Op zoek naar een flexijob?

Wil jij een centje bijverdienen met een flexijob? Wist jij dat bijverdienen in de deeleconomie even gunstig is? Ontdek meer dan 4000+ jobs per week om bij te verdienen wanneer jij dat wil!

Sluit je aan, maak een profiel aan als dienstverlener en vind snel een job die jou schikt!

Peter
Nieuwe job
Job uitbetaald!
€ 150
Verdiend op Ring Twice
€ 6.245
Peter
Peter
4.8/5

Wat is een flexijob en waarmee verschilt het van een bijverdienste in de deeleconomie?

Een flexijob geeft sinds 1 december 2015 de mogelijkheid aan werknemers en gepensioneerden om extra geld te verdienen zonder extra belastingen te betalen. Wat je verdient is jouw nettoloon. Terwijl een flexijob inkomen flexibiliteit biedt zonder een specifiek jaarlijks maximum, houdt bijverdienen in de deeleconomie vast aan een jaarlijks plafond van €7.460. Desondanks kan de deeleconomie aantrekkelijker zijn vanwege haar voordelen en kansen, zoals flexibiliteit, diversiteit in taken en locaties, evenals de mogelijkheid om duurzaamheid en gemeenschappen te ondersteunen. Er is ook een heel voordelig fiscaal kader voor de deeleconomie. Je betaalt slechts 10,7% belastingen op Ring Twice jobs. Wij houden die belastingen meteen af, en rapporteren aan de federale overheid. Jij moet dus enkel je jobs uitvoeren, wij zorgen voor de rest!

flexijob belastingen

Zoek jij flexijob vacatures?

Ben jij op zoek naar onze meest populaire vacatures voor flexijobs? Hier zijn een paar voorbeelden van jobs per stad: babysitting flexijob antwerpenpetsitting flexijob gent, huishoudhulp flexijob brugge, tuinonderhoud flexijob mechelen, privé lessen flexijob leuven, verhuizen flexijob kortrijk, informatica flexijob hasselt, massage flexijob aalst, dogwalker flexijob oostende.

flexijob bijverdienste
Het verhaal van Niels
flexijob Niels
Niels
10 reviews
Ik ben Niels, 25 jaar, met een meubelmaker-achtergrond. Momenteel werk ik als vrachtwagenchauffeur bij een verhuisbedrijf en ben handig in verschillende klussen zoals schilderen, gyproc plaatsen en laminaat leggen. Ik klus vooral in het weekend en gebruik mijn ervaring van huisrenovaties om klanten te helpen.
« Ik gebruik mijn kennis en vaardigheden om mijn huis te verbouwen en gebruik dan deze kennis om mijn klanten te helpen! »
Ik ben bij Ring Twice gekomen via een collega en veel van mijn collega's werken er ook na hun reguliere werkuren om extra geld te verdienen. Ik wil bijverdienen om samen met mijn vriendin ons eigen huis te kunnen kopen. Ring Twice biedt een handig platform voor dit doel, en ik heb alleen maar positieve ervaringen gehad met zowel het platform als mijn klanten.

Veelgestelde vragen

Als flexi-werknemer mag je onbeperkt bijverdienen. Je mag zoveel uren werken als je wil. Als je graag via de deelconomie extra centjes wil verdienen, kies je zelf hoeveel je per job vraagt. We geven je wel steeds een marge van hoeveel je minimum kan vragen per uur. Hier ben je dus 100% flexibel! Let er wel op dat je per jaar maximaal €7.460 mag bijverdienen, en dit op alle deeleconomieplatformen samen.

Als gepensioneerde moet je wel opletten met de regels. Het hangt namelijk af van jouw leeftijd:

 • Ben je 65 of ouder, dan mag je ook onbeperkt bijverdienen.
 • Ben je jonger dan 65? Dan is er een jaarlijkse limiet. Deze limiet hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Je moet heel goed opletten, want bij een overschrijding van deze grensbedragen, wordt jouw pensioen verminderd met het percentage van de overschrijding. Als je bijvoorbeeld met 35% het grensbedrag hebt overschreden, dan moet je het daaropvolgende jaar 35% terugbetalen.

Flexijob voorwaarden

Er zijn bepaalde voorwaarden aan dewelke je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een flexijob. Dit zijn de in grote lijnen de voorwaarden aan dewelke je moet voldoen om een flexi-job te mogen uitoefenen:

 • Je moet een werknemer zijn die minstens 4/5de werkt
 • Je moet 3 kwartalen geleden minimum 4/5de hebben gewerkt. Wil je bijvoorbeeld in januari 2024 extra geld verdienen met een flexi job? Dan moet je in 2023 minimum 4/5de hebben gewerkt in april, mei en juni
 • Je bent gepensioneerd

Laten we even de voorwaarden onder de loep nemen:

Flexijob voor werknemers

Als je vandaag aan de slag wil met flexi jobs moet je drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben bij een andere werkgever. Dat wil zeggen dat je elk kwartaal opnieuw aan deze voorwaarde moet voldoen. Je kan werken met een flexi job in …

 • april, mei, juni 2024, als je minstens 4/5de werkte in de periode juli, augustus, september 2023.
 • juli, augustus, september 2024 als je minstens 4/5de werkte in de periode oktober, november, december 2023.
 • oktober, november, december 2024 als je minstens 4/5de werkte in de periode januari, februari, maart 2024.
 • januari, februari, maart 2024 als je minstens 4/5 werkte in de periode april, mei, juni 2023.

Flexijob voor gepensioneerden

Sinds 1 januari 2018 kan je als gepensioneerde ook een flexi job uitoefenen en zo genieten van een extra inkomen.

 • Ben je al een tijdje met pensioen (langer dan 1 volledig kwartaal), dan kan je meteen aan de slag!
 • Ga je binnenkort op pensioen? Dan kan je direct starten met flexi jobs als je tot jouw pensioendatum minstens 4/5 werkt. Is dat niet het geval? Je moet dan minstens één volledig kwartaal met pensioen zijn voor je kan starten met een flexijob.

Concreet: wil je op 1 januari 2024 starten met een flexi-job dan moet je VOOR 1 oktober 2023 met pensioen zijn. Tenzij je minstens 4/5de aan het werk was tot 31 december 2023, dan kan je meteen aan de slag.

Niet zeker of je voldoet aan deze voorwaarden? Neem dan zeker contact op met Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Deeleconomie voorwaarden

Iedereen mag diensten leveren via een deeleconomieplatform: van studenten tot werknemers en werkgevers, van zelfstandigen (in bijberoep of niet) tot gepensioneerden. Ze mogen allemaal diensten leveren. Iedereen mag aan een gunstig belastingtarief werken via de deeleconomie.

De enige limiet is dat de maximum grens om het particuliere statuut te kunnen behouden, is vastgelegd op €7.460 (het effectieve bedrag dat door of via het platform werd betaald plus alle bedragen die door of via dit platform werden geïnd) voor het jaar 2023. Dit inkomen, gegenereerd via goedgekeurde platformen, wordt belast aan een voordelig tarief (10,7%) en wordt automatisch door het platform aan de FOD financiën aangegeven.

Voordelen flexijob

 • Je hoeft geen belasting of sociale bijdragen te betalen, jouw brutoloon is gelijk aan jouw nettoloon.
 • Je loopt niet het risico om in een hogere belastingschijf te vallen omdat je de inkomsten van jouw flexijob niet moet opnemen in jouw belastingbrief.
 • Je bouwt sociale rechten op, zoals werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantiedagen, enz.
 • Je mag zoveel uren werken als je wil met flexijobs.
 • Er is een ruime keuze aan flexijobs: van werken in een bakkerij tot aan de slag gaan als flexijobber in een café of hotel. Er is sowieso een flexijob tussen dat het beste bij jou past.

Maar opgelet! Niet iedereen kan zomaar van dit nieuwe statuut gebruik maken. Bovendien is het enkel van toepassing in een beperkt aantal sectoren (zoals in de horeca of in handelszaken). Hieronder vind je wat meer informatie over de voorwaarden van flexijob en flexijobber.

Flexijob belastingen

Dankzij het systeem van flexi jobs kan je als werknemer of gepensioneerde een centje bijverdienen zonder dat je sociale bijdragen of belastingen moet betalen. Waar mag je werken? In de horeca of detailhandel. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in een café, hotel, bij een bakker of slagerij, maar ook in de kapperszaak in jouw buurt of ook nog in de buurtsupermarkt.

Voordelen bijverdienen in de deeleconomie

 • Iedereen mag bijklussen via de deeleconomie: van studenten tot gepensioneerden, zelfs werknemers en werkgevers en zelfstandigen (in bijberoep of niet)! Flexibiliteit: je kiest zelf wanneer je werkt en voor welke jobs je solliciteert.
 • Je mag tot €7.460 per jaar bijverdienen aan een voordelig belastingtarief (10,7%).
 • Je beslist zelf aan welk tarief je werkt.
 • De deeleconomie biedt een 100% legaal kader voor iedereen die iets wil bijverdienen.
 • Er is een ruime keuze aan jobs via de deeleconomie: van klusjes tot tuinonderhoud, maar ook bijles geven, babysitten, met de hond van jouw buur gaan wandelen. Je vindt duizend en één jobs in de deeleconomie. Je vindt sowieso eentje dat bij jou past!
 • De deeleconomie heeft hou de vrijheid om te werken wanneer je wil! Jij bent zelf de master van je planning!

Wie flexi job zegt, zegt ook flexi-loon. Volgens de flexijob-wetgeving bedraagt het wettelijk minimumloon 10,28 euro per uur. Oftewel 9,55 euro loon en 0,73 euro vakantiegeld dat je onmiddellijk krijgt. Uiteraard valt er wel altijd te onderhandelen met jouw werkgever om een hoger loon te krijgen. Bovendien heb je ook recht op een extra premie als je op zon- en feestdagen werkt. Dit is afhankelijk van de sector waarin je werkt als flexijobber. Onder werken op een zon- of feestdag wordt bedoeld de prestaties verricht tussen zaterdagnacht 00u01 en zondagavond 00u00. Per effectief gepresteerd uur, verdien je 2,00 euro extra, met een maximumloon van 12,00 euro per dag. Op dit flexi-loon betaal je geen sociale bijdragen en geen belastingen. Jouw brutoloon is jouw nettoloon. Je loopt ook geen risico om in een hoger belastingschijf te vallen, omdat dit flexi-loon niet wordt opgenomen in jouw belastingbrief.

Als je via een deelplatform graag extra centjes wil verdienen, kies je zelf hoeveel je per job vraagt. We geven je wel steeds een marge van hoeveel je minimum kan vragen per uur. Hier ben je dus 100% flexibel! Let er wel op dat je per jaar maximaal €7.460 mag bijverdienen, en dit op alle deeleconomieplatformen samen.

 • Als je werknemer bent en minstens 4/5de werkt. Concreet wordt er gekeken of je 3 kwartalen geleden minimum 4/5de werkte. Wil je bijvoorbeeld in januari 2024 als flexi-jobber werken, dan moet je het jaar ervoor minimum 4/5de gewerkt hebben in april, mei en juni.
 • Als je gepensioneerd bent.

In 2015 werden de flexijobs in het leven geroepen voor de horeca. In januari 2018 werd dit systeem uitgebreid naar meer sectoren waaronder bakkerijen, zelfstandige kleinhandel, warenhuizen en meer. Sinds januari 2023 werd het ook mogelijk om flexijobs uit te oefenen in de zorg, culturele en evenementensector. In het kader van de begroting heeft de regering beslist om flexijobs vanaf 1 januari 2024 verder uit te breiden naar:

 1. Onderwijs
 2. Kinderopvang
 3. Publieke sport- en cultuursector
 4. Land- en tuinbouw
 5. Bussen en autocars
 6. Autosector
 7. Voedingsindustrie
 8. Uitvaartsector
 9. Verhuissector
 10. Rijscholen
 11. Eventsector
 12. Immosector
Lien
Vind jij het antwoord op jouw vraag niet terug?
Contacteer ons op 02 646 81 17 of op [email protected].