Ring Twice, het nummer 1 platform als je wil bijverdienen als gepensioneerde!
Ontdek meer dan 4.000 jobs per week en verdien zo wat bij in je vrije tijd!
Maak een profiel als dienstverlener aan en vind nu nog een bijverdienste die jou schikt!
Ja dat mag! Wil je 500 euro bijverdienen als gepensioneerde? Of meer? Hoeveel juist, hangt af van een aantal zaken, namelijk jouw leeftijd, jouw beroepsloopbaan en het soort pensioen dat je ontvangt. Als gepensioneerde mag je oftewel onbeperkt bijverdienen of beperkt bijverdienen.
Als je niet voldoet aan deze criteria, mag je niet onbeperkt extra geld bijverdienen.
Hoeveel je mag bijverdienen als gepensioneerde hangt opnieuw af van enkele criteria.
Je bent gepensioneerd, 65 jaar of ouder, met een loopbaan van 45 jaar of je ontvangt enkel een overgangsuitkering? Je hoeft je geen zorgen te maken. Je mag onbeperkt bijverdienen na pensioen. Je voldoet echter niet aan deze criteria? Dan moet je je aan de inkomensgrenzen houden. Je mag dan enkel beperkt bijverdienen bovenop jouw wettelijk pensioenbedrag. Wie zich niet aan het plafond houdt, zal minder of geen wettelijk pensioen meer krijgen. Ook de inkomsten die je aan een voordelig belastingtarief hebt bijverdiend, worden door de administratie als beroepsinkomen beschouwd en tellen dus mee voor de berekening van het toegelaten inkomen.
Wat betreft de deeleconomie is er geen beperking. Iedereen kan via een erkend platform, zoals Ring Twice, bijverdienen, en dit aan een voordelig belastingtarief. Dit geldt dus ook voor gepensioneerden die graag willen bijverdienen. Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je een wettelijk rust- of overlevingspensioen hebben. Indien dit het geval is, mag je zonder probleem bij particulieren of verenigingen bijklussen. Je moet wel al minstens twee kwartalen gepensioneerd zijn om onbelast te kunnen bijverdienen. Indien je een overgangsuitkering ontvangt, mag je niet bijverdienen. Een overgangsuitkering ontvang je als je jouw huwelijkspartner bent verloren, maar nog niet oud genoeg bent om een overlevingspensioen te krijgen.
Je kan niet zomaar met eender welke klus extra geld bijverdienen. Je kan enkel extra geld bijverdienen als gepensioneerde met een klus uit de lijst van toegestane activiteiten. De activiteiten zijn onderverdeeld in drie verschillende categorieën:
1. Occasionele klussen bij particulieren
De enige voorwaarde is dat het bijklussen een occasionele activiteit moet blijven. Het is niet toegelaten om elke week het gras van jouw buren te maaien of op vaste basis bijles te geven.
2. Verenigingswerk & jobs voor gepensioneerden
Je kan bij een socioculturele vereniging of een openbaar bestuur bijklussen door bijvoorbeeld sport training te geven, te gidsen of kinderen te begeleiden in de buitenschoolse kinderopvang. Je mag geen professioneel zijn, maar je kan wel met een vaste regelmaat bijverdienen bij een vereniging. Zo is het perfect toegestaan om wekelijks het gras van het voetbalterrein te onderhouden. Of om op vaste basis bijles wiskunde te geven.
3. Deeleconomie & jobs voor gepensioneerden
Extra geld bijverdienen kan ook via een app of website in de deeleconomie. Ring Twice valt in deze categorie en voldoet aan de voorwaarde dat het platform erkend moet worden door de overheid.
Je kan via Ring Twice in verschillende categorieën geld bijverdienen als gepensioneerde. Houd je van tuinieren? Schrijf je dan in als tuinman! Eén van jouw hobby’s is koken? Waarom niet koken als vaardigheid toevoegen en zo lekkere gerechten klaarmaken voor jouw buren? Zoveel verschillende categorieën, zoveel nieuwe mogelijkheden om geld bij te verdienen als gepensioneerde!
Als je een inkomensgrens hebt, zal jouw pensioeninstelling weten of je al dan niet dat bedrag hebt overschreden. Als dit het geval zou zijn, verlies je een deel van jouw pensioen: jouw pensioen wordt evenredig verminderd met het percentage dat je teveel hebt bijverdiend.
In het slechtste geval riskeer je jouw pensioen voor het kalenderjaar in kwestie volledig te verliezen, namelijk als je de inkomenslimiet met 100 % overschrijdt.
Je riskeert dan ook nog eens zwaar belast te worden. Er is ook een fiscale implicatie als je een bijverdienste hebt:
Je moet dit dus goed in de gaten houden, want je komt sneller aan dat maximum dan je zou denken.