Gazon verticuteren: tips en stappenplan

Je wil graag je gras verticuteren en bent op zoek naar tips om dit zelf te doen? Of wil je liever een ervaren tuinman je gras laten verticuteren? Ontdek hier alles over verticuteren!

gazon verticuteren

Gras of gazon verticuteren

Ring Twice

Je gras verticuteren: wat houdt het juist in? Verticuteren houdt in dat je afgestorven grasdeeljes verwijdert en zo je gras mooi mosvrij houdt. Zo kan je de hele zomer lang van een mooi gazon genieten. Maar hoe vaak moet je jouw gras verticuteren? En wanneer mag je jouw gras verticuteren? En waarom moet je eigenlijk jouw gras verticuteren? Vragen die alle eigenaars met een groen gazon zich eigenlijk zouden moeten stellen. Verticuteren is namelijk nodig om zo genoeg zuurstof en voedingsstoffen aan jouw gras te geven. Idealiter zou je jouw gazon 1 à 2 keer per jaar moeten verticuteren: één keer net na de winter en een tweede keer in het najaar. Als je niet een paar keer per jaar je gras verticuteert, dan zal er een viltlaag ontstaan. Hierdoor kunnen voedingsstoffen, licht en zuurstof niet goed doordringen en zal je gras er niet meer zo mooi uitzien. Let wel op dat te veel verticuteren niet goed is voor je tuin.

Of je zelf jouw gazon zal verticuteren of het overlaat aan een ervaren tuinman is volledig hoe je het ziet. Geen paniek, het lijkt ingewikkeld, maar we delen hieronder allerlei tips over verticuteren.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van het laagje vilt dat in het gras groeit. Met gras verticuteren wordt eigenlijk bedoeld het verwijderen van mos en het dode gras in het gazon. Het verticuteren gazon is een cruciale stap in het onderhouden van gras. Als je heel het jaar door een mooi gazon wilt, is het van belang om je gras te verticuteren. Zo geeft je jouw gazon na het verticuteren een nieuwe start zodat je gras mooi groen en gezond blijft.

Gras verticuteren is nodig omdat er na het maaien van gras dode grasdeeltjes achterblijven op het gazon. Op die afgestorven grasdeeltjes groeien er mossen. De mossen en afgestorven grasdeeltjes vormen een viltlaag die steeds dikker wordt. Hierdoor kan je gras na een tijdje niet meer goed ademen omdat er te weinig zuurstof, meststoffen en water tot de bodem dringen. Daarom is jouw gras verticuteren belangrijk voor jouw tuinonderhoud.

Waarom gras verticuteren?

Gras verticuteren is cruciaal als je van een mooie, groene en gezonde gazon wil genieten. Na het maaien, blijven in het gras afgestorven grassprietjes. Maar niet alleen grasdeeltjes laten sporen achter na het gras maaien maar ook neerslag en de verminderde lichthoeveelheid in de wintermaanden. Een gazon waar er veel op wordt gelopen, zal ook sneller dichtslibben. Niet de ideale plek voor grassprietjes, wel de ideale plek voor mossen en onkruid. Op de verzuurde bodem, zullen er na een poosje mossen opgroeien. Hierdoor ontstaat er dus een viltlaag. Die laag wordt dikker en dikker en belemmert zo de zuurstof, de meststoffen en water ervan om tot op de bodem door te dringen. Zonder zuurstof, meststoffen en water zal jouw gazon afsterven. Het verticuteren gazon is dus van groot belang: je verwijdert de viltlaag om zo geen onkruid en/of mos meer in je gras te hebben. Hierdoor zal jouw gras al wat het nodig heeft goed kunnen opvangen in de graswortels en mooi en gezond blijven. Na je gras verticuteren, zal je grasmat weer goed doorlucht zijn en kan het gras opnieuw goed groeien. Door te verticuteren voorkom je verdere vorming van mossen en onkruid, of met andere woorden, voorkom je de viltlaagvorming en mosgroei. Verticuteren kan je met de hand doen of aan de hand van een verticuteermachine.

Hoe gazon verticuteren?

Je kan op twee manieren jouw gras verticuteren: ofwel beslis je om jouw gras te verticuteren met de hand. Verticuteren met de hand is nogal omslachtig werk, dus is het aangeraden om enkel te verticuteren met de hand als je een kleine grasoppervlakte hebt. Heb je een kleine tuin of kleine grasoppervlak? Dan kan je gemakkelijk jouw gras verticuteren met een verticuteerhark. Het vraagt wel wat spierkracht om he gras handmatig te verticuteren, maar als je daar niets op tegen hebt, dan is dit de goedkoopste manier.

Heb je een grote grasoppervlak of grote tuin? Dan is verticuteren met de hand niet echt aangeraden. Het is wel aangeraden om een verticuteermachine aan te schaffen of te huren of een tuinman in te schakelen voor dit karweitje. Met een verticuteermachine ben je zeker dat jouw gras mooi gelijk is. Verticuteren met een verticuteermachine gaat niet alleen sneller, maar zorgt er ook voor dat je overal even diep in de bodem snijdt.

Maar hoe gazon verticuteren? Waar begin je het beste mee als je jouw gras wil verticuteren? Zo gaat je te werk bij het verticuteren gazon:

  • De allereerste stap is om het gazon voor te bereiden. Je strooit in het voorjaar best gazonkalk om zo de zuurtegraad van je grasbodem op een goed niveau te brengen. Heb je echt veel last van mos in je gras? Breng dan wat anti-mosmiddel een paar weken voor je start met verticuteren. Dit zal het verticuteren vergemakkelijken.
  • Eerst maaien, dan verticuteren! Eenmaal je jouw gras hebt voorbereid met gazonkalk, moet je het gras maaien. Dit moet je doen vooraleer je met de verticuteermachine start.
  • Pas nadien mag het echte werk, namelijk het verticuteren beginnen. Of je handmatig of met een machine zal verticuteren, doe dit steeds in rechte banen. Naargelang de hoeveelheid mos in je gazon, zal je in 1, 2 of zelfs 3 richtingen moeten verticuteren. Als je echt een dikke laag mos hebt, verticuteer je best eerst in de lengte en dan in de breedte. Zo ben je zeker dat je alles van onkruid en mos verwijdert. Als je met een verticuteermachine te werk gaat, moet je de diepte van de messen eerst regelen. Hoe diep de messen in de bodem moeten, hangt af van de dikte van de viltlaag. Hoe dikker, hoe dieper de messen zullen moeten gaan. Voor de eerste fase van het verticuteren is het aangeraden om de messen op een diepte van 5mm te regelen. Indien verticuteren in meerdere richtingen nodig is, kan je de diepte van de messen voor de tweede richting steeds aanpassen. Let er wel steeds op dat je niet te diep zit te verticuteren. Zo beschadig jede graswortels.
  • Na het verticuteren gazon zal je gras wat kaal uitzien. Vooral als je veel last had van mos. Geen paniek. Als dit het geval is, kan je de kalere plekken bijzaaien en goed bemesten na het verticuteren.
  • Na het gazon zaaien na verticuteren en na het gazon bemesten na verticuteren moet je je gras goed sproeien. Het zal een paar weken duren, maar daarna zal je kunnen genieten van een mooie, groene en gezonde gras!

Wanneer gazon verticuteren?

Wanneer gras verticuteren? Je wil graag genieten van een mooie gezonde tuin deze zomer? Dan moet je jouw gras verticuteren. Gras verticuteren doe je best twee keer per jaar. Een eerste keer net na de winterperiode en net voor de lenteperiode waar het gras opnieuw begint te groeien. Je mag dan verticuteren rond maart, april. Let er wel op dat de vorstperiode volledig voorbij is, anders zullen de nieuwe grassprietjes afsterven door de koude. Een tweede keer verticuteren in het najaar, rond september, oktober. Net voor de wintermaanden verticuteren zorgt ervoor dat je gras zonder onkruid of zonder mos de winter ingaat. Dit zorgt er ook voor dat je niet van nul moet herbeginnen in de lente.

Hoe vaak het gras verticuteren?

Zoals hierboven vermeld, is twee keer per jaar jouw gras verticuteren ideaal. De frequentie met dewelke je jouw gras moet verticuteren hangt ook af van het soort grond. Heb je een klei- of veengrond? Dan moet je inderdaad twee keer per jaar met je verticuteermachine of -hark door je gras gaan. Dit komt omdat een klei- of veengrond een zuurrijke bodem heeft. Hierdoor groeien mossen sneller. Is dit je geval? Dan is je gras verticuteren in oktober, net voor de winter, het ideale moment.

Te veel verticuteren is ook niet goed. Er zijn heel veel voordelen aan verticuteren, maar ook nadelen. Dankzij je gras verticuteren, worden mos, vilt en dood gras verwijderd van je grasoppervlakte. Op korter termijn is dit heel interessant: je gras zal er mooier, groener en gezonder uitzien! Op lange termijn, en als je te vaak je gras verticuteert, zullen er volgens sommigen experten in tuinonderhoud toch wat nadelen opduiken. Te vaak gras verticuteren zorgt ervoor dat er organisch materiaal uit de grasbodem verdwijnt. Dit kan op langere termijn nefast zijn, omdat het gras dan geen humuslaag meer heeft om diep genoeg te wortelen. Hierdoor zal de bodem ook harder worden, waardoor gras niet meer zal kunnen groeien. En ja, mos zal de overhand nemen. Te vaak verticuteren zal het grasmat ook beschadigen. Onkruid zal de kale plekken sneller innemen.

Verticuteren kan op zich geen kwaad, maar als je te vaak je gras wil verticuteren om het mos en onkruid te verwijderen, zal dat enkel meer mos en onkruid opleveren. Verticuteren is dus enkel aanbevolen in het geval je extreem veel mosgroei hebt. Als je wat last hebt van een dunne moslaag, kan je op zoek gaan naar een alternatief aan verticuteren, zoals meststoffen met composteringsbacteriën. Deze meststoffen zullen de viltlaag of moslaag omzetten in goede humus. En iedereen is blij: je hebt een mooie gazon en jouw gras zal je dankbaar zijn.

Gazon verticuteren: zelf doen of een tuinman inschakelen?

Gazon verticuteren, je kan het zelf doen, maar soms is het misschien beter om een tuinman in te schakelen. Afhankelijk van of je al dan niet over het juiste materiaal beschikt om zelf te verticuteren. Laten we even beide opties bespreken:

Zelf gras verticuteren

Zelf je gras verticuteren, dat kan perfect. Zorg ervoor dat je beschikt over een goede, kwalitatieve verticuteermachine of verticuteerhark. Let wel op verschillende, belangrijke aandachtspunten, zoals de periode om te verticuteren, de correcte diepte om te snijden. Vergeet ook niet dat je na het verticuteren gras moet zaaien en gras moet bemesten.

Vind je verticuteren leuk? Of tuinieren in het algemeen? Je weet veel af van planten en bomen onderhouden en verzorgen? Waarom niet jouw buren een handje toesteken? Schrijf je als tuinman in en help jouw buren met hun tuinonderhoud!

Gras laten verticuteren door tuinman

Is tuinieren niet echt je ding? En verticuteren nog minder? Of je tuin is gewoon te groot om het zelf te doen? Dan is een tuinman inschakelen om je gras te verticuteren de oplossing. Een tuinman inschakelen voor je gazon verticuteren bied je ook een zekere kwaliteit. Een tuinman zal het verticuteren correct uitvoeren, volgens de regels van de kunst. Na het verticuteren gazon zal een tuinman je gras zaaien en je tuin bemesten.

Tuinmannen hebben ook het nodige materiaal om te verticuteren. Ze zullen een kwalitatieve verticuteermachine en verticuteerhark hebben. En wie kwalitatieve verticuteermachine zegt, zegt kwaliteitsvolle eindresultaat.

Naast het verticuteren kan een tuinman natuurlijk ook voor je algemeen tuinonderhoud zorgen. Hagen snoeien, nieuwe struiken en bloemen planten, etc. Een tuinman zal je ook advies geven en wat suggesties op maat geven.

Wat is de prijs voor gazon laten verticuteren?

Jouw gazon verticuteren heeft natuurlijk een prijskaartje. Als je beslist om jouuw tuin zelf te verticuteren, dan zal jou enkel de aankoop van een verticuteermachine of verticuteerhark moeten betalen. De prijs voor een kwalitatieve verticuteermachine schommelt tussen de 85 € en de 200 €.

Als je liever een ervaren tuinman je tuin laat verticuteren, zal dit natuurlijk wat hoger oplopen dan enkel het aankopen van een verticuteermachine. In het algemeen geldt de regel dat tuinmannen ofwel per vierkante meter een prijs geven ofwel per uur een prijs voorstellen. Maar hoe groter je tuin, hoe langer de tuinman erover zal doen om jouw gras te verticuteren. Wil je een op maat gemaakte prijsofferte ontvangen? Je kan een dienstaanvraag indienen voor gazon verticuteren op het platform Ring Twice. Je krijgt dan meerdere prijsvoorstellen van tuinmannen in je buurt.

Je gras verticuteren?

Vraag om advies of professionele hulp aan ervaren en betrouwbare tuinmannen bij je in de buurt!

Ontdek onze tuinmannen

Zij raden Ring Twice aan...

“ Een vlot werkende website die de communicatie en facturatie tussen beide partijen makkelijker maakt. ”
Gepost door Peter V. , een maand geleden voor dienstaanvraag Tuinonderhoud - klusjes. Uitgevoerd door Nello G.
Ring Twice
Nello G.
Bevagem
4.75/5 (4 evaluaties)
“ Heel gemakkelijk om zoekopdracht in te geven Keuze uit verschillende kandidaten ”
Gepost door Inge S. , een jaar geleden voor dienstaanvraag Onderhoud tuin. Uitgevoerd door Mohand Ameziane B.
Ring Twice
Mohand Ameziane B.
Gentbrugge
5/5 (67 evaluaties)
“ Uitstekend middel om snel en direct iemand te vinden voor de oplossing van je behoeften. ”
Gepost door Eduard C., 11 maanden geleden voor dienstaanvraag Tuin ZL-Bonheiden. Uitgevoerd door Pieter V.
Ring Twice
Pieter V.
Bonheiden
4.98/5 (58 evaluaties)

Categorieën vergelijkbaar met gazon verticuteren

contact
Vind je het antwoord niet op jouw vraag?
We zijn er om jou te helpen!
Doe net zoals onze 300.000 gebruikers
GRATIS voorstellen aanvragen