde toe te voegen aan jouw huis. Maar het heeft ook praktische voordelen zoals verbeterde veiligheid en meer privacy.

Voel je je wat overdonderd door het hele proces van het aanleggen van jouw voortuin? Dan is het inderdaad een goed idee om een expert in te huren. Een tuinier of tuinaannemer kan jou helpen de perfecte aangelegde ruimte te creëren zonder stress en gedoe.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het veranderen van je voortuin in een landschappelijk meesterwerk waar buren en voorbijgangers jaloers op zullen zijn!

Vind een talentvolle tuinman bij jou in de buurt
Ontdek ze