Zin in bijklussen?

Ring Twice, het nummer 1 platform als je in je buurt wil bijverdienen!
Ontdek meer dan 4.000 jobs per week om bij te klussen wanneer jij dat wil!

Maak een profiel als dienstverlener aan en vind nu nog een job die jou schikt!

bijklussen
Nieuwe job
Job uitbetaald!
€ 150
Verdiend op Ring Twice
€ 6.245
bijklussen
Maarten
4.85/5

Bijklussen in alle flexibiliteit

Bijklussen biedt grote voordelen! De belangrijkste troef is flexibiliteit, waardoor jij kan bijverdienen volgens je eigen voorwaarden. Je voert een job uit wanneer het je goed uitkomt. De verscheidenheid aan beschikbare klussen stelt je in staat nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en verschillende taken uit te voeren. Het extra inkomen dat je verdient, kan helpen bij het bereiken van financiële doelen of het dekken van onvoorziene uitgaven. Kortom, Ring Twice maakt het aantrekkelijk om op een georganiseerde en wettelijke manier bij te klussen in België!

flexijob bijverdienste

Bijklussen, is dat legaal?

In België is bijklussen 100% legaal! Met de opkomende problemen rondom niet-aangegeven arbeid of zwartwerk besloot de Belgische regering in 2017 in te grijpen door een duidelijk en gunstig fiscaal kader te voorzien voor particulieren die wensen bij te klussen. Hiermee nemen bijklussers voortaan deel aan de werkelijke economie van het land en kan iedereen veilig, legaal en verzekerd zijn inkomsten aanvullen. De inkomsten die voortkomen door bij te klussen worden op ons platform niet beschouwd als beroepsinkomsten zolang het jaarlijkse totaalbedrag van €7.460,- niet overschreden wordt.

flexijob belastingen
Het verhaal van Tijs
bijklussen tijs
Tijs
42 reviews
Ik ben Tijs, een 27-jarige leraar uit Antwerpen, gespecialiseerd in BuSO-onderwijs voor jongeren met leer- en gedragsstoornissen. Mijn zoektocht naar een bijverdienste leidde me naar Ring Twice, nadat ik vaststelde dat klussen mijn passie was en ik dit wilde combineren met extra inkomsten. Met een horecaverleden en diploma-beperkingen in mijn zoektocht naar kluswerk, bood Ring Twice de oplossing.
« Het grote voordeel is dat ik zelf kan kiezen welke jobs ik aanneem. Eigenlijk ben ik mijn eigen baas. »
Ik waardeer Ring Twice omdat het me de vrijheid geeft om mijn eigen klussen te kiezen en als mijn eigen baas te fungeren. Het persoonlijke contact met klanten tijdens thuisbezoeken en tevredenheid uit het werk zijn andere voordelen. De flexibiliteit in inkomsten, eenvoudig klanten aantrekken via de app en het belang van positieve recensies maken het tot een aantrekkelijke optie.

Veelgestelde vragen

De aard van de diensten die een bijklusser kan uitvoeren hangt volledig af van het aanbod op het platform waar hij/zij bijklust. Het kan om allerlei soorten diensten gaan, maar vaak zijn het kleinere taakjes die minder interessant zijn voor zelfstandigen.

Dienstverlener worden op Ring Twice kan voor diensten binnen de volgende 10 categorieën: klussen, lessen, tuinieren, dieren, zorg & welzijn, transport, babysitting, informatica, huishouden en events.

Bijklussen is op Ring Twice dus binnen ieders handbereik. Je bent vrij om bij te klussen binnen de categorie die jou interesseert en waar jouw competenties liggen. De jobs die jij als bijklusser kan uitvoeren op ons platform zijn heel divers en kunnen sterk verschillen wat betreft de vereiste competenties: voor sommige dienstaanvragen is enkel basiskennis nodig terwijl andere dienstaanvragen geschikter zullen zijn voor particulieren met ervaring in een bepaald vakgebied. Binnen de categorie ‘klussen’ kunnen de dienstaanvragen bijvoorbeeld variëren van het in elkaar zetten van meubels tot een complete dakreparatie.

Als bijklusser ben je volledig verzekerd door de wet van de collaboratieve economie. Je hoeft dus geen specifiek statuut aan te vragen. Volgens de wet mag een particulier bijklussen tot €7.460,- per jaar. Wanneer je dit jaarlijkse totaalbedrag overschrijdt, zul je een statuut als zelfstandige moeten aanvragen en geniet je niet meer van de voordelen die een particulier die bijklust, heeft. Via het erkende Ring Twice platform ben je als bijklusser dus volledig voorzien van een duidelijk en gunstig fiscaal kader om jouw inkomen volstrekt legaal aan te vullen.

Om te genieten van de voordelen van het fiscale kader die de wet op de collaboratieve economie voor het bijklussen voorziet, mag het totaalbedrag van €7.460,- per jaar niet worden overschreden. Mocht je dit bedrag toch dreigen te overschrijden, dan is het belangrijk dat je op tijd het statuut van zelfstandige in bijberoep neemt. Om dit statuut te verkrijgen zul je een aantal stappen moeten ondernemen (inschrijving bij het Kruispuntbank van de Ondernemingen, aanvraag BTW-nummer, …) en werk je dus niet meer onder het statuut van particulier. Ring Twice zal jou, naarmate jouw inkomsten het totaalbedrag naderen, steeds blijven waarschuwen zodat je zeker niet voor een slechte verassing komt te staan.

Bij bijklussen is er sprake van een uitwisseling van diensten tussen twee particulieren. In de praktijk is het vaak de klant die de dienstverlener selecteert op basis van een profiel. De bijklusser zal dus altijd zijn best doen om de potentiële klant te overtuigen van zijn competenties om de job succesvol uit te voeren. Op Ring Twice bestaat jouw profiel uit jouw profielfoto en de door jou geselecteerde categorieën waarin je wil bijklussen. Bij elke categorie geef je een kleine beschrijving. Om jouw kansen op jobs te vergroten, is het aan te raden om hier zo veel mogelijk details te geven over jouw ervaringen en jouw expertise. Op jouw profielfoto moet de klant jouw gezicht goed kunnen zien zodat je goed herkenbaar bent wanneer je de dienst komt uitvoeren. Twijfel niet om vragen te stellen of details te vragen aan de klant om goed in te schatten of je bekwaam bent voor de job voordien je voor de job solliciteert (foto’s van de werkzaamheden, details over de taken, vragen over de duur, etc..)

Bijklussen als gepensioneerde mag! Om te kunnen bijklussen, zijn er bepaalde voorwaarden waaraan je je moet houden:

 • Je ontvangt een eigen rustpensioen dat van start is gegaan in het jaar waarin je 65 werd OF
 • Je kan een loopbaan van 45 jaren bewijzen OF
 • Je ontvangt een overgangsuitkering

Hoeveel je als gepensioneerde mag bijverdienen met bijklussen hangt ook af van allerlei factoren. Bijklussen kan volgens volgende factoren:

 • Jouw leeftijd
 • Het aantal jaren dat je voor jouw pensioen werkte
 • Het stelsel waarin je een pensioen ontvangt: werknemer, ambtenaar of zelfstandige
 • De reden van jouw pensionering (enkel in het ambtenarenstelsel)
 • De aard van jouw pensioen (ontvang je een rust- of overlevingspensioen?)
 • De (eventuele) kinderlast
 • Het kalenderjaar waarin je bijverdiende
 • De aard van jouw beroepsactiviteit
 • De ingangsdatum van jouw pensioen

Om bij te klussen hoef je je normaal niet te verbinden aan een vast aantal uur. Op Ring Twice ben je volledig vrij om bij te klussen wanneer je daar zin of tijd voor hebt. Je kan kiezen om 1 uur te werken of 8 aaneengesloten uren te werken, er is niemand die dit voor jou zal opleggen.

Net als het aantal uur, werk je enkel het aantal dagen per week of maand dat jij wenst. Heb je gedurende een of twee maanden geen zin in bijklussen? Dan solliciteer je simpelweg niet gedurende deze periode. Wil je liever jouw vakantietijd of vrije avonden inzetten om bij te klussen? Ook dan houdt niemand jou tegen!

De wijze waarop het tarief voor bijklussen wordt vastgelegd varieert van job tot job. In sommige gevallen wordt het tarief bepaald door de klant, in andere gevallen is het de bijklusser die het tarief bepaalt. Weer in andere gevallen hangt het tarief af van de soort job. Op Ring Twice is het altijd de bijklusser die vooraf het tarief bepaalt. Wanneer je als bijklusser voor een job solliciteert, voer je het uurtarief in en overleg je in jouw conversatie met de klant wanneer je eventuele transportkosten of andere kosten (bijvoorbeeld voor het inkopen van materiaal) in het prijsvoorstel toe wil voegen. Zodra je de klus hebt uitgevoerd kan je deze op Ring Twice beëindigen en de uitbetaling van het bedrag bevestigen. Het bedrag wordt vervolgens binnen 3 a 10 werkdagen op jouw bankrekening gestort.

Alle diensten die jij als bijklusser uitvoert worden automatisch aangegeven bij de FOD Financiën. In België is bijklussen voorzien van een legaal kader met als doel zwartwerk te bestrijden. Wanneer je als bijklusser staat ingeschreven op Ring Twice registreren wij al jouw opbrengsten en sturen wij deze op z’n laatst 28 februari het jaar na het inkomstenjaar door naar zowel jou als naar FOD Financiën. Wanneer je jouw belastingaangifte doet over het voorgaande jaar zal het deel ‘diverse inkomsten’ reeds voor jou ingevuld zijn.

Wat betreft verzekeringen variëren de regels van platform tot platform. Op sommige platformen, zoals Ring Twice, ben je standaard voorzien van een verzekering. Andere platformen beschouwen het afnemen van een verzekering als de verantwoordelijkheid van de bijklusser. Wanneer je via ons platform bijklust ben je ten alle tijden verzekerd door onze verzekering. Het kan inderdaad voorkomen dat je gewond raakt tijdens een klus of dat je materiële schade aanbrengt bij een klant. In zo’n geval zal de verzekering van Ring Twice kunnen tussenkomen en de veroorzaakte schade dekken. Neem gerust een kijkje op deze pagina om de verschillende situaties te kennen waarbij de verzekering tussenkomt voor een bijklusser.

Lien
Vind jij het antwoord op jouw vraag niet terug?
Contacteer ons op 02 646 81 17 of op [email protected].