Op zoek naar een bijverdienste als gepensioneerde?

Ring Twice, het nummer 1 platform als je wil bijverdienen als gepensioneerde!
Ontdek meer dan 4.000 jobs per week en verdien zo wat bij in je vrije tijd!
Maak een profiel als dienstverlener aan en vind nu nog een bijverdienste die jou schikt!

bijverdienste als gepensioneerde
Nieuwe job
Job uitbetaald!
€ 150
Verdiend op Ring Twice
€ 6.245
Luc
4.9/5

Mag ik nog bijverdienen als ik op pensioen ben?

Ja dat mag! Wil je 500 euro bijverdienen als gepensioneerde? Of meer? Hoeveel juist, hangt af van een aantal zaken, namelijk jouw leeftijd, jouw beroepsloopbaan en het soort pensioen dat je ontvangt. Als gepensioneerde mag je oftewel onbeperkt bijverdienen of beperkt bijverdienen.

 • Onbeperkt bijverdienen na pensioen kan in de volgende gevallen:
  • Je bent 65 of ouder en je geniet van een rust- en overlevingspensioen;
  • Je bent jonger dan 65, maar je kan wel aantonen dat je minstens 45 jaar hebt gewerkt op de ingangsdatum van jouw eerste rustpensioen.
  • Je ontvangt een overgangsuitkering.

Als je niet voldoet aan deze criteria, mag je niet onbeperkt extra geld bijverdienen.

 • Je mag dan wel beperkt bijverdienen na pensioen:
  • Je bent 65 en krijgt enkel een overlevingspensioen;
  • Je bent jonger dan 65, maar je kan niet aantonen dat je minstens 45 jaar beroepsloopbaan hebt.
bijverdienen als gepensioneerde

Hoeveel mag je bijverdienen als je op pensioen bent in 2024?

Hoeveel je mag bijverdienen als gepensioneerde hangt opnieuw af van enkele criteria.

 • Ben je jonger dan 65? Tel je 45 loopbaanjaren op het moment dat je met pensioen gaat? Dan mag je als gepensioneerde bijverdienen. Heb je echter geen 45 loopbaanjaren op de teller? Dan gelden er inkomensgrenzen. Je mag dan wel bijverdienen, maar je moet jouw inkomsten tot het maximale jaarinkomen beperken. Zo mag je in de deeleconomie tot €7.460 per jaar verdienen, aan een voordelig belastingtarief. Bij het overschrijden van deze grenzen, wordt het pensioenbedrag evenredig verminderd met het percentage van de overschrijding. Bijvoorbeeld: je hebt met 35% de inkomensgrens overschreden, dan moet je het daaropvolgende jaar 35% terugbetalen.
 • Ben je ouder dan 65 en geniet je van een rustpensioen? Dan mag je onbeperkt bijverdienen na pensioen vanaf 1 januari van het jaar waarin je 65 wordt. Je kan jouw pensioen niet verliezen.
 • Je bent ouder dan 65 en krijgt enkel een overlevingspensioen? Je mag dan bijverdienen, maar je moet jouw inkomsten beperken. Ook hier wordt het pensioenbedrag evenredig verminderd als je de inkomensgrenzen overschrijdt.
500 euro bijverdienen als gepensioneerde
Het verhaal van Jeff
bijverdienen pensioen: Jeff
Jeff
20 reviews
Jeff, 64 jaar oud en 20 jaar ervaring in elektriciteit, is sinds vier jaar met pensioen. Na zijn actieve carrière werkte hij als Calculator bij een studiebureau en was betrokken bij projecten zoals het Havenhuis en de WTC-torens in Brussel. Momenteel voert hij klusjes uit via Ring Twice, met een focus op elektriciteit, kleine klussen en loodgieterij.
« Ik deel graag mijn kennis en vaardigheden via Ring Twice en merk dat de klanten dit leuk vinden. »
Jeff is van mening dat het belangrijk is om klussen aan te nemen waarin je goed bent. Hij kwam bij Ring Twice terecht via de website van HUBO en waardeert de eenvoud van de website, correcte betalingen en goedwerkende software. Jeff geniet van het delen van zijn kennis en vaardigheden via Ring Twice, waar hij graag mensen helpt en constateert dat klanten altijd tevreden zijn.

Veelgestelde vragen

Je bent gepensioneerd, 65 jaar of ouder, met een loopbaan van 45 jaar of je ontvangt enkel een overgangsuitkering? Je hoeft je geen zorgen te maken. Je mag onbeperkt bijverdienen na pensioen. Je voldoet echter niet aan deze criteria? Dan moet je je aan de inkomensgrenzen houden. Je mag dan enkel beperkt bijverdienen bovenop jouw wettelijk pensioenbedrag. Wie zich niet aan het plafond houdt, zal minder of geen wettelijk pensioen meer krijgen. Ook de inkomsten die je aan een voordelig belastingtarief hebt bijverdiend, worden door de administratie als beroepsinkomen beschouwd en tellen dus mee voor de berekening van het toegelaten inkomen.

Wat betreft de deeleconomie is er geen beperking. Iedereen kan via een erkend platform, zoals Ring Twice, bijverdienen, en dit aan een voordelig belastingtarief. Dit geldt dus ook voor gepensioneerden die graag willen bijverdienen. Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je een wettelijk rust- of overlevingspensioen hebben. Indien dit het geval is, mag je zonder probleem bij particulieren of verenigingen bijklussen. Je moet wel al minstens twee kwartalen gepensioneerd zijn om onbelast te kunnen bijverdienen. Indien je een overgangsuitkering ontvangt, mag je niet bijverdienen. Een overgangsuitkering ontvang je als je jouw huwelijkspartner bent verloren, maar nog niet oud genoeg bent om een overlevingspensioen te krijgen.

Je kan niet zomaar met eender welke klus extra geld bijverdienen. Je kan enkel extra geld bijverdienen als gepensioneerde met een klus uit de lijst van toegestane activiteiten. De activiteiten zijn onderverdeeld in drie verschillende categorieën:
1. Occasionele klussen bij particulieren

 • kleine onderhoudswerken uitvoeren aan een woning
 • grasmaaien
 • bijles geven
 • administratieve bijstand verlenen
 • het ophalen van kinderen aan school
 • een maaltijd voor jouw buren bereiden.

De enige voorwaarde is dat het bijklussen een occasionele activiteit moet blijven. Het is niet toegelaten om elke week het gras van jouw buren te maaien of op vaste basis bijles te geven.
2. Verenigingswerk & jobs voor gepensioneerden
Je kan bij een socioculturele vereniging of een openbaar bestuur bijklussen door bijvoorbeeld sport training te geven, te gidsen of kinderen te begeleiden in de buitenschoolse kinderopvang. Je mag geen professioneel zijn, maar je kan wel met een vaste regelmaat bijverdienen bij een vereniging. Zo is het perfect toegestaan om wekelijks het gras van het voetbalterrein te onderhouden. Of om op vaste basis bijles wiskunde te geven.
3. Deeleconomie & jobs voor gepensioneerden
Extra geld bijverdienen kan ook via een app of website in de deeleconomie. Ring Twice valt in deze categorie en voldoet aan de voorwaarde dat het platform erkend moet worden door de overheid.
Je kan via Ring Twice in verschillende categorieën geld bijverdienen als gepensioneerde. Houd je van tuinieren? Schrijf je dan in als tuinman! Eén van jouw hobby’s is koken? Waarom niet koken als vaardigheid toevoegen en zo lekkere gerechten klaarmaken voor jouw buren? Zoveel verschillende categorieën, zoveel nieuwe mogelijkheden om geld bij te verdienen als gepensioneerde!

Als je een inkomensgrens hebt, zal jouw pensioeninstelling weten of je al dan niet dat bedrag hebt overschreden. Als dit het geval zou zijn, verlies je een deel van jouw pensioen: jouw pensioen wordt evenredig verminderd met het percentage dat je teveel hebt bijverdiend.
In het slechtste geval riskeer je jouw pensioen voor het kalenderjaar in kwestie volledig te verliezen, namelijk als je de inkomenslimiet met 100 % overschrijdt.
Je riskeert dan ook nog eens zwaar belast te worden. Er is ook een fiscale implicatie als je een bijverdienste hebt:

 • Ten eerste zal jouw aanvullend beroepsinkomen vrij zwaar worden belast, tegen het tarief van jouw hoogste inkomensschijf (jouw ‘marginale aanslagvoet’).
 • Daarnaast kan jouw wettelijk pensioen zwaarder worden belast. Soms zal de fiscus er immers een lagere belastingvermindering op toekennen dan normaal. Als je 65 jaar of ouder bent, en je geniet niet van een hoog wettelijk pensioen, dan ontsnap je hieraan.

Je moet dit dus goed in de gaten houden, want je komt sneller aan dat maximum dan je zou denken.

Vind jij het antwoord op jouw vraag niet terug?