Warmteketel onderhouden: al onze tips en tricks!

loodgieter cv ketel onderhoud loodgieter cv ketel onderhoud
badr loodgieter

Onze erkende loodgieter Badr legt je alles uit! Je warmteketel onderhouden doe je niet zomaar op 1, 2, 3. Je moet rekening houden met verschillende zaken. We leggen ze voor jou op een rijtje!
Badr geeft ons ook tips zodat jouw energiefactuur niet al te hoge toppen scheert! 🔥

Wat is precies een verwarmingsketel onderhoud?

Vooraleer we ons gaan verdiepen in de tips en tricks van Badr, is het misschien handig om te weten hoe een onderhoud van een verwarmingsketel precies verloopt.

  • De technicus gaat eerst de cv-ketel grondig reinigen en de schoorsteen of rookgasafvoer controleren. 
  • De brander wordt ook nagekeken. 
  • Zijn er onderdelen die vervangen moeten worden? Dan doet de technicus dat ook.
  • De technicus doet ook een paar wettelijk verplichte metingen, zoals de uitstoot van de verbrandingsgassen. 
  • Is alles ok? Dan ontvang je een reinigings- en verbrandingsattest. 

Wanneer moet je de ketel laten onderhouden? 

Volgens de wet, moet je je verwarmingsketel om de 2 jaar laten checken. Vooral als het om een gasketel gaat. Heb je een mazoutketel? Dan moet je deze elk jaar onderhouden.

Is het verplicht? 

Ja! Iedereen is verplicht om de ketel te laten onderhouden. Zoals hierboven vermeld, om het jaar of de twee jaar. Afhankelijk van de ketel.

Veiligheidstips

Je warmteketel onderhouden heeft vooral met veiligheid te maken. Een defecte ketel brengt namelijk risico’s met zich mee. Badr geeft ons tips om je veiligheid te garanderen:

  • Regelmatige onderhoud: Door je warmteketel regelmatig te laten inspecteren kun je mogelijke problemen vroegtijdig opsporen en dus ook oplossen.
  • Koolmonoxide-detector: Installeer een koolmonoxide-detector in de buurt van de ketel. Een defecte ketel kan koolmonoxide lekken, een geurloos en kleurloos gas dat dodelijk kan zijn.
  • Vrije ruimte: de ruimte rondom de ketel moet vrij zijn. Plaats dus geen brandbare materialen zoals doeken, papier of chemicaliën in de buurt van de ketel.
  • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel staat. Een goede luchtstroom is essentieel voor een veilige en efficiënte werking.
  • Nooduitschakeling: Weet waar de nooduitschakeling van de ketel zich bevindt en hoe je deze moet gebruiken in geval van een noodsituatie.

Milieu-impact van een verwarmingsketel

Je ketel regelmatig onderhouden is niet enkel verplicht, maar draagt ook bij tot een verminderde milieu-impact. Een goed onderhouden ketel gaat namelijk efficiënter werken en dus minder energie verbruiken. Zo ga je ook minder CO2 en andere schadelijke gassen uitstoten.

Daarbovenop help je ook de levensduur van de ketel te verlengen. Door regelmatig de verwarmingsketel te inspecteren, verminder je de noodzaak om deze vroegtijdig te vervangen.

Hoe herken je een niet goed functionerende ketel?

Het onderhoud van je ketel moet je om de twee jaar doen (of elk jaar als je een mazoutketel hebt). Tenzij je ketel niet meer goed functioneert, dan moet je dit natuurlijk veel vroeger aanpakken. Maar hoe herken je een niet-werkende ketel? Er zijn 6 aanduidingen die kunnen aanwijzen dat je ketel niet meer goed werkt en dus aan vervanging toe is:

  • Onregelmatige temperaturen: Als je merkt dat de temperatuur in je huis niet consistent is of dat het water niet goed opwarmt, kan dit wijzen op een probleem met de ketel.
  • Vreemde geluiden: Ratelende, kloppende of fluitende geluiden kunnen wijzen op problemen zoals kalkaanslag of luchtbellen in het systeem.
  • Verkleuring: Een gele of oranje vlam in plaats van een blauwe kan wijzen op een onvolledige verbranding, wat gevaarlijk kan zijn.
  • Waterlekkages: Lekkages rond de ketel kunnen wijzen op een probleem met de druk.
  • Verhoogde energierekening: Een plotselinge stijging van je energierekening kan een teken zijn dat je ketel harder moet werken vanwege een inefficiënte werking.
  • Uitschakeling: Als de ketel zichzelf regelmatig uitschakelt, kan dit wijzen op problemen met de thermostaat, de waterdruk of de waterpomp.

Waar moet je opletten bij het onderhoud? 

Het is zover! Je moet je warmteketel laten controleren. Je moet op twee zaken letten. Ten eerste is het belangrijk te weten dat niet alle loodgieters bevoegd zijn om een ketel te onderhouden. Het onderhoud van je warmteketel moet gebeuren door een erkende verwarmingsmonteur. Vraag dit dus zeker na vooraleer je iemand laat komen.
Vervolgens moet je ook een officieel attest van onderhoud ontvangen. Dit document bewijst dat je je ketel wel degelijk hebt laten onderhouden. Enerzijds omdat het verplicht is, anderzijds om je te verzekeren in geval van incident (wat we absoluut niet willen!). 

Hoeveel kost het onderhoud van jouw cv-ketel?

Dat hangt af van het bedrijf dat je inschakelt. Elk bedrijf heeft zijn eigen prijzen, maar je moet rekenen op een bedrag tussen de €120 en €150. Je moet ervoor zorgen dat je iemand inhuurt die betrouwbaar is. Alleen zo ben je er zeker van dat het werk goed wordt gedaan, met het juiste gereedschap en met een attest!

Wat te doen bij panne?

Ik vertel mijn klanten altijd dat ze voor de ketel moeten gaan staan en moeten zoeken naar een error code. Als ik op voorhand de error code weet, weet ik wat ik kan verwachten. Als het gaat om iets kleins, dan kunnen klanten de ketel gemakkelijk resetten. Als hij weer goed begint te lopen, is het goed. Ingrijpen is niet nodig, hij staat weer aan!

Heb jij tips voor minder verbruik? 

Ten eerste, laat je cv-ketel onderhouden! Een goed werkende ketel heeft een beter rendement dan een niet-onderhouden ketel. 👌

Ten tweede: zet de verwarming 1 tot 2 graden lager. Vooral in de tijdspanne waar niemand thuis is. Zet je thermostaat 2 graden lager. Verwarmen heeft geen zin als je niet thuis bent. Als je thuis bent, moeten 19°C en een lekkere dikke trui en sokken voldoende zijn. 🧶

Een fout die klanten maken is dat ze de verwarming helemaal uitzetten als ze weg zijn. Dit is het ergste! Als ze thuiskomen, willen ze maximaal verwarmen. Zet de verwarming niet helemaal uit, maar zet de thermostaat lager als je weg bent.

Bedankt Badr voor de tips! Als je het nog niet hebt gedaan, laat je ketel dan snel onderhouden! Onze verwarmingsmonteurs kunnen jou helpen.

De beste loodgieters
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Paul
Paul
4.9/5 (144 reviews)
Koenraad
Koenraad
4.79/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (109 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Marc
Marc
4.91/5 (86 reviews)
Dirk
Dirk
4.99/5 (78 reviews)
André
André
4.97/5 (75 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Eric
Eric
4.97/5 (157 reviews)
Paul
Paul
4.9/5 (144 reviews)
Koenraad
Koenraad
4.79/5 (135 reviews)
Frederic
Frederic
4.95/5 (131 reviews)
Peter
Peter
4.85/5 (109 reviews)
Jianmin
Jianmin
4.82/5 (105 reviews)
Marc
Marc
4.91/5 (86 reviews)
Dirk
Dirk
4.99/5 (78 reviews)
André
André
4.97/5 (75 reviews)
Vind een talentvolle loodgieter bij jou in de buurt
Ontdek ze