Toiletproblemen? Zo los je ze op!

toiletproblemen oplossen en voorkomen toiletproblemen oplossen en voorkomen

En dan heb ik het niet over jouw stoelgang, maar de problemen die kunnen voorkomen bij die essentiële armaturen die ons comfort en hygiëne bieden. 😂 Omgaan met toiletproblemen, dat kan soms ongemakkelijk zijn. Ik leg je in dit artikel uit wat de meest voorkomende problemen zijn (want ja, je bent lang niet de enige met toiletproblemen!) en hoe ze op te lossen!

Herkennen van toiletproblemen

Ondanks hun robuuste uiterlijk kunnen toiletten in de loop van de tijd verschillende problemen ontwikkelen. Deze variëren van een toilet dat continu blijft doorspoelen tot een toilet dat niet goed doorspoelt of verstopt raakt. Laten we dieper ingaan op deze problemen en hoe je ze kunt herkennen voordat je je aan de reparatie waagt.

Continu doorspoelen: aanpassingen aan flapper en ketting

Een toilet dat maar blijft doorspoelen, kan niet alleen je waterrekening omhoog stuwen, maar ook voor onnodige ergernis zorgen. Gelukkig zijn de oorzaken vaak eenvoudig te verhelpen. De flapper (dat rubberen onderdeeltje dat het water in de tank vasthoudt) kan versleten of beschadigd zijn. Controleer ook de ketting die eraan vastzit, want als deze te strak staat of vastzit, kan dat de oorzaak zijn. Je moet de ketting wat aanpassen zo dat er wat speling op is. Maar niet te veel dat de flapper niet goed kan sluiten. Is de flapper beschadigd? Vervang het dan!

Verstopt toilet: plopper’en als een pro

Een verstopt toilet kan bijzonder frustrerend zijn, maar met de juiste technieken kun je dit probleem effectief aanpakken. De beste aanpak voor een verstopt toilet is meestal het gebruik van een plopper. Plaats de plopper over de afvoeropening van het toilet en duw stevig naar beneden en trek dan snel omhoog. Herhaal dit enkele keren met krachtige bewegingen om de verstopping los te maken. Als het water niet wegloopt, stop dan en gebruik geen overmatige kracht om schade aan het toilet te voorkomen.

Zwakke spoeling: waterpeil en tankcomponenten aanpassen

Een WC met een zwakke spoeling, dat wil niemand meemaken… De oorzaak? Het kan zijn dat het waterpeil in de tank te laag staat. Controleer of de aangegeven markering bereikt is. Te laag? Pas de vlotter dan aan. Controleer ook op versleten onderdelen in de watertank, zoals de vlotter of de klep. Vervang deze indien nodig om de spoeling te versterken.

Wanneer een loodgieter raadplegen

Hoewel veel toiletproblemen met een beetje doe-het-zelf-interventie kunnen worden opgelost, zijn er momenten waarop je echt wel een loodgieter nodig hebt. Denk aan ernstige verstoppingen die niet met een plopper kunnen worden verholpen, je toilet dat lekt, of als je geen ervaring hebt met het werken aan sanitair. Bij twijfel of te complexe problemen die je zelf niet kan aanpassen, is het verstandig om een loodgieter te raadplegen. Je zou het nog erger kunnen maken…

De beste loodgieters
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Paul
Paul
4.9/5 (144 reviews)
Koenraad
Koenraad
4.79/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (109 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Marc
Marc
4.91/5 (86 reviews)
Dirk
Dirk
4.99/5 (78 reviews)
André
André
4.97/5 (75 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Paul
Paul
4.9/5 (144 reviews)
Koenraad
Koenraad
4.79/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (109 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Marc
Marc
4.91/5 (86 reviews)
Dirk
Dirk
4.99/5 (78 reviews)
André
André
4.97/5 (75 reviews)
Vind een talentvolle loodgieter bij jou in de buurt
Ontdek ze