Schilderen op behangpapier: onze tips

schilderen op behangpapier schilderen op behangpapier

Stel je dit voor: je bent net verhuisd naar een nieuwe plek, en de muren zijn versierd met ouderwets behang rechtstreeks uit een sitcom uit de jaren 70. We begrijpen je dilemma: schilderen of niet schilderen? Het idee om het behang te moeten verwijderen is niet erg aantrekkelijk. Kies daarom voor een snelle oplossing: schilder over het behang. Een effectieve oplossing om je muren nieuw leven in te blazen. Bovendien bespaar je tijd, geld en vooral veel gedoe. Want het verwijderen van behang kan (soms) voor verrassingen zorgen. Maar… kan dat, schilderen op behangpapier? We leggen het je uit!

Schilderen op behang: wanneer kan je het doen?

Je kunt schilderen op behang wanneer het in goede staat is. Dat wil zeggen dat ie goed aan de muur is bevestigd, zonder tekenen van loskomen of bubbels. Controleer ook of het patroon niet te veel structuur of reliëf heeft. Het is ook handig als je in een kleinere ruimte werkt, zoals een badkamer of een kast. Schilderen is gemakkelijker dan het verwijderen in deze kleine ruimtes. 👌

Schilderen op behang: wanneer moet je het niet doen?

Het kan verleidelijk zijn om meteen je verfborstel te pakken en te beginnen met het bedekken van het behang. We raden het jou af. Onderzoek eerst het behang: komt het los? Heeft het een popcorn-structuur? Leg je verfborstel maar neer en laat de verf voor wat het is. Want in dat geval is schilderen niet de beste optie. Hoeveel lagen verf je er ook overheen doet, de bubbels en naden zullen altijd zichtbaar blijven. Bovendien, als het behang besluit zijn eigen leven te gaan leiden en begint los te komen, wordt het echt een nachtmerrie (ja, misschien overdrijven we een klein beetje…). En als het echt een catastrofe wordt, kan je steeds een Ring Twice schilder inschakelen.

De basisregel? Behang in slechte staat, niet schilderen!

Dingen om te overwegen voordat je op behang gaat schilderen

schilderen op behangpapier met verfborstel

Onthoud: als je besluit je muren te schilderen, is het cruciaal om de staat van het behang te evalueren. Verf zal de gebreken zoals barsten, gaten of krassen niet volledig bedekken. Als je er veel ziet, heroverweeg dan het idee om te schilderen en denk misschien aan het verwijderen van het behangpapier.

Als alles er goed uitziet, heb je onze GO. Begin met het voorbereiden van het oppervlak voor het schilderen. Dit houdt in dat je het behang grondig schoonmaakt om vuil, vet of stof te verwijderen die de hechting van de verf kunnen beïnvloeden. Gebruik een licht vochtige doek. Zorg ervoor dat het niet te nat is. Controleer vervolgens of er plekken zijn waar het behang van de muur loskomt; deze hebben extra zorg nodig in de vorm van een primer voordat je begint te schilderen op het behang.

Hoe te schilderen op behangpapier

We leggen het je stap voor stap uit:

Wat je nodig hebt om te beginnen met schilderen:

  • Verf naar keuze
  • Olie-gebaseerde primer
  • Verfborstel
  • Verfroller
  • Schilderstape

Stap 1: Reinig het behang

Neem een licht vochtige doek en veeg stof en vuil weg — de primerlaag hecht niet goed op een laag vuil. Als je muren veel hebben meegemaakt, is het misschien wel nodig om een iets krachtigere reiniger te gebruiken. Gebruik warm water met een beetje afwasmiddel of witte azijn. Wrijf voorzichtig de te reinigen plek schoon met een spons of doek. Gebruik niet te veel water, want de vochtigheid kan ervoor zorgen dat het behang loskomt of bubbels vormt.

muren schoonmaken voor schilderen

Stap 2: Plak tape op de muren

Terwijl je muur droogt, kun je schilderstape aanbrengen om de lijsten, lambrisering of plinten te beschermen. Zorg ervoor dat elke hoek bedekt is!

Stap 3: Breng een primerlaag aan op het behang

Voor deze stap is olie-gebaseerde primer je geheime wapen. Waarom? Omdat een olie-gebaseerde primer deze lijm stevig op zijn plaats houdt, in tegenstelling tot een water-gebaseerde primer die je behang als een spons kan doorweken. En vergeet niet een raam of twee te openen – je wilt ervoor zorgen dat alles volledig droog is voordat je verder gaat (bovendien kan primer soms een vies geurtje hebben, een beetje frisse lucht kan geen kwaad).

Stap 4: Begin met schilderen op behangpapier

Het moment is eindelijk daar. Zeg vaarwel tegen dat behang! Begin bij het plafond met je trouwe verfborstel, werk naar beneden in een “W” vorm, kruisend om elke centimeter van deze muren stijlvol te bedekken. En onthoud, geduld is een schone deugd, dus laat de eerste laag goed drogen voordat je aan de tweede laag denkt. Zodra deze laatste laag is aangebracht, zijn je muren klaar om te stralen!

Veelgestelde vragen

Wat is de eenvoudigste manier om op behang te schilderen? De sleutel om deze verflaag perfect te krijgen, is te beginnen met een olie-gebaseerde primer. Zorg ervoor dat deze volledig droog is voordat je begint te schilderen op het behang.

Is het moeilijker om behang te verwijderen als het is geschilderd? Het verwijderen van behang wordt aanzienlijk moeilijker wanneer eroverheen is geschilderd. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Je kunt altijd een Ring Twice dienstverlener inschakelen om het behang te verwijderen.

Vind een talentvolle schilder bij jou in de buurt
Ontdek ze