Help mijn kraan lekt!

loodgieter die kraan herstelt, kraanproblemen loodgieter die kraan herstelt, kraanproblemen

Een kraan, zo’n ogenschijnlijk eenvoudig dagelijks ding, die ons voorziet van essentiële watertoevoer. Je staat er niet altijd bij stil hoe ingenieus dat ding is, tot hij het niet meer (goed) doet… Maar hoe pak je zo’n kraanprobleem aan zonder dat de hele keuken of de hele badkamer onder water loopt? Wij verzamelden alle tips om die kraanproblemen in een mum van tijd op te lossen, loodgieter of geen loodgieter. 😎

Kraanproblemen

Kranen kunnen in de loop van tijd een reeks problemen ervaren. Deze problemen kunnen gaan van onder andere druppelende kranen, lage waterdruk, lekkende basissen tot zelfs de volledige vervanging van de kraan gaan. In dit artikel lichten we elk kraanprobleem toe en nemen we de oplossing onder de loep.

Druppelende kraan

Vervelend zo’n druppelende kraan. Niet enkel de perfecte verhaallijn voor een horrorverhaal, maar gewoonweg ook horror voor je portemonnee! Zo’n druppelende kraan kan namelijk dagelijks liters water verspillen! De gebruikelijke verdachten achter dit ongemak zijn versleten ringen, O-ringen of gecorrodeerde ventielen. Het repareren hiervan is vaak eenvoudiger dan het lijkt:

 • Stap 1: Zet het water af
  Zorg ervoor dat het water is afgesloten bij de hoofdkraan of onder de gootsteen voordat je begint. Zo voorkom je dat er water gaat lekken terwijl je werkt.
 • Stap 2: Verzamel het materiaal
  Neem verstelbare moersleutel, een schroevendraaier en een kraanreparatieset. Deze set bevat vaak de vervangende ringen, O-ringen en ventielen die je nodig hebt
 • Stap 3: Open de kraan
  Verwijder voorzichtig de schroefjes of dopjes aan de bovenkant van de kraan met een schroevendraaier. Hierachter vind je waarschijnlijk de moer die de hendel op zijn plaats houdt. Gebruik de verstelbare moersleutel om deze moer voorzichtig los te draaien.
 • Stap 4: Haal de kraan uit elkaar
  Verwijder de hendel en andere delen van de kraan. Je zult de ringen, O-ringen en ventielen zien. Als deze er versleten uitzien of als er roest is, moeten ze worden vervangen.
 • Stap 5: Vervang de ringen, O-ringen of ventielen
  Gebruik de kraanreparatieset om de versleten ringen, O-ringen of ventielen te vervangen. Volg de instructies in de set om te weten welk onderdeel waar moet worden geplaatst.
 • Stap 6: Zet de kraan weer in elkaar
  Zet de kraan weer in elkaar zoals deze was voordat je begon. Plaats de hendel terug en draai de moer voorzichtig aan met de verstelbare moersleutel. Zorg ervoor dat alles stevig vastzit.
 • Stap 7: En klaar is Kees!

Zwakke waterstroom

Is jouw eens krachtige waterstroom nu een zwak straaltje geworden? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Een verstopte douchekop: Mineralen en sedimenten kunnen zich in de kleine gaatjes van de douchekop ophopen, waardoor de waterstroom wordt belemmerd. Verwijder de douchekop en leg hem in een kom met warm water en azijn. Gebruik indien nodig een tandenborstel of een naald om de gaatjes voorzichtig schoon te maken.
 • Verstopte leidingen: Kalkaanslag en sedimenten kunnen zich ophopen in de leidingen die naar de douchekop leiden, waardoor de waterstroom wordt belemmerd. Overweeg om hiervoor een loodgieter in te schakelen: deze zal de leidingen doorspoelen en schoonmaken.
 • Een te lage waterdruk: Is de er in het algemeen een te lage waterdruk in je huis? Neem dan contact op met je waterleverancier om je waterdruk te verbeteren.
 • Drukregelaar: Sommige douchekoppen hebben ingebouwde drukregelaars om water te besparen. Als deze regelaar niet goed is afgesteld, kan dit leiden tot een zwakkere waterstroom. Lees de handleiding opnieuw om te zien of er al dan niet een drukregelaar is, en hoe je deze dan best kan aanpassen.

Als je het probleem niet zelf kunt oplossen of als je twijfelt over de oorzaak, is het aangeraden om een loodgieter te raadplegen. Zij kunnen het probleem beoordelen en de beste oplossing bieden voor jouw specifieke situatie.

Lekkende kraanbasis

Een lekkende kraan kan verschillende oorzaken hebben, en de oplossing hangt af van het type kraan en het specifieke probleem. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en oplossingen voor een lekkende kraan:

 • Versleten afdichtingen of pakkingen: De meest voorkomende oorzaak van een lekkende kraan is versleten afdichtingen of pakkingen in de kraan. Deze onderdelen kunnen na verloop van tijd slijten, waardoor er water kan ontsnappen. Met de juiste vervangende onderdelen is dit gemakkelijk te vervangen. Gewoon de instructies goed volgen in de handleiding van de kraan.
 • Versleten keramische schijven of cartridges: In moderne kranen worden vaak keramische schijven of cartridges gebruikt om de waterstroom te regelen. Als deze componenten versleten of beschadigd raken, kan er water gaan lekken. Dit kan iets ingewikkelder zijn dan het vervangen van afdichtingen. Misschien handig om iemand die hier kennis van heeft in te schakelen.
 • Losse onderdelen: Soms kunnen onderdelen van de kraan losraken door normaal gebruik. Dit kan leiden tot lekkages. Controleer daarom of er geen losse onderdelen zijn en draai alles wat steviger vast. Moet je onderdelen vervangen? Volg dan de aanwijzingen in de handleiding van de kraan.
 • Corrosie of kalkaanslag: Corrosie of ophoping van kalkaanslag kan leiden tot lekkages doordat water langs de aangetaste delen sijpelt. Reinig de kraan grondig om eventuele kalkaanslag te verwijderen. Je kunt hiervoor een ontkalkingsmiddel gebruiken of zelf een oplossing van water en azijn maken.
 • Problemen met de watertoevoerleidingen: Soms kunnen lekkages ook worden veroorzaakt door problemen met de watertoevoerleidingen die naar de kraan leiden. Daarom raden we ook aan om je leidingen te controleren op lekkages. Als er problemen zijn, moet je wellicht een loodgieter inschakelen om ze te herstellen.

Wanneer moet je een loodgieter bellen?

Hoewel veel kraanproblemen kunnen worden opgelost met een beetje DIY-magie, zijn er situaties waarin een volledige vervanging van de kraan of leidingen misschien nodig is. En dan is het misschien beter om iemand in te schakelen die wat afweet van kraanproblemen en hoe ze op te lossen. Als je niet zeker bent van de oorzaak van de lekkende kraan of als het probleem (te) complex lijkt, is het aangeraden om een professionele loodgieter in te schakelen. Ze kunnen de situatie beoordelen en de beste oplossing bieden voor jouw specifieke kraanprobleem.

De beste loodgieters
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Paul
Paul
4.9/5 (144 reviews)
Koenraad
Koenraad
4.79/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (109 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Marc
Marc
4.91/5 (86 reviews)
Dirk
Dirk
4.99/5 (78 reviews)
André
André
4.97/5 (75 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Paul
Paul
4.9/5 (144 reviews)
Koenraad
Koenraad
4.79/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (109 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Marc
Marc
4.91/5 (86 reviews)
Dirk
Dirk
4.99/5 (78 reviews)
André
André
4.97/5 (75 reviews)
Vind een talentvolle loodgieter bij jou in de buurt
Ontdek ze