Jouw plafond schilderen? Een makkie!

Uw plafond schilderen? Een makkie! Uw plafond schilderen? Een makkie!

Lig je elke avond in bed naar jouw plafond te staren? En lig je daarna heel de nacht te woelen en te denken dat je deze dringend opnieuw moet schilderen? Wij willen enkel het beste voor onze leden, en bekommeren ons dus ook over jouw nachtrust. Vandaag geven wij jou tips over hoe jouw plafond verven. Het lijkt moeilijk, en misschien acrobatisch, maar hey, het resultaat zal er zijn!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is eindelijk zo ver! Jouw plafond krijgt een nieuw kleurtje! Je hebt een bezoekje gebracht aan de dichtstbijzijnde doe-het-zelf-winkel. Maar hoe begin je nu toch met het schilderen van een plafond? Begin niet in het wilde weg te schilderen, wij zetten even alles op een rijtje. Net zoals voor alle schilderwerken, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Enkel zo zal je een mooi eindresultaat hebben.

Ten eerste, moet je de ruimte leegmaken, zo is er genoeg bewegingsruimte om het plafond te schilderen. Verplaats alle meubels, verwijder de plafondlampen en berg de gordijnen netjes op. Ook niet onbelangrijk is de vloer beschermen: plak een oud zeil, plastic of speciaal afdekkarton. Meubels die je niet buiten krijgt, dek je af met afdekplastic. Zo krijgt enkel het plafond een nieuwe kleur. 😉

Is het plafond niet zo proper meer? Verwijder alle vuiligheden met een beetje ammoniakwater(10% ammoniak in warm water) of met een ontvetter. Is het plafond in een slechte staat? Vergeet dan ook niet alle gaatjes en barsten weer op te vullen. Gebruik hiervoor een acrylaatmastiek want daar kan er over geschilderd worden. Ga hierna met een fijn schuurpapier (korrel 150) over de gevulde gaatjes en barsten. Vergeet niet om achteraf opnieuw te ontstoffen!

Welke verf voor jouw plafond?

Een primer? Mat of glanzend plafondverf? Houtverf? Kan je niet meer uit aan alle mogelijke opties? Een primer is niet noodzakelijk als het plafond in een goede staat is. Als er toch wat oneffenheden zijn, is het aangeraden om een laagje primer aan te brengen.

Een klein truucje om jou te helpen bij het kiezen van de juiste verf voor jouw plafond: kies altijd voor een verf met een mat-effect. Waarom? Ten eerste omdat weinig mensen op regelmatige basis hun plafond schoonmaken. Het heeft dus geen nut om een afwasbare satijnen of glanzende verf te kiezen. Plus, het bespaart je heel wat geld. 😇 De tweede reden is dat een matte verf de oneffenheden zal verdoezelen. Het zal ook een beter resultaat opleveren voor in grote ruimtes.

Maar als je het plafond van jee badkamer of keuken opnieuw schildert, dan is het wél aangeraden om voor een satijnen of glanzende verf te gaan. Hoe hoger de glanswerking, hoe minder de vochtinname, en dus minder schimmels!

Hoe begint je met het schilderen van je plafond?

De kleur gekozen? Check! De juiste verf gekocht? Check! Proper plafond? Check! Het werk kan beginnen! Alvorens te beginnen, is het best handig om de randen van de muur af te plakken met tape. Zo ben je zeker dat je niet ook de muur opnieuw hoeft te schilderen. 😉

Schilder de randen van het plafond met een ronde verfkwast, voor de rest van het plafond gebruik je best een verfroller. Eenmaal dit gedaan is, verdeel je het plafond in denkbeeldige stukken van ongeveer 1 m². Het is gemakkelijker om per vierkante meter te werken dan het hele plafond in één keer te verven. Begin ook steeds in een hoek van het plafond en schilder zo naar de andere kant van de kamer.

Gebruik steeds voldoende plafondverf. En zo ga je telkens verder, vierkante meter per vierkante meter. Laat de eerste laag goed drogen, let steeds op de vermelde droogtijd op de verfblik. Eenmaal de eerste laag droog is, herhaal je het proces. Vergeet niet om de afplaktape te verwijderen wanneer de verf nog nat is, zo voorkomt u dat u de verf eraf trekt eenmaal deze droog is.

muren schilderen

Hoe plafond schilderen zonder strepen?

Het overkomt iedereen. Na urenlang geschilderd te hebben is de kamer of het plafond eindelijk klaar. Maar dan, help!, strepen! Niet prettig.

Een paar tips om dit te voorkomen, want een gewaarschuwd mens is er twee waard! Schilder altijd op een zachte manier, het heeft geen zin om hard op de verfroller te drukken. Keer ook nooit terug op jouw stappen, dit is de grootste oorzaak voor strepen. Ook goed om te weten is wanneer je beslist om een plafond te verven, dat je dat best in één keer doet.

Een ander truucje is om in een koele ruimte te schilderen. Om strepen te vermijden moet de plafondverf niet te snel drogen. De ideale temperatuur is tussen de 10°C en 20°C. Misschien best in de lente of zomer schilderen dus. 😉

Nog een paar mooie tips voor plafond schilderen

Als je je plafond opnieuw schildert, is het aanbevolen om met je gezicht naar het raam gericht te werken. Je schildert ook altijd van het raam weg. Zo heb je namelijk de beste lichtinval!

Een hoog plafond en geen trapladder? Gebruik een telescopisch verfroller of plaats een bezemsteel in de holte van het handvat van de roller. Zo kan je hogere plafonds ook zonder moeite bereiken.

Een laatste tip is om de ruimte niet te verluchten tijdens het schilderen. Zo gaat de verf niet te snel drogen, anders kunnen de rolbanen van de verfroller zichtbaar worden. En dus de strepen.

Ohja, nog een laatste tip! Zo’n plafond verven kan best wel vermoeiend zijn, zo heel de tijd met jouw arm naar boven. Je krijgt er wel spierballen van, maar wat zeg je van een goede massage om te ontspannen na het harde werk?

houten plafond schilderen

Ziezo! Nu ben je klaar om jouw plafond een nieuwe kleur te geven! En je hebt niet eens het boek Plafond verven voor dummies moeten bovenhalen dankzij onze tips! Heb je na eindeloos veel Youtube-filmpjes te hebben gekeken en alle mogelijke stappenplannen te hebben gelezen, toch niet veel zin of geen tijd om jouw plafond zelf te verven? Gelukkig staan onze schilders klaar om jou een handje te helpen! Neem een kijkje naar onze schilders, zij zullen je weten te helpen!

Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat! Stuur je ons een paar foto’s door? Heb je onze tips toegepast? Of heb je nog andere geheime tricks? Laat ze ons snel weten!

Vind een talentvolle schilder bij jou in de buurt
Ontdek ze