10 duurzame ideetjes voor Dag van de Aarde

dag van de aarde dag van de aarde

Dag van de Aarde, dat is vandaag! Ik hoor het jullie al zeggen: “het is elke dag Dag van de Aarde!” en groot gelijk hebben jullie! Maar het kan geen kwaad om af en toe eens te herhalen wat jij allemaal kan doen om bewuster te leven.

Je hoeft niet alles van de ene op de andere dag te veranderen, maar elke dag een paar milieuvriendelijke dingen doen maakt al een groot verschil!

Herstel dingen in plaats van ze weg te gooien. Neem de fiets of het openbaar vervoer, en laat de auto thuis (indien mogelijk hé). Ring Twice geeft je 10 ideetjes om je ecologische voetafdruk te verkleinen:

1. Een boom planten

De Dag van de Aarde is niet enkel symbolisch. Hoe kan je eenvoudig teruggeven aan de Aarde wat zij ons allemaal geeft? Een boom (of zelfs een paar) planten! Bomen produceren zuurstof, nemen koolstofdioxide op en voorkomen bodemerosie. Best handig, zo’n boom hé? Trommel onze tuinmannen in om jou te helpen bij het planten van een boom! 🌳

een boom planten

2. Jouw energieconsumptie verminderen

En dat kan door van jouw huis een smart home te maken! Upgrade jouw thermostaten, lampen en zelfs jouw koelkast tot geconnecteerde toestellen. Zo verminder je niet alleen jouw energieverbruik (van op afstand jouw verwarming aanzetten om niet te verwarmen wanneer je er niet bent, best handig!), maar je vermindert ook jouw energiefacturen! Waar wacht je op? Vraag onze elektriciens om hulp!

3. Jouw tuin onderhouden

Is er een betere dag dan de Dag van de Aarde om jouw stukje aarde te vertroetelen? Schakel talentvolle buren in om jou te helpen met je tuinwerken, om grofhuisvuil op te halen of waarom niet om een terras te bouwen?

4. Herstellen in plaats van weg te gooien

Wis je dat een kraan die 10 keer per minuut drupt, zo’n 3 liter water per dag kan verspillen? Reken maar uit hoeveel dat op jaarbasis is… Doe iets voor de planeet (en niet enkel op Dag van de Aarde) en laat jouw kraan herstellen door een van onze loodgieters! Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere kleine herstellingen.

5. Reduce, reuse and recycle

Of in het Nederlands: verminderen, hergebruiken en recycleren. Heb je zin om wat milieubewuster te worden? Keigoed! Alle beetjes helpen. Begin te letten op jouw gebruik, probeer wat minder te verspillen. Gebruik herbruikbare zakken wanneer je boodschappen doet, gebruik drinkbussen, enzovoort. De klassiekers. Waarom niet vragen aan een van jouw talentvolle buren om je te helpen met het bouwen van een waar recyclage systeem? Zo heeft elke afval die je maakt zijn plekje!

6. Upcycling

Upcycling of van een niet meer bruikbaar product een nieuw product maken. Geniaal als je het mij vraagt! Van een oude jeansbroek een handige tas maken, of van oude paletten een leuke bank maken. De mogelijkheden zijn oneindig! Niet echt handig aangelegd? Onze naaisters, onze klusjesmannen helpen jou met plezier met jouw gekke ideeën!

7. Natuurlijke huishoudproducten gebruiken

Moest je één enkel huishoudproduct gebruiken, gebruik dan azijn! Is voor alles goed. Nog niet klaar om alles met azijn te poetsen, switch dan naar producten die niet toxisch zijn. Vaak zijn huishoudproducten zowel voor het milieu als voor ons slecht. Overstappen naar natuurlijke producten dus!

zerowaste huishoudproducten

8. Kies voor duurzame meubels

Voor duurzame meubels kiezen is kiezen voor meubels die lang meegaan. Indien mogeljik, kies voor meubels die gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal. Of nog beter: ga voor tweedehands of vintage meubels. Vaak zijn ze van goede kwaliteit. En zo geef je hen nog een tweede (of derde) leven! Vraag hulp aan onze klusjesmannen om jou te helpen ze in elkaar te steken. en zo heb je niet alleen een innovatief interieur, maar ook ecologisch!

9. Je huis opruimen

Ja hoor, Dag van de Aarde is het ideale moment om eens door al jouw spullen door te gaan. Haal jouw woonkamer, keuken, slaapkamer, garage ondersteboven. Onze huishoudhulp kunnen jou komen helpen om door jouw spullen te gaan. En onze transporteurs kunnen het grofhuisvuil ophalen en naar het containerpark brengen. Geef jouw spullen een tweede leven!

huis opruimen

10. Koop lokaal

Wist je dat supermarktketens vaak gebruik maken van koolstofintensieve productie-, koel- en transportprocessen? Zo ben jij als consument verzekerd van de versheid van de producten, die soms van heel ver komen. Waarom niet eens naar de markt gaan om lokale producten te kopen? Of naar een zerowaste-winkel in je buurt? Zo steun je niet enkel kleine producenten, maar help je ook de planeet!

En? Heb je zin gekregen om wat meer ecologischer en duurzamer te gaan leven? Of heb je al een duurzame levensstijl? Deel jouw tips met ons! 🌍