Op zoek naar een studentenjob?

Ring Twice, het nummer 1 platform als je in je buurt wil bijverdienen!
Ontdek meer dan 4.000 studentenjobs per week en verdien zo wat bij in je vrije tijd!

Maak een profiel als dienstverlener aan en vind nu nog een studentenjob die jou schikt!

studentenjob
Nieuwe job
Job uitbetaald!
€ 150
Verdiend op Ring Twice
€ 6.245
studentenjob
Paulien
4.8/5

Wie mag als jobstudent werken?

Als je graag een centje wil bijverdienen als student, kan je als jobstudent aan de slag gaan. Een studentencontract biedt tal van voordelen, die je met een gewoon arbeidscontract niet hebt. Zo betaal je als jobstudent bijvoorbeeld zeer weinig sociale bijdragen en geen belastingen. Hier zijn de voorwaarden:

  • Je moet 16 jaar oud zijn.
  • Je moet 15 jaar oud zijn én de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebben gevolgd.
  • Studeren moet jouw hoofdactiviteit zijn. Jouw studentenjob mag nooit ondergeschikt zijn aan jouw studies. Een werknemer die na zijn werkuren een opleiding of bachelor volgt, wordt niet beschouwd als student. Dit geldt ook voor mensen die een avondschool of een ander onderwijsvorm volgen.
jobstudent

Zoek jij een studentenjob vacature?

Ben jij op zoek naar onze meest populaire vacatures voor studenten? Hier zijn een paar voorbeelden van studentenjobs per stad: Babysitting studentenjob Antwerpen , Petsitting studentenjob Gent, Bijles geven studentenjob Leuven, Huishoudhulp studentenjob Mechelen, Klusjesman studentenjob Aalst.

vacature studentenjob
Het verhaal van Jolien
studentenjob jolien
Jolien
35 reviews
Ik ben Jolien, 22 jaar en voltijds student biomedische wetenschappen. In mijn laatste masterjaar vul ik mijn dagen met lessen en thesis schrijven. Ik verdien bij via Ring Twice door les te geven in zwemmen, wiskunde, fysica en chemie.
« Ik vind het belangrijk om een match te hebben met mijn klanten en dat kon vroeger niet met andere bedrijven waarmee ik samen werkte. »
Via het platform vond ik flexibiliteit om met diverse klanten te werken, wat ik leuk vind. Voorheen werkte ik elders, maar hoge belastingen waren een probleem. Ring Twice bood de oplossing en sindsdien ben ik leraar via hen.

Veelgestelde vragen

Dankzij een studentenjob kan je extra geld bijverdienen. Wat op zich al een mooi voordeel is. Een tweede voordeel is dat als je met een studentenovereenkomst werkt, je minder sociale bijdragen betaalt dan iemand anders in loondienst. Je betaalt slechts een ‘solidariteitsbijdrage’ van 2,71% van jouw brutoloon. Ook jouw werkgever betaalt minder sociale bijdragen bij een studentenovereenkomst. Ten slotte hoef je geen belastingen te betalen op de inkomsten als jobstudent. Opgelet, dit is anders als je meer dan 12.700 euro (bruto) verdient op jaarbasis. Als je meer dan een bepaald bedrag verdient, word je niet langer beschouwd als ’ten laste’ en dus is het mogelijk dat jouw ouders meer belastingen moeten betalen. Je kan meer informatie vinden op deze website of neem contact op met FOD Financiën.

Deze regeling is veranderd: vroeger mocht je slechts een bepaald aantal dagen per jaar werken. Dit is tegenwoordig veranderd naar een aantal uren per jaar. Als jobstudent mag je nu 475 uren per jaar werken. Moet je die 475 uren achtereenvolgend opnemen? Neen hoor. Je mag in totaal 475 uren werken, maar je mag ze zelf spreiden over het hele jaar. Zo kan je elk weekend een paar uur aan weekendwerk doen of doorheen de week ook avondwerk doen, maar je kan even goed enkel tijdens de schoolvakanties werken. Je kan ook meer dan 475 uren per jaar werken, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat vanaf dat moment de normale tarieven van sociale bijdragen zullen gelden. Jouw loon wordt dan hoger belast en je zal dus minder verdienen. Hoeveel je precies minder zal verdienen, bespreek je best met jouw werkgever. Je blijft voor die extra uren nog steeds student en moet dus een studentencontract hebben. Het enige verschil is de sociale bijdrage. Je kan steeds het aantal gewerkte uren bijhouden en bekijken via de app Student@Work. Zo kan je weten hoeveel uren je nog kan werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Hoeveel je zal verdienen als jobstudent is afhankelijk van de sector waarin je zal werken. Binnen een sector (paritair comité) kunnen er collectieve arbeidsovereenkomsten (cao) worden afgesloten. In deze overeenkomst wordt het (minimum) loon afgesproken, deze geldt dan voor de hele sector. Als er geen overeenkomsten werden gesloten binnen de sector, wordt jouw loon bepaald op basis van het gemiddelde minimumloon. Als je als jobstudent overuren doet, is je werkgever verplicht je extra te betalen. En overuren op zon- en feestdagen moeten zelfs dubbel betaald worden.

Jouw ouders zullen meer belastingen betalen als je zoveel verdient dat je niet meer beschouwd wordt als “ten laste”. Dit betekent dat je dan niet meer financieel afhankelijk bent van jouw ouders. Ouders die kinderen ten laste hebben, betalen minder belastingen. Als je dus meer verdient dan een bepaald bedrag, ben je niet langer ten laste en betalen jouw ouders meer belastingen. Hoeveel je maximaal mag verdienen, verandert elk jaar.

In principe niet. Een studentenjob is voorbehouden voor studenten. Zodra je afgestudeerd bent, heb je geen verplichtingen meer ten opzichte van jouw school of universiteit. Je bent dus geen student meer. Daarom kan je helaas geen studentenjob meer doen. Maar… er is wel één uitzondering op de regel. Als je jouw diploma in juni behaalt, aanvaardt de RSV dat je nog tot 30 september van hetzelfde jaar mag werken tegen verminderde sociale bijdragen. Je mag dus nog een echte studentenjob hebben tijdens de zomervakantie, zelfs na het afstuderen in juni.

In België mag je een studentenjob doen tot en met de leeftijd van 25 jaar. Dit betekent dat studenten, zolang ze jonger zijn dan 26 jaar, in aanmerking komen voor studentenjobs. Na je 26e verjaardag ben je niet langer gerechtigd om te werken als jobstudent en moet je overschakelen naar een reguliere arbeidsovereenkomst met bijbehorende socialezekerheidsbijdragen en andere verplichtingen. Het is echter belangrijk op te merken dat de specifieke regels en beperkingen met betrekking tot studentenjobs kunnen variëren op basis van factoren zoals de sector waarin je werkt, het aantal uren dat je werkt, en je leerplichtige status.

Je hebt besloten om jouw studie stop te zetten, maar is het toch de bedoeling om volgend academiejaar eventueel verder te studeren? Dan mag je in de tussenperiode nog werken als jobstudent, op voorwaarde dat de gekozen opleiding pas in september voor het eerst opnieuw wordt georganiseerd. Dit is enkel mogelijk als je in deze periode geen ander statuut hebt. Je mag dus niet ingeschreven zijn als werkzoekende of één of andere uitkering krijgen. Als je hebt besloten om jouw studie stop te zetten, maar niet de intentie hebt om verder te studeren, word je beschouwd als werkzoekende en niet meer als student. Als dit het geval is, heb je dus geen recht om een studentenjob te hebben.

Er bestaat geen officiële, wettelijke definitie van ‘jobstudent’ of ‘werkstudent’. Hierdoor kan er verwarring ontstaan tussen beide begrippen. Ze worden doorgaans wel anders gebruikt. Een kort overzicht:

  • ‘Jobstudent’ verwijst naar studenten die maximum 475 uur werken en dus verminderde sociale bijdragen betalen.
  • ‘Werkstudent’ wordt in meerdere betekenissen gebruikt.
    • In een eerste, en ook meest gebruikte, betekenis verwijst het begrip ‘werkstudent’ naar een student die de normale sociale zekerheidsbijdragen betaalt op zijn job. Je betaalt deze normale bijdragen als student als je geen studentenovereenkomst kan afsluiten of als je meer dan 475 uur hebt gewerkt.
    • Hogescholen en universiteiten gebruiken de term ‘werkstudent’ om te verwijzen naar studenten die werken en leren combineren. Er bestaan specifieke studiefaciliteiten voor zulke studenten.

Een studentenjob zoeken is nooit zo gemakkelijk geweest! Je zou graag een studentenjob vinden tijdens het weekend? Of zelfs een studentenjob doorheen de week? Maar je weet niet goed waar je moet zoeken naar jobstudent vacatures?

Op Ring Twice vind je sowieso een job die jou het beste schikt. Houd je van honden? Waarom niet dogsitter of dogwalker worden? Je past graag op kinderen? Word babysit in jouw buurt! Of je bent een kei in wiskunde en fysica? Waarom niet de leerlingen en studenten in jouw buurt bijles geven? Er zijn tal van opties mogelijk om studentenjobs te vinden! Een klein overzicht van de verschillende categorieën waar je als job student aan de slag kan gaan:

  • Klussen: loodgieter, schrijnwerker, elektricien, klusjesman, schilder, huishoudelektro reparateur
  • Dieren: dogsitter, catsitter, wandelen met de hond
  • Huishoudhulp: poetsvrouw, kok, naaister, strijkhulp
  • Lessen en hulp: bijles, taalles, muziekles, tennisles
  • Kinderoppas: babysit, nanny
  • Events: fotograaf, clown, traiteur, DJ
  • Tuinieren
  • Transport: verhuizer, koerier, grof huisvuil
  • Informatica: computerhulp, smartphone reparatie
  • Zorg en welzijn: manucure, massage, kapper, yoga

Let wel op dat je voor sommige categorieën misschien extra ervaring nodig hebt! Een studentenjob na afstuderen? Ook mogelijk! Je hebt tot 30 september de tijd om te werken als student!

Lien
Vind jij het antwoord op jouw vraag niet terug?
Contacteer ons op 02 646 81 17 of op [email protected].