14 tips om jouw tuin herfstklaar te maken!

tuinman tuin herfstklaar maken tuinman tuin herfstklaar maken

Het is zover! De herfst is in het land. De zomeroutfits maken plaats voor warme schoenen en dikke truien, de ventilatoren worden ingeruild voor zachte dekentjes en kaarsjes worden hier en daar geplaatst. In een mum van tijd is jouw huis herfstklaar gemaakt. Maar heb je ook aan de tuin gedacht? 

Ja, we zien je al bedenkelijk kijken! Maar jouw tuin een onderhoud geven voor de winter is belangrijk om ervoor te zorgen dat je volgende lente een gezonde en mooie tuin hebt. Weet je niet goed waar te beginnen? Onze tuinmannen Frederic en Laurent delen graag hun tips met ons. Ontdek snel hun 14 tips om jouw tuin tuin herfstklaar te maken! 

1. Knip knip! Snoei hagen en struiken 

Na de bloeiperiode is het de ideale moment om jouw hagen en struiken bij te knippen. Een goede snoeibeurt zorgt ervoor dat je volgend jaar veel nieuwe bloemen zal hebben. Weet je niet goed hoe je juist moet snoeien? Snoei steeds 2 cm boven een blad of knop. Daar groeit volgend jaar een nieuwe tak of knop uit. In oktober snoeien zorgt er ook voor dat je voldoende tijd tussenlaat voor de volgende snoeibeurt. Dewelke idealiter net voor de broedperiode moet gebeuren.

2. Haal gevallen bladeren weg

Voorkom een verstopte dakgoot door tijdig jouw dakgoot te controleren op gevallen bladeren. Maar wees voorzichtig als je de ladder beklimt! Zorg er steeds voor dat jouw ladder stevig geplaatst is, of vraag hulp aan familie of buren. 

Haal de hark ook boven! Niet alleen moet de dakgoot vrij worden gemaakt, ook de bladeren in de tuin kunnen best bij elkaar geharkt worden. Bladeren die op de grond blijven liggen, zorgen er namelijk voor dat de onderliggende planten moeilijker aan licht en vocht geraken. Daarbovenop ziet een opgeruimde tuin er ook veel netter uit. Win-win!

dode bladeren wegharken

3. Zorg voor jouw moestuintje

Heb je een moestuintje? Nu is de periode om wat er nog in de grond ligt te oogsten. Trek ook alles wat droog is uit de grond. Je kan de aarde lichtjes omdraaien (niet te diep) om zo de grond te verluchten. Eenmaal dit gedaan kan je ook een laagje mest, zoals bladafval of compost, om de bovenste laag van de bodem met voedingsstoffen aan te vullen.

4. Verhuis zomerplanten naar binnen

Ah, de planten! We hebben allemaal wel enkele wintervaste planten maar de meeste planten kunnen niet tegen koude nachten. Verhuis deze planten naar binnen en geef ze een lichtrijk plekje aan het raam. De wintervaste planten kunnen buiten blijven staan.

5. Denk aan de vogels

Tijdens de herfstmaanden vinden vogels moeilijker eten dan in de voorgaande maanden. In de winter wordt dit helemaal een uitdaging. Help de vogels door buiten vetbollen te hangen en een schaal met water buiten te zetten. Het is een kleine moeite en je kan in de winter genieten van een tuin vol leven! En waarom geen vogelhuisje maken

6. Verwijder groene aanslag en mos

Iedereen kent het wel. Groene algen en mos die bij nat weer op de oprit of naast het huis ontstaan. Zorg ervoor dat je dit op tijd verwijdert, de groene smurrie kan namelijk heel glad worden. Je kan de groene aanslag verwijderen door goed te schrobben met fijn zand. De korrel werkt namelijk als schuurmiddel. Of vul een emmer met warm water en voeg per liter 2 soeplepels bicarbonaat toe. Laat 30 minuutjes inwerken en schrobben maar!

groene aanslag verwijderen

7. Maai het gras een laatste keer af

De herfst is de ideale tijd voor een laatste maaibeurt en om het gazon te verticuteren. Het is ook het ideale moment om gazonmest te strooien. Dit kan ook in het voorjaar worden gedaan, afhankelijk van hoeveel werk je al in je tuin hebt. Maai niet te kort, laat minstens 5 cm staan. Zo voorkom je dat het gras vorstschade loopt.

8. Plant jonge bomen en struiken

Oktober en november zijn de ideale maanden om bomen of struiken zoals beukenhagen, Japanse esdoorns, berken- of kornoeljebossen te planten…Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om de bloembedden, jonge bomen en struiken te bedekken met compost of bladafval. Zo voed en bescherm je de voeten van de planten tegen de vorst. 

9. Bescherm gevoelige planten tegen vorst

Sommige planten zijn gevoeliger voor vorst dan andere. Overweeg om deze planten te bedekken met een tuinvlies of een oude deken tijdens koude nachten. Dit helpt om ze te beschermen tegen de kou en zorgt ervoor dat ze de winter overleven.

planten beschermen

10. Controleer de tuin op ziekten en plagen

De herfst is een goed moment om je tuin te inspecteren op tekenen van ziekten of plagen. Verwijder aangetaste bladeren en behandel indien nodig met biologische bestrijdingsmiddelen.

11. Bereid je vijver voor op de winter

Als je een vijver in je tuin hebt, zorg er dan voor dat je dode planten en bladeren verwijdert. Dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken en daar gaan rotten. Als je vissen in je vijver hebt, zorg er dan voor dat het water niet volledig bevriest door bijvoorbeeld een luchtpomp te gebruiken.

12. Plant voorjaarsbollen

De herfst is het perfecte moment om voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten te planten. Ze zullen in de lente prachtig bloeien en kleur aan je tuin toevoegen.

plantenbollen snoeien

13. Onderhoud je tuingereedschap

Na een seizoen van hard werken, verdienen je tuingereedschappen wat liefde en zorg. Maak ze schoon, slijp de bladen en olie ze in om ze in topconditie te houden. Dit zorgt ervoor dat ze langer meegaan en klaar zijn voor het volgende tuinseizoen.

14. Plan voor het volgende jaar

Terwijl je tuin in rust is, is dit het perfecte moment om te plannen voor het volgende jaar. Denk na over welke planten je graag wil toevoegen, welke hoeken van je tuin wat extra aandacht nodig hebben, en welke projecten je wil aanpakken.

Geen zin of tijd om zelf jouw tuin voor te bereiden voor de herfst? Dat hoeft ook helemaal niet. Via Ring Twice vind je heel gemakkelijk en snel talentvolle klussers en tuinmannen/-vrouwen die je graag helpen! Geniet van de herfst, en jouw tuin! En denk eraan: nu even een goede onderhoud doen zorgt ervoor dat je in de lente een mooie tuin hebt!

De beste tuinaannemers
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Peter
Peter
4.94/5 (200 reviews)
Marc
Marc
4.9/5 (182 reviews)
Philippe
Philippe
4.97/5 (149 reviews)
Eric
Eric
4.98/5 (142 reviews)
Ruben
Ruben
4.92/5 (111 reviews)
Jeroen
Jeroen
4.92/5 (110 reviews)
Tom
Tom
4.99/5 (87 reviews)
Pieter
Pieter
4.92/5 (78 reviews)
Davy
Davy
4.66/5 (85 reviews)
Tijs
Tijs
4.95/5 (76 reviews)
Vind een talentvolle tuinaannemer bij jou in de buurt
Ontdek ze