Gras zaaien: tips en stappenplan

Gras zaaien: hoe moet dit? Wanneer is het de beste periode om nieuw gras te zaaien? Doe je het zelf of wil je liever een tuinman je gras laten zaaien? Lees hier alles wat je moet weten over gras zaaien.

gras zaaien

Hoe zaai ik een gazon?

Ring Twice

Bij gras zaaien komt er veel bijkijken. Eerst moet je rekening houden met de periode: het ideale moment om gazon te zaaien is tussen april en mei, of tussen augustus en september. De bodem is dan vochtiger en net iets warmer.

Gras zaaien klinkt gemakkelijk, maar er is een heel stappenplan dat gevolgd moet worden. Eerst moet je de bodem goed voorbereiden. Dit houdt in dat je de zuurtegraad van de grond moet nakijken. De bodem moet ook omgespit worden om zo wortels, onkruid weg te halen. Het gras zaaien moet ook volgens een bepaald patroon gebeuren: werk steeds in twee richtingen: één keer in de lengte graszaden strooien, een tweede keer in de breedte.

Hou ook rekening met het weerbericht, niet altijd even gemakkelijk in België. Je wil het liefst gras zaaien in optimale omstandigheden, zijnde net na de regen, wanneer er geen wind is. Zo zullen de graszaadjes flink kunnen groeien.

Of je nu zelf gras zaait of een ervaren tuinman je gras laat zaaien, je mag niet vergeten goed zorg te dragen voor je gras. Zo mag je niet onmiddellijk jouw gras maaien. Wacht tot je gras ongeveer 10cm hoog is vooraleer je het een eerste keer afrijdt. Verticuteren is sowieso uit den boze. Wacht ongeveer 3 jaar alvorens te verticuteren, anders zijn de grassprietjes nog te fragiel. Het zweet breekt je uit? Geen paniek, lees hieronder alles over hoe gras zaaien zonder al te veel kopzorgen.

Wanneer gras zaaien?

Je wil je gazon zaaien, maar vraagt je af wanneer de beste periode is? Theoretisch gezien kan gras zaaien vanaf maart, april tot en met eind september. Maar tuinexperten raden aan om nieuw gras te zaaien van midden april tot eind mei of van midden augustus tot eind september.

Waarom is dit de ideale periode om gras te zaaien? De ideale periode om gras te zaaien is wanneer de grond vochtig genoeg is en ook redelijk opgewarmd is. In België is dat dus meestal in het voorjaar, oftewel de maanden april en mei, maar ook na de zomer, augustus en september. Let er wel op dat gazon zaaien als het te warm is niet zal werken. Als de grond te droog is, zal het zaad niet ontkiemen. De beste bodemtemperatuur voor graszaadontkieming is vanaf 10, 12 graden.

Denk er ook aan dat hoe beter de groeiomstandigheden zijn, hoe kleiner de kansen op onkruid! Het ideale moment om gras te zaaien is net voor de regen en wanneer er weinig wind is. Anders vliegen de graszaadjes weg. De regen gaat de bodem vochtig houden waardoor de graszaadjes sneller zullen kiemen. Voeg daarbij goede temperaturen aan toe en de eerste grassprietjes zullen na een week al te voorschijn komen.

Gras zaaien voorjaar

Gras zaaien in het voorjaar is synoniem van groeizaam en vochtig weer. Alles wat een graskiempje graag heeft. In april zijn de nachtvorsten al voorbij, waardoor de kieming van graszaadjes veel sneller zal kunnen plaatsvinden. Het is wel van belang dat de temperatuur boven de 10 à 12 graden blijft.

Een voordeel van in het voorjaar gazon zaaien is dat je tegen de zomer een mooi, groen en gezond grasperk zal hebben. Gras zaaien in april en gras zaaien in mei is de ideale periode aangezien het groeizaam en vochtig weer is, maar deze periode is natuurlijk ook gunstig voor de groei van onkruid. Dit kan ervoor zorgen dat de jonge grassprietjes kunnen verstikken. Let er dus op dat onkruid niet de bovenhand neemt.

Gras zaaien najaar

Gazon zaaien kan ook in het najaar. Waar het voor gazon zaaien voorjaar nog misschien te koud zou kunnen zijn, ben je vanaf half augustus tot eind oktober zeker van vochtiger en warmer weer. Het graszaad zal dankzij deze uitstekende weersvoorspellingen sneller en gelijkmatiger kiemen. Onkruidzaadjes zijn in deze periode, van half augustus tot eind oktober ook minder actief. Het onkruid zal je jonge graskiemen niet stikken. Gras zaaien in het najaar is eigenlijk de ideale zaaiperiode. Het enige nadeel van gras zaaien in het najaar is dat je tijdens de zomer niet hebt kunnen genieten van een mooi gazon. Maar het zal voor volgend jaar zijn als je in augustus gazon zaait.

Hoe gras zaaien?

Gras zaaien is niet moeilijk, maar het is wel een intensieve klus. Gazon zaaien is niet enkel zaadjes in het wilde weg strooien en wachten tot ze groeien. Gras zaaien vraagt om een stappenplan: van het voorbereiden van de bodem tot het onkruid verwijderen, en dan pas gazon zaaien. En dat is niet alles! Je moet natuurlijk ook hierna voor je gras zorgen. Een hele klus dus! Laten we samen door het stappenplan gaan, en alles zal klaar en duidelijk worden van hoe gras zaaien.

Bodem voorbereiden

Gazon zaaien begint altijd met het voorbereiden van de bodem. Je moet eerst de zuurtegraad van je bodem nakijken. Met een correcte zuurtegraad zullen de nodige voedingselementen uit de bodem goed opgenomen kunnen worden.

Eenmaal dit gedaan, moet je de grond omspitten. Stenen, wortels, onkruid en andere plantenresten moeten verwijderd worden. Deze stap is een zwaar karweitje. Hier kan je eventueel ook een bodemverbeteraar gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat er een evenwichtige houding is tussen lucht en vocht in de bodem. Op die manier kunnen de wortels zich gezond ontwikkelen.

De laatste stap voor het gras zaaien is de bovenste laag wat losharken. Door dit te doen krijg je een vlakke grasmat.

Zaaien van gras

Ziezo je bodem is goed voorbereid en nu ben je klaar om het echte werk te doen: gras zaaien! Begin niet in het wilde weg gras te zaaien, maar hou er een zekere structuur in. Verdeel de graszaden in twee gelijke hoeveelheden. Strooi een deel in de lengte en het andere deel in de breedte. Door gras te zaaien in twee keer en in twee richtingen, verhoog je de kans dat het graszaad gelijk verdeeld wordt over de grond. Het is aangeraden om langs de kanten wat extra gras te zaaien voor stevigheid.

Eenmaal je de graszaadjes hebt gestrooid, kan je deze lichtjes harken. Wees voorzichtig hier: als je te diep harkt, dan zal het graszaad verstikken en dus niet ontkiemen.

Na het gras zaaien, moet je de grond lichtjes aanwalsen. Of er heen en weer over lopen zodat de zaadjes goed in de grond gaan.

Bovenstaande stappen gevolgd? Sproei de aarde onmiddellijk goed nat. Doe dit met een fijne waterstraal, het moet namelijk rustig beregend worden. Als je met een te sterke waterstraal de grond nat maakt, zullen de zaadjes van hun plek worden gespoten of verdrinken.

Na het zaaien

Na gras zaaien moet je absoluut voorkomen dat de grond uitdroogt. Je moet dus op regelmatige basis sproeien, als het niet regent natuurlijk. Het is belangrijk dat als je sproeit, dat je niet drijfnat sproeit. Als je moet sproeien, doe dit dan eerder minder vaak maar voldoende, dan vaak en niet genoeg. Heb je een mechanische sproeier? Ideaal! Zo kan je de bewatering gelijkmatig houden. Naargelang de bodemtemperatuur zal het ongeveer 2 à 3 weken wachten zijn vooraleer de graszaadjes zullen ontkiemen.

Wat met het grasmaaien na het zaaien van gras? Gras maaien doe je pas zodra het gras ongeveer 8 à 10 cm hoog is. Dan pas mag je voor het eerst maaien. En dan nog, begin niet te kort te maaien. De eerste twee, tot zelfs drie, keer maai je best niet korter dan 4-5 centimeter.

Na gras zaaien is het uit den boze om te verticuteren. Verticuteren doe je pas na 3 jaar. Anders zijn de wortels van je gazon veel te fragiel en nog niet voldoende vertakt in de bodem. Je doet dan meer kwaad dan goed!

Het is ook afgeraden om na gazon zaaien over je gras te lopen. De verleiding is groot om in je tuin rond te lopen of in je tuin te liggen, maar als e te snel op het gras wandelt, dan zal het jonge en fragiele gras kapot gaan. En moet je dus alles opnieuw starten. Wat natuurlijk heel jammer zou zijn!

Je kan beslissen om dit zelf te doen of het uitbesteden aan een ervaren tuinman. Is tuinieren echt je ding? Je hebt er enorm veel plezier aan? Waarom zou je zich dan niet inschrijven als tuinman? Zo kan je jouw buren helpen met hun tuinonderhoud, en zelfs gras zaaien! Dan moeten zij die hele klus niet doen.

De verschillende soorten gras voor gazon zaaien

Gazon zaaien, ja, maar met welk soort gras? Er bestaan verschillende typen gras. Hoe weet je welk gazon je nodig hebt? Je moet je afvragen wat de belasting zal zijn. Ben je van plan om vaak over het gras te lopen? Of is het een voortuintje waar niemand over zal wandelen, behalve de kat van de buren? Hebt je kinderen die niet kunnen wachten om voetbal te spelen in de tuin?

Daarbovenop moet je ook rekening houden met het type grond dat je hebt. Deze zal namelijk ook het soort gras voor gazon zaaien bepalen. Een klein overzicht van de verschillende soorten gras voor gras zaaien:

Speelgras

Speelgras of speelgazon is het meest voorkomende gazon. Hetzelfde geldt voor sportgazon. Een speelgazon en een sportgazon kunnen zeer goed tegen een zwaar beloop. Denk aan kinderen die in de tuin lopen of zelfs intensievere sportactiviteiten zoals voetbal bijvoorbeeld. Het speelgras, maar ook het sportgazon zijn een mengeling van fijne en dikkere grassoorten (een sportgazon heeft een grotere hoeveelheid aan grovere grassoorten). Die verschillende grassoorten zorgen voor een sterke en dichtbegroeide grasmat. Het is dus de ideale combinatie van grassoorten voor een tuin waar er veel op gelopen, gespeeld en gesport zal worden.

Schaduwgras

Ligt je tuin vooral in de schaduw? Opteer dan voor een schaduwgazonzaad. In schaduwgazon zitten er grassoorten die goed kunnen groeien in de schaduw. Schaduwgazon is wat brozer, dus zaai je best als het gras niet te intensief belopen zal worden. Schaduwgazon verdraagt ook goed droogte.

Traaggroeiend gras

Je bent geen fan van het gras af te maaien? Je wilt geen uren besteden aan tuinonderhoud? Dan kies je het best voor traaggroeiend gras. Ideaal voor tuinen waar er weinig op gelopen zal worden. Een groot nadeel van traaggroeiend gazon, is dat het in droge periodes nog trager herstelt. En hierdoor zal er ook sneller onkruid tussen groeien.

Siergazon

Zoals de naam het al doet blijken, heeft een siergazon een decoratieve functie. Een siergazon moet je dus niet zaaien als je jouww tuin vaak zal belopen of als er in je tuin gespeeld zal worden. Een siergazon bestaat uit fijne grassoorten.

Herstelgazon

Reparatie gazon of herstelgazon is om je gras te herstellen. Je zaait herstelgazon na het verticuteren van jouw gras. Als er kale plekken zijn ontstaan na het verticuteren, zal een reparatie graszaad deze opvullen. Een herstelgazon bestaat uit een zaadmengsel dat snel ontkiemt, waardoor je binnen enkele weken een nieuw gazon hebt.

Wat is de prijs voor gras zaaien?

Gras zaaien of gazon zaaien heeft natuurlijk een prijskaartje. De prijs voor gras zaaien wat door verschillende zaken bepaald zoals de voorbereidende werken, gras zaaien of graszoden aanleggen, de oppervlake van je gazon etc.

Welke factoren de prijs van gazon zaaien bepalen, vind je hieronder:

De voorbereidende werken

Zoals hierboven vermeld, moet je steeds jouw grond voorbereiden alvorens je begint met gras zaaien. De omvang van de voorbereidende werken zal de prijs beïnvloeden. Om welke werken gaat het net? Moet je eerst het oude gras volledig verwijderen? Na het verwijderen moet er ook omgespit worden.

Nadien volgt de analyse van de zuurtegraad: moet er eerst gekalkt worden of zelfs bemest worden om zo de perfecte voedingsbodem te creëren? Heb je plasvormingen in de tuidiessssn na hevige regen? Dan moet je misschien eerste een drainagesysteem installeren? Of moet jouw tuin gelijkgemaakt worden om zo verzakkingen te vermijden? Die voorbereidende werken kunnen dus al zeer omslachtig worden, maar ze zijn wel van belang om optimaal gazon te zaaien. Om de kosten wat te beperken, kan je misschien zelf aan de slag met deze voorbereidende werken alvoren je gazon te zaaien.

Gras zaaien of graszoden aanleggen?

Bij het opnieuw aanleggen van je tuin zijn er twee opties: ofwel gras zaaien of graszoden aanleggen. Afhankelijk van de gekozen optie, zal de prijs hoger of lager liggen. Beide opties hebben voor-en nadelen.

Gras zaaien is goedkoper dan het leggen van graszoden. Wanneer je kiest voor gas zaaien heb je de keuze tussen verschillende grassoorten. Zoals hierboven vermeld bestaan er verschillende grassoorten, gaande van speelgazon tot sportgazon, schaduwgazon of traaggroeiend gras.

Het nadeel gras zaaien is dat je niet onmiddellijk je gras mag belopen. Je mag je gazon 2 tot 3 maanden niet betreden of gebruiken na het zaaien gazon. Gras zaaien moet ook tijdens een bepaalde periode gebeuren: van april tot mei, en tussen augustus en september.

Graszoden aanleggen kost daarentegen iets meer dan gras zaaien. Maar het grote voordeel is dat je na 2 tot 3 weken al op de graszoden mag lopen. Het grote voordeel van graszoden is dat ze het hele jaar door aangelegd kunnen worden. En ze zijn ook minder vatbaar voor onkruid.

Oppervlakte van je gazon

Hoe groter je tuin, hoe meer gras zaaien, hoe hoger de kostprijs. Je hebt meer materiaal nodig voor een grote tuinoppervlakte. Ook heb je meer graszaadjes of graszoden nodig.

Uurtarief gras zaaien

Je hebt het idee om zelf gras te zaaien links laten liggen en wil dus graag beroep doen op een tuinman om je gazon te zaaien. Het grootste deel van de vraagprijs zal aan het uurtarief van de tuinman liggen. Soms komen er bijkomende kosten bij kijken, zoals vervoerskosten of de huurkost van het materiaal als de tuinman die zelf niet heeft.

Daarom is het van belang om meerdere prijsvoorstellen van verschillende tuinmannen met elkaar te vergelijken. Via Ring Twice kan je heel gemakkelijk een dienstaanvraag indienen voor gras zaaien. Je ontvangt dan verschillende prijsoffertes van tuinmannen bij je in de buurt. Je kiest dan zelf met welke tuinman je in zee wilt om gras te zaaien.

Gras zaaien?

Vraag om advies of professionele hulp aan ervaren en betrouwbare tuinmannen bij je in de buurt!

Ontdek onze tuinmannen

Zij raden Ring Twice aan...

“ Gemakkelijk veilig geruststellend want persoon die bij je werkt is verzekerd ”
Gepost door Hilde V., 12 maanden geleden voor dienstaanvraag Onderhoud tuin. Uitgevoerd door Simon C.
Ring Twice
Simon C.
Groot-bijgaarden
4.86/5 (7 evaluaties)
“ Dankzij Ring Twice vonden we een betrouwbare persoon, die zeer goed werkt levert. ”
Gepost door Wies L., 12 maanden geleden voor dienstaanvraag Onderhoud tuin op regelmatige basis in Begijnendijk. Uitgevoerd door Joeri V.
Ring Twice
Joeri V.
Aarschot
5/5 (8 evaluaties)
“ Ik kende dit niet maar vind dit nu al een heel goed initiatief en heel correct. Top! ”
Gepost door Koen s., een jaar geleden voor dienstaanvraag gras tuin onderhoud. Uitgevoerd door Johan V.
Ring Twice
Johan V.
Stekene
5/5 (2 evaluaties)

Categorieën vergelijkbaar met gras zaaien

contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!
Doe net zoals onze 300.000 gebruikers
GRATIS voorstellen aanvragen