Flexi job

Je hebt al een job of je bent net gepensioneerd? Je wil een centje bijverdienen, maar geen extra belastingen betalen? Een flexijob is de perfecte oplossing!

Wat is een flexi job?

Sinds 1 december 2015, hebben werknemers en gepensioneerden een nieuwe manier om voordelig bij te verdienen. Dankzij dit nieuwe statuut kan je extra geld verdienen zonder extra belastingen te betalen. Wat je verdient is jouw nettoloon.

Let er wel op dat Ring Twice geen flexijobs aanbiedt. Het gaat hier namelijk om twee verschillende systemen: flexijobs versus de deeleconomie. Twee verschillende systemen betekent dus ook verschillende regels qua belastingen en verschillende voorwaarden. We lichten de verschillen even voor je toe.

Wat zijn de voordelen van een flexi job versus bijverdienen via de deeleconomie?

Er bestaan verschillende manieren om een extra centje bij te verdienen, zoals bijvoorbeeld een flexijob of bijklussen via een deeleconomieplatform. Beide systemen bieden een gunstig belastingtarief, maar zijn zeer verschillend qua systeem en voorwaarden. Hieronder vind je de voordelen voor beide mogelijkheden.

Voordelen flexijob
 • Je hoeft geen belasting of sociale bijdragen te betalen, jouw brutoloon is gelijk aan jouw nettoloon.
 • Je loopt niet het risico om in een hogere belastingschijf te vallen omdat je de inkomsten van jouw flexijob niet moet opnemen in jouw belastingbrief.
 • Je bouwt sociale rechten op, zoals werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantiedagen, enz.
 • Je mag zoveel uren werken als je wil met flexijobs.
 • Er is een ruime keuze aan flexijobs: van werken in een bakkerij tot aan de slag gaan als flexijobber in een café of hotel. Er is sowieso een flexijob tussen dat het beste bij jou past.
Maar opgelet! Niet iedereen kan zomaar van dit nieuwe statuut gebruik maken. Bovendien is het enkel van toepassing in een beperkt aantal sectoren (zoals in de horeca of in handelzaken). Hieronder vind je wat meer informatie over de voorwaarden van flexijob en flexijobber.

Flexijob belastingen
Dankzij het systeem van flexi jobs kan je als werknemer of gepensioneerde een centje bijverdienen zonder dat je sociale bijdragen of belastingen moet betalen. Waar mag je werken? In de horeca of detailhandel. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in een café, hotel, bij een bakker of slagerij, maar ook in de kapperszaak in jouw buurt of ook nog in de buurtsupermarkt.

Voordelen bijverdienen in de deeleconomie
 • Iedereen mag bijklussen via de deeleconomie: van studenten tot gepensioneerden, zelfs werknemers en werkgevers en zelfstandigen (in bijberoep of niet)! Flexibiliteit: je kiest zelf wanneer je werkt en voor welke jobs je solliciteert.
 • Je mag tot €7 170 per jaar bijverdienen aan een voordelig belastingtarief (10,7%).
 • Je beslist zelf aan welk tarief je werkt.
 • De deeleconomie biedt een 100% legaal kader voor iedereen die iets wil bijverdienen.
 • Er is een ruime keuze aan jobs via de deeleconomie: van klusjes tot tuinonderhoud, maar ook bijles geven, babysitten, met de hond van jouw buur gaan wandelen. Je vindt duizend en één jobs in de deeleconomie. Je vindt sowieso eentje dat bij jou past!

Wat zijn de flexijob voorwaarden versus voorwaarden van de deeleconomie?

Hoe leuk het ook klinkt, er zijn bepaalde voorwaarden zowel om bij te verdienen via de deeleconomie als bij flexijobben.

Er zijn bepaalde voorwaarden aan dewelke je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een flexijob. In grote lijnen zijn dit de voorwaarden aan dewelke je moet voldoen om een flexi-job te mogen uitoefenen:
 • Je moet een werknemer zijn die minstens 4/5de werkt.
 • Je moet 3 kwartalen geleden minimum 4/5de hebben gewerkt. Wil je bijvoorbeeld in januari 2022 extra geld verdienen met een flexi job? Dan moet je in 2021 minimum 4/5de hebben gewerkt in april, mei en juni.
 • Je bent gepensioneerd.
Laten we even de voorwaarden onder de loep nemen:

Flexijob voor werknemers
Als je vandaag aan de slag wil met flexi jobs moet je drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben bij een andere werkgever. Dat wil zeggen dat je elk kwartaal opnieuw aan deze voorwaarde moet voldoen. Je kan werken met een flexi job in …

 • april, mei, juni 2022, als je minstens 4/5de werkte in de periode juli, augustus, september 2021.
 • juli, augustus, september 2022 als je minstens 4/5de werkte in de periode oktober, november, december 2021.
 • oktober, november, december 2022 als je minstens 4/5de werkte in de periode januari, februari, maart 2022.
 • januari, februari, maart 2023 als je minstens 4/5 werkte in de periode april, mei, juni 2022.
Flexi job voor gepensioneerden
Sinds 1 januari 2018 kan je als gepensioneerde ook een flexi job uitoefenen en zo genieten van een extra inkomen.

 • Ben je al een tijdje met pensioen (langer dan 1 volledig kwartaal), dan kan je meteen aan de slag!
 • Ga je binnenkort op pensioen? Dan kan je direct starten met flexi jobs als je tot jouw pensioendatum minstens 4/5 werkt. Is dat niet het geval? Je moet dan minstens één volledig kwartaal met pensioen zijn voor je kan starten met een flexijob.
Concreet: wil je op 1 januari 2022 starten met een flexi-job dan moet je VOOR 1 oktober 2021 met pensioen zijn. Tenzij je minstens 4/5de aan het werk was tot 31 december 2021, dan kan je meteen aan de slag.
Niet zeker of je voldoet aan deze voorwaarden? Neem dan zeker contact op met Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Bijklussen deeleconomie: wat zijn de voorwaarden?
Iedereen mag diensten leveren via een deeleconomieplatform: van studenten tot werknemers en werkgevers, van zelfstandigen (in bijberoep of niet) tot gepensioneerden. Ze mogen allemaal diensten leveren. Iedereen mag aan een gunstig belastingtarief werken via de deeleconomie.

De enige limiet is dat de maximum grens om het particuliere statuut te kunnen behouden, is vastgelegd op €7 170 (het effectieve bedrag dat door of via het platform werd betaald plus alle bedragen die door of via dit platform werden geïnd) voor het jaar 2022. Dit inkomen, gegenereerd via goedgekeurde platformen, wordt belast aan een voordelig tarief (10,7%) en wordt automatisch door het platform aan de FOD financiën aangegeven.

Wat is het flexi job maximum loon?

Wie flexi job zegt, zegt ook flexi-loon. Volgens de flexijob-wetgeving bedraagt het wettelijk minimumloon 10,28 euro per uur. Oftewel 9,55 euro loon en 0,73 euro vakantiegeld dat je onmiddellijk krijgt. Uiteraard valt er wel altijd te onderhandelen met jouw werkgever om een hoger loon te krijgen.

Bovendien heb je ook recht op een extra premie als je op zon- en feestdagen werkt. Dit is afhankelijk van de sector waarin je werkt als flexijobber.

Onder werken op een zon- of feestdag wordt bedoeld de prestaties verricht tussen zaterdagnacht 00u01 en zondagavond 00u00. Per effectief gepresteerd uur, verdien je 2,00 euro extra, met een maximumloon van 12,00 euro per dag.

Op dit flexi-loon betaal je zoals eerder vermeld geen sociale bijdragen en geen belastingen. Jouw brutoloon is jouw nettoloon. Je loopt ook geen risico om in een hoger belastingschijf te vallen, omdat dit flexi-loon niet wordt opgenomen in jouw belastingbrief.

… en wat is het maximum loon in de deeleconomie?

Als je via een deelplatform graag extra centjes wil verdienen, kies je zelf hoeveel je per job vraagt. We geven je wel steeds een marge van hoeveel je minimum kan vragen per uur. Hier ben je dus 100% flexibel!

Let er wel op dat je per jaar maximaal €7 170 mag bijverdienen, en dit op alle deeleconomieplatformen samen.

Hoeveel mag ik bijverdienen met een flexijob?

Een flexijob nemen om extra geld te verdienen heeft tal van voordelen, zoals hierboven vermeld. Maar hoeveel mag je dan juist meer verdienen?

Als flexi-werknemer mag je onbeperkt bijverdienen. Je mag zoveel uren werken als je wil. Als gepensioneerde moet je wel opletten met de regels. Het hangt namelijk af van jouw leeftijd:
 • Ben je 65 of ouder, dan mag je ook onbeperkt bijverdienen.
 • Ben je jonger dan 65? Dan is er een jaarlijkse limiet. Deze limiet hangt af van jouw persoonlijke situatie.
Je moet heel goed opletten, want bij een overschrijding van deze grensbedragen, wordt jouw pensioen verminderd met het percentage van de overschrijding. Als je bijvoorbeeld met 35% het grensbedrag hebt overschreden, dan moet je het daaropvolgende jaar 35% terugbetalen.
Super eenvoudig!

De diensten die je zouden kunnen interesseren worden jou toegestuurd. Je kiest de jobs uit die je interessant vindt en jouw vergoeding. Eenmaal de dienst is uitgevoerd, ontvang je het geld rechtstreeks op jouw bankrekening.

Schrijf je in
Testimonial: Ring Twice, bijverdienen met flexibiliteit als meerwaarde
« Ik gebruik mijn kennis en vaardigheden om mijn huis te verbouwen en gebruik dan deze kennis om mijn klanten te helpen »
Niels V.
Niels V.
 • Verhuis
 • Tuinman
 • Schilder
 • Schrijnwerker
Evaluaties (10)
Statistieken
98 %
Tevredenheid
13
Uitgevoerde jobs
 • Wie ben je?

  Ik ben Niels, 25 jaar en meubelmaker van opleiding. Ik werk momenteel als vrachtwagenchauffeur bij een verhuisfirma. Ik ben handig aangelegd en doe verschillende soorten klussen. Dat kan gaan van schilderen en gyproc plaatsen tot laminaat leggen. Ik werk vooral tijdens het weekend als ik niet in mijn eigen woning aan het werk ben. Ik gebruik mijn kennis en vaardigheden om mijn huis te verbouwen en gebruik dan deze kennis om mijn klanten te helpen.

 • Hoe ben je bij Ring Twice terecht gekomen?

  Via een collega heb ik Ring Twice leren kennen. Bij mij op de werkvloer is Ring Twice heel gekend. Veel collega's werken dan ook via Ring Twice na de uren om een centje bij te verdienen. Ik wil vooral graag een centje bij verdienen omdat ik samen met mijn vriendin een huis wil kopen. Dus alle extra beetjes helpen om onze droom van een eigen huis te hebben te kunnen verwezenlijken.

 • Waarom hou je ervan om via Ring Twice te werken?

  Ik vind Ring Twice een superhandig platform om bij te verdienen. Ik heb alleen maar positieve ervaringen gehad met Ring Twice en de klanten voor wie ik heb gewerkt.

Onze flexijobs zijn beschikbaar over heel België

 • Flexijob Limburg
 • Flexijob Antwerpen
 • Flexijob Gent
 • Flexijob Oostende
 • Flexijob Brugge
 • Flexijob Kotrijk
 • Flexijob Leuven
 • Flexijob West Vlaanderen
 • Flexijob Aalst
 • Flexijob Waregem
 • Flexijob Mechelen
 • Flexijob Oost Vlaanderen
 • Flexijob Hasselt
 • Flexijob Turnhout
 • Flexijob Tienen
 • Flexijob Vlaams Brabant
 • Flexijob Walem
 • Flexijob Deurne
 • Flexijob Berchem
 • Flexijob Wilrijk

Type beschikbare flexi jobs

 • flexijob limburg, flexijob voorwaarden, flexi job vacatures, flexi job gepensioneerden, flexijob belastingen, flexijob antwerpen, flexi-job wetgeving, flexijob pensioen, flexijob gent, flexi job zoeken, flexijob 500 euro, flexijob brugge, flexijob west vlaanderen, flexijob leuven
contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!
Doe zoals onze 36.000 dienstverleners!
Sluit je gratis aan