Studentenjob

Wil je een centje bijverdienen als jobstudent en zit je vol met vragen? Hoeveel mag je bijverdienen? Hoeveel uren mag je werken? Wij sommen het even voor u op!

Wie mag als jobstudent werken?

Als u graag een centje wil bijverdienen als student, kunt u als jobstudent aan de slag gaan. Een studentencontract biedt tal van voordelen, die u met een gewoon arbeidscontract niet hebt. Zo betaalt u als jobstudent bijvoorbeeld zeer weinig sociale bijdragen en geen belastingen.

  Maar wie mag een studentenjob hebben? U bent een jobstudent als u een studentencontract afsluit met uw werkgever. Hiervoor moet u voldoen aan bepaalde criteria:
 • U moet 16 jaar oud zijn
 • Of 15 jaar oud zijn én de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebben gevolgd.
 • Studeren moet uw hoofdactiviteit zijn. Uw studentenjob mag nooit ondergeschikt zijn aan uw studies. Een werknemer die na zijn werkuren een opleiding of bachelor volgt, wordt niet beschouwd als student. Dit geldt ook voor mensen die een avondschool of een ander onderwijsvorm volgen.

Wat zijn de voordelen van een studentenjob?

Dankzij een studentenjob, kunt u extra geld bijerdienen. Wat op zich al een mooi voordeel is. Een tweede voordeel is dat als u met een studentenovereenkomst werkt, minder sociale bijdragen betaalt dan iemand anders in loondienst. U betaalt slechts een 'solidariteitsbijdrage' van 2,71% van uw brutoloon. Ook uw werkgever betaalt minder sociale bijdragen bij een studentenovereenkomst.

Ten slotte hoeft u geen belastingen te betalen op de inkomsten als jobstudent. Dit is anders als u meer dan 12.700 euro verdient op jaarbasis. Opgelet, dit is een brutobedrag. Als u meer dan een bepaald bedrag verdient, wordt u niet langer beschouwd als 'ten laste' en dus is het mogelijk dat uw ouders meer belastingen moeten betalen. U kan meer informatie vinden op deze website of neem contact op met FOD Financiën.

Hoeveel uren mag ik werken als jobstudent?

Deze regeling is veranderd: vroeger mocht u slechts een bepaald aantal dagen per jaar werken. Dit is tegenwoordig veranderd naar een aantal uren per jaar. Als jobstudent mag u nu 475 uren per jaar werken. Moet u die 475 uren achtereenvolgend opnemen? Neen hoor. U mag in totaal 475 uren werken, maar u mag ze zelf spreiden over het hele jaar. Zo kunt u elk weekend een paar uur aan weekendwerk doen of doorheen de week ook avondwerk doen, maar u kunt even goed enkel tijdens de schoolvakanties werken.

U kunt ook meer dan 475 uren per jaar werken, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat vanaf dat moment de normale tarieven van sociale bijdragen zullen gelden. Uw loon wordt dan hoger belast en u zal dus minder verdienen. Hoeveel u precies minder zal verdienen, bespreekt u best met uw werkgever. U blijft voor die extra uren nog steeds student en moet dus een studentencontract hebben. Het enige verschil is de sociale bijdrage.

U kunt steeds het aantal gewerkte uren bijhouden en bekijken via de app [email protected]. Zo kunt u weten hoeveel uren u nog kunt werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Hoeveel mag ik als jobstudent bijverdienen?

Hoeveel u zal verdienen als jobstudent is afhankelijk van de sector waarin u zal werken. Binnen een sector (paritair comité) kunnen er collectieve arbeidsovereenkomsten (cao) worden afgesloten. In deze overeenkomst wordt het (minimum) loon afgesproken, deze geldt dan voor de hele sector.

Als er geen overeenkomsten werden gesloten binnen de sector, wordt uw loon bepaald op basis van het gemiddelde minimumloon. Als u als jobstudent overuren doet, is je werkgever verplicht je extra te betalen. En overuren op zon- en feestdagen moeten zelfs dubbel betaald worden.

Moeten mijn ouders meer belastingen betalen omdat ik een studentenjob heb?

Uw ouders zullen meer belastingen betalen als u zoveel verdient dat u niet meer beschouwd wordt als “ten laste”. Dit betekent dat u dan niet meer financieel afhankelijk bent van uw ouders. Ouders die kinderen ten laste hebben, betalen minder belastingen. Als u dus meer verdient dan een bepaald bedrag, bent u niet langer ten laste en betalen uw ouders meer belastingen. Hoeveel u maximaal mag verdienen, verandert elk jaar.

Ik studeer dit jaar af, kan ik nog als jobstudent werken?

In principe niet. Een studentenjob is voorbehouden voor studenten. Zodra uw afgestudeerd bent, hebt u geen verplichtingen meer ten opzichte van uw school of universiteit. U bent dus geen student meer. Daarom kunt u helaas geen studentenjob meer doen. Maar... er is wel één uitzondering op de regel. Als u uw diploma in juni behaalt, aanvaardt de RSV dat u nog tot 30 september van hetzelfde jaar mag werken tegen verminderde sociale bijdragen. U mag dus nog een echte studentenjob hebben tijdens de zomervakantie, zelfs na het afstuderen in juni.

Wat als ik mijn studie heb opgegeven, mag ik nog als jobstudent aan de slag?

U hebt besloten om uw studie stop te zetten, maar is het toch de bedoeling om volgend academiejaar eventueel verder te studeren? Dan mag u in de tussenperiode nog werken als jobstudent, op voorwaarde dat de gekozen opleiding pas in september voor het eerst opnieuw wordt georganiseerd. Dit is enkel mogelijk als u in deze periode geen ander statuut hebt. U mag dus niet ingeschreven zijn als werkzoekende of één of andere uitkering krijgen.

Als u hebt besloten om uw studie stop te zetten, maar niet de intentie heeft om verder te studeren, wordt u beschouwd als werkzoekende en niet meer als student. Als dit het geval is, hebt u dus geen recht om een studentenjob te hebben.

Wat is het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent?

  Er bestaat geen officiële, wettelijke definitie van 'jobstudent' of 'werkstudent'. Hierdoor kan er verwarring ontstaan tussen beide begrippen. Ze worden doorgaans wel anders gebruikt. Een kort overzicht:
 • 'Jobstudent' verwijst naar studenten die maximum 475 uur werken en dus verminderde sociale bijdragen betalen.
 • 'Werkstudent' wordt in meerdere betekenissen gebruikt.
  • In een eerste, en ook meest gebruikte betekenis wordt het begrip 'werkstudent' gebruikt om naar een student te verwijzen die de normale sociale zekerheidsbijdragen betaalt op zijn job. U betaalt deze normale bijdragen als student als u geen studentenovereenkomst kunt afsluiten of als u meer dan 475 uur heeft gewerkt.
  • Hogescholen en universiteiten gebruiken de term 'werkstudent' om te verwijzen naar studenten die werken en leren combineren. Er bestaan specifieke studiefaciliteiten voor zulke studenten.

Hoe vind ik een studentenjob?

U wilt deze zomer extra geld verdienen met een studentenjob? U zou graag een studentenjob vinden tijdens het weekend? Of zelfs een studentenjob doorheen de week? Maar u weet niet goed waar u moet zoeken naar jobstudent vacatures? U hebt al een studentenjob gezocht, maar u hebt niets gevonden. Niet getreurd!

  Op Ring Twice vindt u sowieso een studentenjob die u het beste schikt. Houdt u van honden? Waarom niet dogsitter of dogwalker worden? U past graag op kinderen? Wordt babysit in uw buurt! Of u bent een kei in wiskunde en fysica? Waarom niet de leerlingen en studenten in uw buurt bijles geven? Er zijn tal van opties mogelijk om studentenjobs te vinden! Een klein overzicht van de verschillende categorieën waar u als job student aan de slag kan gaan:
 • Klussen: loodgieter, schrijnwerker, elektricien, klusjesman, schilder, huishoudelektro reparateur
 • Dieren: dogsitter, catsitter, wandelen met de hond
 • Huishoudhulp: poetsvrouw, kok, naaister, strijkhulp
 • Lessen en hulp: bijles, taalles, muziekles, tennisles
 • Kinderoppas: babysit, nanny
 • Events: fotograaf, clown, traiteur, DJ
 • Tuinieren
 • Transport: verhuizer, koerier, grof huisvuil
 • Informatica: computerhulp, smartphone reparatie
 • Zorg en welzijn: manucure, massage, kapper, yoga

Let wel op dat u voor sommige categorieën misschien extra ervaring nodig hebt! Een studentenjob na afstuderen? Ook mogelijk! U hebt tot 30 september de tijd om job student te zijn.

Super eenvoudig!

De diensten die u zouden kunnen interesseren worden u toegestuurd. U kiest de jobs uit die u interessant vindt en uw vergoeding. Eenmaal de dienst is uitgevoerd, ontvangt u het geld rechtstreeks op uw bankrekening.

Schrijf u in
Testimonial: Ring Twice, studentenjob met flexibiliteit als meerwaarde
« Ik vind het belangrijk om een match te hebben met mijn klanten en dat kon vroeger niet met andere bedrijven waarmee ik samen werkte. »
Jolien V.
Jolien V.
 • Bijles
 • Opstellen en Vertalen
 • Sportles
Evaluaties (35)
Statistieken
95 %
Tevredenheid
128
Uitgevoerde jobs
 • Wie ben je?

  Ik ben Jolien, 22 jaar en voltijds student in biomedische wetenschappen. Ik zit in mijn laatste masterjaar en vul mijn dagen met naar de les te gaan en het schrijven van mijn thesis. Ik ben beginnen werken via Ring Twice om extra geld bij te verdienen met lesgeven. Ik ben heel sportief en geef graag zwemles. Ik geef ook lessen wiskunde, fysica en chemie.

 • Hoe ben je bij Ring Twice terecht gekomen?

  Ik zocht online naar een studentenjob en kwam bij Ring Twice terecht. Ik werkte voor een ander bedrijf, maar de belastingen waren veel te hoog. Ik kwam op het Ring Twice platform terecht en werk sindsdien als leraar.

 • Waarom werk je graag via Ring Twice?

  Ik werk graag via Ring Twice omdat ik op deze manier heel gemakkelijk verbonden wordt met zeer diverse klanten. Ik kan zelf beslissen voor welke klanten ik wil werken en dat is wat ik leuk vind. Ik vind het belangrijk om een match te hebben met mijn klanten en dat kon vroeger niet met andere bedrijven waarmee ik samen werkte.

Onze studentenjobs zijn beschikbaar over heel België

 • Studentenjob Antwerpen
 • Studentenjob Gent
 • Studentenjob Mechelen
 • Studentenjob Hasselt
 • Studentenjob Kortrijk
 • Studentenjob Tienen
 • Studentenjob Limburg
 • Studentenjob Aalst
 • Studentenjob Genk
 • Jobstudent Antwerpen
 • Jobstudent Gent
 • Jobstudent Oostende
 • Jobstudent Limburg
 • Jobstudent Brugge
 • Jobstudent Leuven
 • Jobstudent Mechelen
 • Jobstudent Sint-Niklaas
 • Studentenjobs Antwerpen
 • Studentenjobs Gent
 • Studentenjobs Leuven

Type beschikbare studentenjobs

 • student job, studentenjob antwerpen, studentenjobs, studentenjob gent, werkstudent, jobstudenten, weekendwerk student, job student, jobstudent gent, studentenjobs antwerpen, jobstudent vacatures, studentenjob weekend, studentenjob zomervakantie, paasvakantie studentenjob, studentenjob kerstvakantie
contact
Vindt u niet het antwoord op uw vraag?
We zijn er om u te helpen!
Doe zoals onze 36.000 dienstverleners!
Sluit je gratis aan