Zonder strepen verven? Zo doe je dat!

tips om zonder strepen te verven tips om zonder strepen te verven

Het verven van een kamer is veel meer dan alleen een kwast of roller in de verf dopen en aan de slag gaan. Het is een kunstvorm waarbij techniek, voorbereiding en de juiste tools samenkomen om een meesterwerk te creëren – totaal niet overdreven van ons… 😉 Een van de meest voorkomende uitdagingen waar zowel beginners als ervaren schilders mee te maken krijgen, is het zonder strepen verven. Die vervelende strepen zouden zo maar het eindresultaat kunnen bederven, en dat willen we niet. Met de juiste aanpak en een beetje kennis kun je muren schilderen die zo glad zijn als zijde. Als je Thierry en de andere schilders hun tips volgt, tenminste!

Bereid de muur voor

Een goede voorbereiding is al het halve werk, zeker bij zonder strepen verven. Schuur de muren om zo alle oneffenheden glad te strijken. De verf zal zich zo ook beter hechten. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier.

Reinig daarna de muren. Het minste vuiltje, stofje of vet kan de verf belemmeren om gelijkmatig aangebracht te worden. Gebruik een vochtige doek of spons om het stof van de muur te vegen. Voor vettige of vuile muren kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken. Laat de muur ook volledig drogen alvorens je begint te schilderen.

Gebruik een primer

Een primer aanbrengen heeft verschillende voordelen:

  1. Betere hechting van de verf: Een primer zorgt ervoor dat de verf zich beter kan hechten aan de ondergrond. Zo verminder je ook de kans op schilferen of afbladderen van de verf op lange termijn.
  2. Uniforme uitstraling: Met een primer creëer je ook een uniforme basis, zodat de verf gelijkmatiger aangebracht kan worden. Dit is vooral handig bij poreuze oppervlakken zoals gipsplaat of hout, waar de verf anders ongelijkmatig kan worden geabsorbeerd.
  3. Verbergen van vlekken en kleurverschillen: Een primer verbergt ook oude vlekken die je niet kan verwijderen. Ook zorgt een primer dat je met een lichtere kleur kan schilderen bovenop een donkere kleur.
  4. Besparing op verf: Het is altijd leuk om te besparen, vooral op verf! De verf kan dankzij de primer gelijkmatiger en efficiënter aangebracht worden. Met andere woorden: door eerst een primer aan te brengen moet je minder lagen verf aanbrengen om een volledige dekking te krijgen.
  5. Verbeterde duurzaamheid: De primer biedt bescherming tegen factoren zoals vocht. Denk dan vooral aan ruimtes zoals badkamers en keukens. Met het eerst aanbrengen van een primer, verleng je de levensduur van de verf. Nota bene, er bestaan specifieke primers voor specifieke ruimtes. Dus als je een badkamer moet schilderen, opteer dan voor een schimmelwerende primer.

Het belang van de juiste verf en gereedschap

Kies verf die geschikt is voor de ruimte. Schilder je de badkamer? Ga dan voor verf die tegen vocht kan. Je vindt meer informatie over hoe de juist verf kiezen in ons artikel “Hoe de juiste verf kiezen”.

Gebruik eerder kwaliteitsverf dan goedkopere verven. Die hebben namelijk de neiging om ongelijkmatig op te drogen. Het is een investering maar je zal er geen seconde spijt van hebben! Schaf ook een verfroller aan als je grote oppervlakken moet schilderen. Houd wel rekening met het type verf dat je gebruikt en de textuur van de muur. Ook raden we je aan om een kwast te gebruiken voor de randen en de hoeken. Een schuine kwast is zelfs nog beter voor precisiewerk.

Alles zit hem in de techniek

Er zijn verschillende technieken om te verven zonder strepen. Een daarvan is de “natte rand”-techniek. Dit houdt in dat je snel genoeg werkt zodat de verf die je aanbrengt altijd aansluit op een natte rand van eerder aangebrachte verf. Zo voorkom je dat droge randen elkaar overlappen en zo strepen veroorzaken.

Een andere techniek is schilderen in een W/M-patroon. Hierbij begin je bovenaan en rol je in een W-of M-patroon. Vervolgens vul je de ruimtes in zonder de verfrol op te tillen. Zo verdeel je de verf gelijkmatig.

Welke techniek je ook gebruikt, let erop dat je de roller nooit overbelast. Te veel verf op de roller kan namelijk leiden tot druppels en strepen. Rol daarom de verfroller enkele keren over het rooster om zo overtollige verf te verwijderen.

Houd het weer in de gaten

Schilderen bij zeer hoge of lage temperaturen is niet aangeraden. Hetzelfde geldt voor het schilderen bij een te hoge luchtvochtigheid. Kortom, het mag niet té warm zijn, niet té koud, maar ook niet echt regenen. Een soort van Stratego-spel in ons Belgenland 😉

Tweede laag verven

Bij verven moet je ook veel geduld hebben. Hoe moeilijk dat ook is. Je moet de eerste laag volledig laten drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Zo bekom je een gelijkmatige dekking en minimaliseer je de kans op strepen.

Ziezo! Zie je het zitten om je kamer te herschilderen? Of is de moed je in de schoenen gezakt? Goed nieuws, op Ring Twice hebben wij topschilders die jou kunnen helpen!

De beste schilders
Pierre
Pierre
4.98/5 (211 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Pierre
Pierre
4.93/5 (179 reviews)
François
François
4.95/5 (145 reviews)
Ronny
Ronny
4.96/5 (124 reviews)
Marc
Marc
5/5 (115 reviews)
Yves
Yves
4.98/5 (113 reviews)
Ioan
Ioan
4.73/5 (92 reviews)
Rudy
Rudy
4.99/5 (68 reviews)
Arif
Arif
4.95/5 (61 reviews)
Pierre
Pierre
4.98/5 (211 reviews)
Kalil
Kalil
4.94/5 (204 reviews)
Pierre
Pierre
4.93/5 (179 reviews)
François
François
4.95/5 (145 reviews)
Ronny
Ronny
4.96/5 (124 reviews)
Marc
Marc
5/5 (115 reviews)
Yves
Yves
4.98/5 (113 reviews)
Ioan
Ioan
4.73/5 (92 reviews)
Rudy
Rudy
4.99/5 (68 reviews)
Arif
Arif
4.95/5 (61 reviews)
Vind een talentvolle schilder bij jou in de buurt
Ontdek ze